Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Nacht van de Geschiedenis 2022 | Oude werken, jonge schrijvers

Literair talent draagt voor rond het thema 'stilte voor de storm'
Nacht van de Geschiedenis 2021

Achttien jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs lieten zich inspireren door 19e-eeuwse artefacten uit het Rijksmuseum, vanuit het thema ‘de stilte voor de storm’. 

deBuren gaat sinds 2012 iedere zomer met een groep aanstormend schrijftalent uit de Lage Landen naar Parijs. Twee weken verblijven ze daar om over de grenzen heen elkaars werk en ideëen te leren kennen en aan nieuw materiaal te werken. De zalen van het Rijksmuseum met negentiende-eeuwse objecten worden tijdens de Nacht van de Geschiedenis toevertrouwd aan deze achttien jonge woordkunstenaars. Ze leiden je rond met nieuwe teksten over oude werken.  
 
De verhalen, gedichten en essays van deze jonge talenten uit Nederland en Vlaanderen nemen verrassende vormen aan, maar hun artistieke antwoorden vertrekken steeds vanuit de kernvraag ‘wat zie je als je met oog voor naderend onheil naar deze objecten kijkt?’

 

Meer van deze makers? Kom dan op zaterdag 22 oktober naar Alle 18 goed!


Tickets: vroegboekkorting: 24,95 | Regulier: €29,95 | Korting: €24,95

De schrijfresidenten 2022


Charlotte Remarque, Dagmar Dirkx, Emerald Liu, Eva Salman, Guus Møystad, Hasret Emine, Johannes Lievens, Jutta Callebaut, Kenneth Berth, Lemuël De Graav, Maaike Rijntjes, Mahat Arab, Marian van der Pluijm, Maya Mertens, Michael Koevoet, Sarah de Koning, Sixtine Bérard, Thom Wijenberg. 
 
Wie zijn de deelnemers van 2022?

 

 

MAAND VAN DE GESCHIEDENIS

De Nacht van de Geschiedenis is de afsluiting van de Maand van de Geschiedenis, die elk jaar in oktober wordt georganiseerd door het Nederlands Openluchtmuseum. Dit jaar vindt de 18de editie van de Maand van de Geschiedenis plaats. Met jaarlijks honderden deelnemende instellingen is de Maand van de Geschiedenis uitgegroeid tot het grootste historische evenement van Nederland.

 

 

ORGANISATIE

Rijksmuseum organiseert de Nacht van de Geschiedenis met steun van AXA XL en samen met vijf partners: Vlaams-Nederlands Huis deBuren, de Black Achievement Month, het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG), het Huygens Instituut en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Schrijfresidentie Parijs
Literatuur & taal
Wetenschap & geschiedenis

Dit evenement vond plaats op zaterdag 29 oktober 2022

Rijksmuseum, Museumstraat 1, Amsterdam

Vertel het verder:
Koop je ticket! zaterdag 29 oktober 2022 20:00 - 23:59