Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

De onmogelijke opgave om de ondergaande zon te bezingen – in 20 minuten

Een performance van de ambassadeurs van de Week van het Nederlands
© Mathias Hannes

Scenarist Raf Njotea en dichter Joost Oomen zijn dit jaar de twee ambassadeurs van de Week van het Nederlands. In een korte performance buigen ze zich over de vraag waar schoonheid in de Nederlandse taal te vinden is. 

Stel: je luistert naar een lied van je favoriete artiest of je kijkt naar iets adembenemend moois. Een zonsondergang bijvoorbeeld. Het raakt je, en je wil die ervaring delen met iemand anders. Maar… je hebt het gevoel dat dat niet gaat. Je hebt enkel de taal om je gevoel over te brengen, en schieten woorden niet altijd te kort? Woorden gaan nooit even prachtig of even emotioneel als jouw ervaring, oog in oog met die bloedrode zakkende zon. Toch? 
 
Raf en Joost bewijzen in hun voorstelling het tegenovergestelde, en gaan op zoek naar een recept om wat je ziet, voelt en ervaart tóch mooi – maar zonder clichés – onder woorden te brengen. Het resultaat: een zinderend optreden onder de titel De onmogelijke opgave om de ondergaande zon te bezingen – in 20 minuten, waarmee ze in de Week van het Nederlands, van 1 tot en met 8 oktober 2022, langs scholen en podia in Vlaanderen en Nederland reizen.  

 

 

Extra! Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd over taal

Na de performance volgt om 19:30 een aflevering in de reeks Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd. In deze aflevering in het kader van de Week van het Nederlands geven Laïla Koubaa, Tine Hens, Lotte Wijbrands en Sanne Aletta van Otten antwoord op een taalvraag. We sluiten de avond af met een performance van een woordkunstenaar over ‘ontbreekwoorden’.  Koop een combiticket voor MDMU en de performance  van Joost en Raf via de ticketlink. Inclusief vegetarische broodje en drankje! 
 


Tickets: €5 basisprijs | €3 reductieprijs (-26/65+/werkzoekenden) 
Combitickets: €8 basisprijs | €6 reductieprijs (-26/65+/werkzoekenden). Inclusief broodje!

Meer over de ambassadeurs

© Mathias Hannes

Raf Njotea

Raf Njotea is scenarist, columnist voor De Standaard en presentator. Hij schreef onder andere mee aan de Vlaamse tv-series Dertigers, Panna en Familie, en maakte samen met Lander Kennis de podcast Ouder voor de Vlaamse Radio 1, over het mysterieuze migratieverleden van zijn vader. Via opiniestukken en lezingen mengt Raf zich in het maatschappelijke debat rond thema’s als diversiteit, identiteit en taal. Meer op rafnjotea.com  

© Joost Oomen

Joost Oomen

Schrijver en dichter Joost Oomen is een gedreven performer en treedt op van Vlieland tot Pisa. Hij publiceerde de poëziebundels Vliegenierswonden (2011) en De Stort (2012), de (debuut)roman Het Perenlied in 2020 en het waargebeurde reisverslag Visjes in 2022. Hij maakte de vinylsingle Joost Oomen en schreef het chapbook De zon als hij valt (2016). Joost werd onder meer geselecteerd voor de Schrijfresidentie van deBuren en het Europese talentontwikkelingstraject CELA. Meer op joostoomen.com. 

Week van het Nederlands
Literatuur & taal
Podium & muziek

dinsdag 4 oktober 2022

18:30 - 18:50

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Volgeboekt!
Vertel het verder:
Volgeboekt! dinsdag 4 oktober 2022 18:30 - 18:50