Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Lezen zonder genderbril

Met Gaea Schoeters, Nikki Dekker, Gustaaf Peek, Marja Pruis en Nicolas Leus

Voor het eerst is in het Nederlandse taalgebied een publieke enquête gehouden over onze literaire canon. Toen in 2002 een rondvraag bij academici werd gedaan leidde dat tot een lijst van voornamelijk dode, witte, mannelijke schrijvers. Zal het nu anders zijn? 

Tijdens de Week van het Nederlands worden de resultaten van deze enquête bekendgemaakt. Kijken we vandaag de dag anders naar onze klassiekers? Welke Nederlandstalige teksten van bijvoorbeeld Vlaamse, Surinaamse en Caribische schrijvers duiken nu op en welke missen we nog? Worden vrouwelijke schrijvers anders beoordeeld dan mannelijke? En heeft een canon eigenlijk wel nut? 


Schrijver en journalist Gaea Schoeters geeft een inleiding bij de avond over dubbele standaarden in de letteren. Aan de hand van literaire fragmenten schuiven hedendaagse auteurs – Nikki Dekker, Gustaaf Peek en Marja Pruis – ‘vergeten vrouwen’ naar voren. Waarom verdient hun werk meer waardering dan vandaag? Horen ze anno 2022 in de literaire canon thuis en wat verandert dat? Samen met Nicolas Leus, die al jaren betrokken is bij de Vlaamse literaire canon, onderzoeken ze de krachten en gebreken van de canon. 


Tickets: 13,50 euro of 11,50 euro voor studenten 

Over de sprekers

 

Gaea Schoeters (1976) is schrijver, scenarist, librettist en journalist. Voor Passaporta maakt en cureert ze de Dead Ladies Show, een programma dat onterecht vergeten vrouwen uit alle disciplines weer voor het voetlicht wil brengen. Ze is lid van het schrijverscollectief Fixdit dat streeft naar meer diversiteit in de canon en de literaire wereld.

 

Marja Pruis (1959) is schrijver van romans en essays, en criticus en columnist voor De Groene Amsterdammer. In 2013 schreef ze een portret van Patricia de Martelaere, Als je weg bent. In haar nieuwe boek Boos Meisje schrijft ze over het leven en hoe haar favoriete vrouwen zich daar doorheen slaan.

 

Nikki Dekker (1989) is schrijver en radiomaker. Haar debuutroman diepdiepblauw verscheen in het voorjaar van 2022 en werd lovend ontvangen. In 2020 maakte ze de radiodocumentaire Andreas Burnier, of hoe je op een klein vlot blijft drijven over seksisme en de werking van de literaire canon.

 

Gustaaf  Peek (1975) is schrijver, redacteur en scenarist. In 2006 debuteerde hij met de roman Armin, daarna volgden DoverIk was AmerikaGodin, held en in 2021 zijn vijfde roman A.D. In 2017 publiceerde hij het pamflet Verzet. Pleidooi voor communisme. 

Week van het Nederlands
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op zondag 2 oktober 2022

De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam

Vertel het verder:
Koop je ticket! zondag 2 oktober 2022 20:00 - 22:00