Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Literature Talk | Poets from Black Europe

Met Radna Fabias, Ubah Cristina Ali Farah, Raquel Lima, Fiston Mwanza Mujila & Roger Robinson
Radna Fabias © Elizar Veerman

Een poëzie-avond die nationale en continentale grenzen overstijgt met dichters die zijn geboren in Afrika, de Caraïben of Europa en Afrikaanse roots hebben. Tegelijkertijd zijn het kinderen van Europa, want ze groeiden er bijna allemaal op. Met Radna Fabias (NL), Ubah Cristina Ali Farah (IT), Raquel Lima (PT), Fiston Mwanza Mujila (AT) en Roger Robinson (UK).

Hun poëzie daagt zowel het idee van diaspora als dat van nationale literatuur uit. Ze beweegt zich tussen persoonlijke, collectieve en universele mythologieën en is geworteld in verschillende tradities: het lied en de oraliteit van de Afrikaanse poëtische traditie en de gecanoniseerde teksten van de Europese poëzie. De dichters beperken zich geenszins tot thema's als identiteit, gender, racisme of koloniaal geweld. Integendeel, ze laten de verscheidenheid aan esthetische en artistieke posities zien.   
 
Deze avond is gecureerd door de Oostenrijks-Congolese schrijver Fiston Mwanza Mujila en vindt plaats in het kader van het jaarlijkse Transpoesie-festival. Kopano Maroga presenteert en modereert.


€8 standaard; €6 voor -30; €4 voor houders van een VT-kaart, gratis voor houders van een Paspartoekaart.

Meer over de sprekers

 

Radna Fabias (1983) is geboren en getogen op Curaçao. Ze studeerde af op de HKU in Utrecht en maakte haar debuut als dichter met de bundel Habitus, waar ze de C. Buddingh’ prijs, de Awater Poëzie prijs, de Herman de Coninck prijs en de Grote Poëzieprijs mee won. Ze werd door de Volkskrant uitgeroepen tot het literair talent van 2019.


Fiston Mwanza Mujila (Lubumbashi, Congo) woonde in verschillende Europese landen en doceert Afrikaanse literatuur aan de Universiteit van Graz. Hij schrijft poëzie, kortverhalen en theaterteksten, waarin hij reflecteert over de chaos en burgeroorlogen tijdens Mobutu’s dictatuur. In Nederlandse vertaling verscheen de roman Tram 83. Hij stelde tevens de poëziebloemlezing Kontinentaldrift. Das Schwarze Europa samen, dat aan de basis ligt van deze avond. 

 

Raquel Lima is dichteres, performer en kunsteducator, gevestigd in Portugal. In 2019 bracht ze haar eerste dichtbundel en audio-boek uit, getiteld Ingenuidade Inocência Ignorância. Ze was co-coordinator van de 7e Afroeuropeans Conference: Black In/Visibilities Contested.


Roger Robinson is een schrijver en pedagoog die wereldwijd heeft lesgegeven en opgetreden. Hij is een ervaren workshopleider en docent poëzie. Hij werd door Decibel gekozen als een van de 50 schrijvers die de zwart-Britse schrijfcanon hebben beïnvloed.


Ubah Cristina Ali Farah is een Somalisch-Italiaanse schrijfster die in Brussel woont. Haar werk werd bekroond met de Lingua Madre National Literary Prize en de Vittorini Prize. Haar roman Madre piccola (2007) verscheen in het Nederlands  als Barni en Domenica (2008). ​​​​​​

Bozar, Oostenrijks Cultuurforum (Österreichisches Kulturforum), Camões Instituto da Cooperação e da Lingua Portugal , Coopération Education Culture asbl - CEC , EUNIC , Paard van Troje , Transpoesie  en Tropismes Libraires.
Politiek & samenleving
Literatuur & taal

woensdag 28 september 2022

19:30 - 21:00

Bozar, Ravensteinstraat 23, Brussel

Koop je ticket
Vertel het verder:
Koop je ticket woensdag 28 september 2022 19:30 - 21:00