Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Avond van het Essay

Een ode aan het Essay tijdens het Festival van de Gelijkheid

Zwevend tussen denken en voelen, weten en niet-weten, zoeken en vinden: het essay zou zomaar eens de uitgelezen literaire vorm van het heden kunnen zijn. We leven dan ook in een tijd die wordt getekend door vallende zekerheden, noodzakelijke twijfel, fake news en ‘gevoelde kennis’.

Toch hangt rond het essay nog al te vaak een zweem van oubolligheid en onnodig sérieux. Tijdens de Avond van het Essay strippen zeven essayisten het genre tot de kern aan de hand van concrete en actuele thema’s, in de hoop de essayistiek opnieuw in het brandpunt van de literaire praktijk te plaatsen. En we maken ook de winnaar bekend van Hooray for the Essay, de essaywedstrijd van deBuren en Pilar voor jongeren tussen 18 en 30 jaar.

 

Met Thijs Lijster, Wannes Gyselinck, Dominique De Groen, Ibe Rossel, Florian DerooDaan Borloo en Robin Goudsmit.


Festivalticket: 10 euro voor een dagpas – 15 euro voor een combiticket.

Belangrijk: na aankoop van een festivalticket vragen we om nog in te schrijven voor de programma-onderdelen naar keuze. Zo ben je écht zeker van een plekje in de zaal. Meer info vind je hier.

Florian Deroo

Florian Deroo onderzoekt reisliteratuur aan de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent. Hij studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Gent en Liberal Studies aan The New School in New York. Zijn essays en kritieken verschenen o.a. in De Standaard, De Morgen, Vice en Kinoautomat. Samen met Daan Borloo redigeerde hij in 2021 de essaybundel De Netflix essays.

Daan Borloo

Daan Borloo is huisdramaturg van Compagnie Cecilia en stichtend lid van creatief collectief Club Jaecques. Hij studeerde vergelijkende moderne letterkunde aan de Universiteit Gent en schreef columns, essays, en kritieken voor onder andere DW B, De lage landen, De Standaard, Rekto:Verso en Filmmagie. Samen met Florian Deroo redigeerde hij in 2021 de essaybundel De Netflix essays.

Dominique De Groen

Dominique De Groen is schrijver, beeldend kunstenaar en medeoprichter van Marktcorruptie, een label voor DIY-uitgaves. Bij het balanseer publiceerde ze de dichtbundels Shop Girl (2017), Sticky Drama (2019), Offerlam (2020) en Slangen (2022). Ze schreef literaire teksten en essays voor o.a. Samplekanon, nY, Rekto:Verso, De Internet Gids, COLLATERAL en Het Liegend Konijn.

Thijs Lijster

Thijs Lijster is als universitair docent kunst- en cultuurfilosofie verbonden aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde filosofie in Groningen en New York, en promoveerde in 2012 op een proefschrift over filosofen Walter Benjamin en Theodor Adorno. Hij schreef o.a. de essaybundels De grote vlucht inwaarts (2016) en Kijken, proeven, denken (2019). In oktober 2022 verschijnt zijn boek Wat we gemeen hebben. Een filosofie van de meenten bij uitgeverij De Bezige Bij.

Wannes Gyselinck

Wannes Gyselinck studeerde klassieke talen aan de UGent en schreef een doctoraat over ironie en metafictionaliteit in oud-Griekse retorische teksten. Hij is actief als dramaturg, theatermaker, docent en publicist over muziek, theater en literatuur. Samen met Ans Van den Eede werd hij door Sabam for Culture bekroond tot de beste theaterauteur van 2019 voor The Big Drop-Out.

Ibe Rossel

Ibe Rossel studeerde Engelse literatuur aan de Universiteit van Amsterdam. In 2021 verscheen haar essaybundel Shakespeare kent me beter dan mijn lief en in De Standaard verscheen haar columnreeks ‘Kleine cursus’.

© Sanne De Wilde

Robin Goudsmit

Robin Goudsmit werkt als journalist bij Trouw. Ze studeerde filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen en Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte onder andere voor weekblad De Groene Amsterdammer. Ze is vooral geïnteresseerd in hedendaagse vraagstukken over identiteit, collectief trauma en herinneringscultuur. In 2021 nam ze deel aan de Schrijfresidentie van deBuren en sinds juni 2022 is ze briefschrijver voor Rekto:Verso

Organisatie: Rekto:Verso, Curieus en deBuren.
Festival van de Gelijkheid
Filosofie & religie
Literatuur & taal

donderdag 15 december 2022

17:00 - 20:00

Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent

Koop je ticket!
Vertel het verder:
Koop je ticket! donderdag 15 december 2022 17:00 - 20:00