Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd | Hoe staat het met onze taal?

Met Laïla Koubaa, Tine Hens, Lotte Wijbrands, Sanne Aletta van Otten, Maxine Palit de Jongh en Selma Franssen
v.l.n.r. Lotte Wijbrands, Sanne Aletta van Otten, Tine Hens en Laïla Koubaa

Hoe leren kinderen een nieuwe taal? Wat doet het met je identiteit en persoonlijkheid als je als volwassene een nieuwe taal leert? Hoe zit het met het taalgebruik in het klimaatdebat? Hoe beïnvloedt taal je mening? En welke woorden ontbreken in het Nederlands? Vier experten zoeken het voor je uit!

In deze aflevering van Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd tijdens de Week van het Nederlands leggen we de focus op taal. Vier experts uit Vlaanderen en Nederland geven antwoord op een taalvraag, gevolgd door geen gesprek met moderator Selma Franssen. We sluiten de avond af met een performance van Maxine Palit de Jongh over ‘ontbreekwoorden’: woorden die nog niet bestaan in het Nederlands, maar waar wel behoeft aan is.*  
 
We geven we het woord aan de volgende experts: 

 

  • Schrijfster en jeugdwerkster Laïla Koubaa | Hoe leren kinderen een nieuwe taal? 
  • Historica en journaliste Tine Hens | Hoe praten we over klimaat?
  • Neerlandicus, schrijver en docent Lotte Wijbrands | Hoe beïnvloedt taal je mening? 
  • Neerlandica, schrijfster en podcastmaakster Sanne Aletta van Otten | Hoe voelt het om als volwassene een nieuwe taal te leren en wat doet het met je identiteit en persoonlijkheid? 

 

Kun je de sessie niet bijwonen?

Je vindt Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd ook op Facebook. Kan je de sessies niet live volgen? Check onze podcast Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd en beluister de afleveringen achteraf (via Spotify, Apple Podcast of Soundcloud). 

 

 

Extra: Voorstelling De onmogelijke opgave om de ondergaande zon te bezingen - in 20 minuten

Voorafgaand aan deze MDMU presteren dichter Joost Oomen en scenarist Raf Njotea om 18:30 hun performance  De onmogelijke opgave om de ondergaande zon te bezingen - in 20 minuten. In deze performance die zij als ambassadeurs speciaal maakten voor de Week van het Nederlands, buigen zij zich over de vraag waar schoonheid in de Nederlandse taal te vinden is. Koop een combiticket voor deze performance en de MDMU via de ticketlink. Inclusief vegetarische broodje en drankje! 

 

OPROEP*: Welke woorden ontbreken nog in het Nederlands? 

 

deBuren, Curieus en MO* zijn op zoek naar Nederlandse woorden die nog niet bestaan: woorden voor fenomenen die we nu nog alleen kunnen omschrijven. Hoe noem je iemand die een kind verloren heeft? Wat is een genderneutraal woord voor een broer of zus? En hoe noem je Weltschmerz in het Nederlands? Is er zo’n fenomeen waar jij zelf een woord voor hebt bedacht, of waarvoor je een woord kent uit een andere taal? Stuur je woord met de definitie voor donderdag 20 september 2022 naar debbie@deburen.eu. Met de ingezonden ‘ontbreekwoorden’ maakt een woordkunstenaar een performance die opgevoerd wordt op 4 oktober bij deBuren. En wie weet belandt jouw nieuwe woord ooit in de nieuwe editie van de Dikke van Dale. 


Ticket voor MDMU:  €5 basisprijs | €3 reductieprijs (-26/65+/werkzoekenden)
Combiticket (performance & MDMU): €8 basisprijs | €6 reductieprijs (-26/65+/werkzoekenden). Inclusief broodje!

Meer over de sprekers

Laïla Koubaa

Diversiteit is haar identiteit. Laïla Koubaa heeft een Tunesische vader en een Belgische moeder en groeide op in Eggewaartskapelle, een Vlaams polderdorpje. Samen met haar zus bracht ze elke zomervakantie door bij haar familie in Tunis. Tijdens de Jasmijnrevolutie in 2011 kwam Azizi, die zich al lange tijd in haar verscholen hield, zijn verhaal vertellen ... Laïla schrijft kinderboeken, is master in de Oosterse Talen en Culturen en begeleidt jongeren met specifieke noden in verschillende scholen en woont met haar twee kinderen en man, schrijver Bart Koubaa, in Gent.

© Carmen De Vos

Tine Hens

Tine Hens is historica en werkt als zelfstandig journaliste voor onder andere MO* en Knack. Ze schrijft vooral over de klimaat- en biodiversiteitscrisis en de ecologische transitie waar we voor staan. Eerder verschenen van haar Het klein verzet (EPO, 2015), een tocht door Europa naar hoe het anders kan, en Het is allemaal de schuld van de Chinezen! (EPO, 2021) over typische dooddoeners in klimaatgesprekken. In haar nieuwste boek, De wereld die we delen, (april 2022) vertelt ze het verhaal van de mens als deel van al het leven op deze planeet. Ze is gehuwd, heeft twee zonen en twee plus-zonen. 

Lotte Wijbrands

Lotte Wijbrands (1995) is neerlandicus, schrijver en docent. Ze studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit van Amsterdam. Haar enthousiasme voor taal komt naar voren in de artikelen die ze schrijft voor onder meer het tijdschrift Onze Taal en haar website www.lottewijbrands.nl, in haar werk als docent Nederlands op een middelbare school en eigenlijk in elk gesprek dat ze voert. Ze strijdt fanatiek tegen het idee dat taal alleen bestaat uit spelling en grammatica. 

© Sanne De Wilde

Sanne Aletta van Otten

Sanne Aletta van Otten (1990) studeerde Nederlandse taal en cultuur in Amsterdam en Wenen. Ze schrijft korte verhalen en maakt audioverhalen, die o.a. in Kluger Hans en Deux es Machina werden gepubliceerd. Voor Docs (NPO) maakte ze een audiodocumentaire over taal.  In 2021 werd ze geselecteerd voor de Schrijfresidentie van deBuren en in september 2022 gaat haar voorstelling Stedelingen in première op het Amsterdam Fringe Festival.

© Wouter le Duc

Maxine Palit de Jongh 

Maxine Palit de Jongh is toneelschrijver en dichter. Na haar afstuderen aan Writing for Performance (HKU) nam ze deel aan het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds en de schrijfresidentie in Parijs van deBuren. In 2021 won ze de El Hizjra Literatuurprijs voor Poëzie met haar gedicht tjongklak/congklak. In september dit jaar gaat haar monoloog Vecht, een relaas over de toeslagenaffaire, in première bij productiehuis Likeminds. Vanaf november speelt FAKKING TRIEST (+14) een voorstelling over depressie en giftige mannelijkheid, in regie van Nita Kersten, in verschillende schouwburgen in Nederland. In haar werk vervlecht Maxine magisch realisme en het alledaagse leven met elkaar.

Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd
Week van het Nederlands
Literatuur & taal

dinsdag 4 oktober 2022

19:30 - 21:15

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Volgeboekt!
Vertel het verder:
Volgeboekt! dinsdag 4 oktober 2022 19:30 - 21:15