Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Transpoesie 2022

Met Lemuël de Graav, Anastasia Gavrilovici, Abraham Guerrero Tenorio, Zuzanna Bartoszek, Dania O. Tausen en Sytse Jansma

26 september is de Europese Dag van de Meertaligheid. Het festival Transpoesie, dat al sinds 2011 bestaat, brengt voor die gelegenheid jaarlijks dichters van over heel Europa samen in Brussel.

Omdat we dit jaar het Europese Jaar van de Jeugd vieren, kozen de nationale partners van Transpoesie allen jonge dichters uit om hun land te vertegenwoordigen. Ontdek in de prachtige tuin van het Europese Parlement werk van Lemuël de Graav (Nederland), Anastasia Gavrilovici (Roemenië), Abraham Guerrero Tenorio (Spanje), Sytse Jansma (Friesland), Zuzanna Bartoszek (Polen) en Dania O. Tausen (de Faeroër). Nicky Aerts modereert de avond.


Wil je Lemuël de Graav een tweede keer aan het werk zien op 26 september? Dan kan dat tijdens de openingsavond van het WK Poetry Slam in Muntpunt!

Organisatie: Transpoesie, EUNIC Brussels, European Parliament in samenwerking met deBuren.

Over de sprekers

 

Lemuël de Graav is schrijver, filmmaker en artiest. Hij studeert Scenario aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. In 2020 stond hij in de finale van het NK Poetryslam en won hij de 1e ILFU internationale verhalenwedstrijd met zijn film Ik haat poëzie. Ook representeerde hij Nederland op het WK Poetry Slam in Parijs.


Anastasia Gavrilovici is dichter en vertaler. Zij debuteerde met het volume Industria linistirii adultilor, De verzoeningsindustrie voor volwassenen. Het boek won grote literaire prijzen, waaronder de Mihai Eminescu. Haar gedichten zijn vertaald in meer dan tien talen. Ze woont in Boekarest, waar ze redacteur is van het tijdschrift Poesis international, vertaalt en doctoreert aan de Faculteit der Letteren.


Abraham Guerrero Tenorio is een Spaans dichter uit Arcos de la Frontera, Cádiz. In 2018 bracht hij zijn eerste gedichtenbundel Los días perros uit, werd zijn werk opgenomen in de bloemlezing Nudos en nam hij deel aan het International Poetry Festival Cosmopoética. Hij won onder meer de MálagaCrea-prijs en de LXVI Premio Alcaraván de Poesía en met de gedichtenbundel Toda la violencia (2020) won hij de Adonáisprijs.


Sytse Jansma woont in Harlingen en is een tweetalig dichter (Fries/Nederlands) en beeldend kunstenaar. Zijn Friestalige debuutbundel Wa’t tate seit moat ek whisky sizze verscheen in 2008. Zijn tweede bundel was tweetalig en verscheen in 2015 met de titel As nomaden yn tinten teplak (Als nomaden in tenten terecht). Hij publiceert o.a. in literaire tijdschriften als De Revisor, De Moanne en de Ensafh. Momenteel werkt hij aan zijn eerste Nederlandstalige dichtbundel die in 2023 zal verschijnen bij uitgeverij AtlasContact.


Zuzanna Bartoszek is kunstenaar en dichter. Ze nam deel aan tentoonstellingen in o.a. MoMA Warschau, Kevin Space Wenen, Cell Project Space Londen en Kunsthalle Zürich. In 2016 verscheen haar debuutdichtbundel Niebieski dwór (Blauw buiten). In 2021 kwam haar tweede bundel uit, getiteld Klucz wisi na Słońcu (De sleutel hangt aan de zon) waarvoor ze genomineerd is voor de Wisława Szymborska Award. Zuzanna woont en werkt in Warschau.

 

Dania O. Tausen is een dichter en muzikant uit een dorpje op de Faeröer. Dania studeert momenteel creatief schrijven. Ze debuteerde met de dichtbundel Skál in 2020 en het proces van haar schrijven en uitbrengen van de Skál werd gedocumenteerd in een film met dezelfde titel. De film won de Publieksprijs op The Copenhagen Filmfestival, CPH:DOX 2021 en een award in de categorie New Nordic Voice op Nordic Panorama.

Politiek & samenleving
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op maandag 26 september 2022

Citizens’ Garden, Vautierstraat 68, Brussel

Vertel het verder:
Gratis! Reserveren via dit formulier maandag 26 september 2022 17:30 - 19:00