Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Workshop Kruispuntdenken: Racisme

Racisme komt in vele vormen en maten. Om het aan te pakken en als organisatie inclusief te worden, moeten we het eerst (h)erkennen. In deze workshop wordt het begrip ontleed, bekijken we waar het vandaan komt, welk doel het dient en gaan we na hoe het zich manifesteert. Aan de hand van interactie en casussen leren we wat we kunnen doen om ervoor te zorgen dat racisme geen ruimte krijgt in onze organisatie.

Begeleider

 

Moussa Don Pandzou werd geboren in Brazzaville. Hij werkte op het kabinet van Brussels staatssecretaris Pascal Smet als adviseur in de thema ‘samenleven in divers Brussel’. Eerder was hij actief in de jeugdsector en stond hij mee aan de wieg van WakaWaka Generation, een organisatie die zich richt op de Afrikaanse en Belgische jongerengemeenschap en die werkt rond vraagstukken omtrent identiteitsontwikkeling.

 

De jongste jaren geeft Don vormingen, lezingen en procesbegeleiding voor organisaties over de thema’s racisme, discriminatie en de impact van het koloniaal verleden op ons samenleving. Zo levert hij zijn bijdrage aan de snel veranderlijke maatschappij en probeert hij vanuit ervaringsdeskundigheid zijn steentje bij te dragen naar meer begrip en empathie naar minderhedengroepen die een plek zoeken in Vlaanderen.

 

Vorig jaar bracht Don, samen met StampMedia reporter Lieven Miguel Kandolo, het boek Yaya na Leki uit over dekolonisatie, racisme en identiteit.


Gratis. Reserveren verplicht (ivm lunch).

Naar een duurzame, inclusieve cultuursector

 

Superdiversiteit is geen trend maar een feit in onze huidige maatschappij. Het is tijd om de puntjes op de i te zetten van inclusie. Voorbij de goede intenties. Maar hoe moet dat dan, een duurzame, inclusieve cultuursector? 

'Naar een duurzame inclusieve cultuursector' is een driedelige reeks met lezingen, workshops en panelgesprekken van Kunstenpunt, Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren met als doel zich te engageren en goede ideeën rond duurzame inclusie in de cultuursector om te zetten in goede praktijken. De reeks is een vervolg op 'Cultureel Intercultureel' met dezelfde partners en drie workshops in 2021.

 

Dit jaar organiseerden we een eerste workshop over kruispuntdenken in juni. De tweede workshop rond racisme vindt plaats in oktober en een derde workshop rond seksisme volgt in december.

 

Definitie

Kruispuntdenken gaat ervan uit dat er verschillende vormen van uitsluiting bestaan, die onderling met elkaar in wisselwerking staan. Daarom kan je niet één vorm apart aanpakken, maar moet je naar het geheel van uitsluitingsmechanismes kijken. 

Kennisknooppunt
Politiek & samenleving
Cultuurbeleid

donderdag 13 oktober 2022

10:00 - 14:30

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Gratis. Inclusief lunch
Vertel het verder:
Gratis. Inclusief lunch donderdag 13 oktober 2022 10:00 - 14:30