Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Wie wint Het Rode Oor 2022? Finale Amsterdam

De beste erotische verhalen uit de Lage landen
© Shamisa Debroey

Voor de zesde editie van de erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor dompelden deelnemers hun geliefde personage onder in erotische fantasie of lieten ze zich inspireren door de sfeer van hun favoriete boeken, songs, tv-series of films. Benieuwd naar wat dat aan nieuw erotisch materiaal opleverde?  Tijdens de finale krijg je de beste inzendingen te horen, ontdek je de inspiratiebronnen en bepaal je mee wie de winnaar wordt van Het Rode Oor 2022. 

Elk jaar gaat deBuren in samenwerking met De Nieuwe Liefde, Stichting Nieuwe Helden, The Writer’s Guide to the Galaxy en Hard//hoofd op zoek naar de beste erotische verhalen om naar te luisteren. In het voorjaar selecteerde een vakkundige jury (Jacques Koch, Tülin Erkan, Dirk Leyman, Marte Hoogenboom en Yael van der Wouden) uit 175 inzendingen de 9 beste erotische verhalen van 2022. Na een talentontwikkelingstraject waarin de 9 finalisten de mogelijkheid kregen om hun verhaal te herschrijven is het nu tijd voor een wervelende simultaanfinale in de Nieuwe Liefde (Amsterdam) en het Zuiderpershuis (Antwerpen) vol erotiek en livemuziek.  
 
In de Nieuwe Liefde leidt theatermaker Lucas De Man de avond in goede banen en lezen Selm Wenselaers, Maxine Palit de Jongh en Michaël Bloos de 9 beste verhalen uit 2022 voor. Auteur, redacteur en jurylid Marte Hoogenboom presenteert een gesproken essay over erotiek. Tussen de voordrachten door zorgt Hydrogen Sea voor fluisterrijke muzikale intermezzo’s. Na de voordrachten volgt de uitreiking van de juryprijs (Het Rode Oortje) en beslist het publiek in beide steden wie de winnaar wordt van het Rode Oor 2022. We sluiten de avond af door te proosten op de winnaars van de jury- en publieksprijs.  

 

Dit zijn de namen van de 9 finalisten van Het Rode Oor 2022: Meredith Van Hove, Birsen Uçar, Lauralouise Hendrix, Mira Sys, Bert Lesaffer, Dries Moons, Jorik Amit Galama, Leonore Spee en Simon Vondelaar. Benieuwd naar de verhalen? Lees hier alvast een klein voorproefje.


Tickets via De Nieuwe Liefde: 15 | € 13,50 kortingstarief 

Organisatie: deBuren in samenwerking met De Nieuwe Liefde, Stichting Nieuwe Helden, The Writer’s Guide to the Galaxy en Hard//hoofd. Het Rode Oor is onderdeel van het project Yes, please!, een initiatief van Stichting Nieuwe Helden. 

Meer over de gasten

© Alexander Popelier

Hydrogen Sea (muziek) 

Hydrogen Sea is de liefdesbaby van Birsen Uçar en Pj Seaux. Volgens Humo pakten ze uit met “de beste Belgische debuutplaat in tijden”. Ze toerden door de Benelux, Frankrijk, Japan, de VS, en gingen aan de haal met een MIA-nominatie voor de categorie ‘Doorbraak’ . Ze brengen een symbiose van donkere synths, een verhalende piano en Birsens kraakheldere stem. 

Selm Merel Wenselaers (voordracht) 

Historicus Selm Merel Wenselaers werkt als freelance onderzoeker en productieleider voor musea, productiehuizen en podiumkunstenaars. Hen schrijft artikels voor o.a. De Oorlogskranten, EOS Magazine, Trouw, Knack en opinies voor De Standaard. Met theatermaakster Suzanne Grotenhuis maakte Selm de voorstellingen Zwarte Woud Forever (2012), De Ark Trilogie (2015) en On Ice (2016). In het verlengde hiervan volgde een samenwerking met De Nwe Tijd. In 2017 ging hen aan de slag bij Frascati als dramaturg en programmeur. In 2018 maakte hen de overstap naar Productiehuis Theater Rotterdam voor de functie van artistiek coördinator. Tussen 2019 en 2021 was Selm verbonden aan Museum Arnhem als stadsconservator. Momenteel doet Selm 'dat wat nodig is' voor SoAP Maastricht. Verder werkt hen als dramaturg, gespreksleider, curator, schrijver en onderzoeker

© Colin Hill Imagery

Maxine Palit de Jongh (voordracht) 

Maxine Palit de Jongh (1993) schrijft toneel, poëzie, proza en scenario en combineert deze vormen in haar werk. Ze is gefascineerd door verrassing en dialogen waarin ongemak tot wonderlijke ontmoetingen leidt. Ze heeft geschreven voor en voorgedragen bij Mooie Woorden, Orkest de Ereprijs,  Poezieclub/Awater en Theaterkrant Magazine. Maxine is afgestudeerd aan Writing for Performance aan de HKU en nam deel aan Slow Writing Lab VI van Het Nederlands Letterenfonds. Bij NFF Talent: Writersroom in samenwerking met ROSE stories presenteerde ze scènes uit haar scenario Monarchen.  In oktober 2021 kwam Morgen durf ik alles uit waarbij Maxine met zes andere schrijvers gedichten voor kinderen schreef over angst en durven in opdracht van Theatergezelschap BonteHond. 

Michaël Bloos (voordracht) 

Acteur, theatermaker en presentator Michaël Bloos studeerde aan de toneelschool in Arnhem. Hij werkte sindsdien met talloze regisseurs en gezelschappen, zowel als acteur als medemaker, o.a. bij Paul Koek, Mirjam Koen, ´t Barre Land, Discordia en Suze Millius. Daarnaast werkte hij veelvuldig bij Stichting Nieuwe Helden waar een duurzame samenwerking is ontstaan. In die jaren heeft Michaël zich ontwikkeld tot creator die verschillende multidisciplinaire projecten initieert, waaronder zijn Universum van de Waanzin. 

© Andrej Pohajda

Marte Hoogenboom (gesproken essay) 

Marte Hoogenboom is hoofdredacteur van het literair-culturele tijdschrift Hard//hoofd en werkt als eindredacteur voor OneWorld. Ze schrijft voornamelijk over taal en gender en gelooft niet zo in het verschil tussen fictie en non-fictie. Ze houdt van literatuur die een beetje bang maakt, als een koorddans waarbij de schrijver elk moment uit de hemel te pletter kan vallen. Marte is jurylid van Het Rode Oor 2022. 

Nick Chesnaye

Lucas De Man (presentator) 

Lucas De Man studeerde in 2004 af in Germaanse Talen aan de KU Leuven. Aansluitend studeerde hij regie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en won de Matthijs Prijs voor jong talent van Artemis en de Jong Talent Prijs van Theater aan Zee, nog voor hij afstudeerde in 2008. Naast zijn werk als artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden is hij werkzaam als (freelance) regisseur, acteur en conceptontwikkelaar. 
 

Het Rode Oor
Literatuur & taal
Podium & muziek

Dit evenement vond plaats op zondag 9 oktober 2022

De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, Amsterdam

Vertel het verder:
Koop je ticket! zondag 9 oktober 2022 20:00 - 22:00