Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Dag van de Literatuurkritiek 2022

Nascholing voor middelbareschooldocenten Nederlands

De Dag van de Literatuurkritiek is er weer! Na twee jaren met een (deels) virtueel programma, organiseren de deBuren en literair-kritisch platform deReactor op donderdag 3 november opnieuw een volledige nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands.

De auteurs en literatuurcritici die dit jaar hun visie op literatuuronderwijs delen zijn niet de minsten; we verwelkomen met trots o.a. Winny Ang, Dean BowenDaan Heerma van Voss, Emy Koopman, Silvie Moors, Manon Uphoff en Annelies Verbeke. Zij brengen allen een plenair statement, waarna ze in kleinere groepen met docenten aan de slag gaan aan de hand van leesfragmenten of lesmethoden. Jonge wolven Corinne Heyrman en Milan Mes brengen een spannend literair optreden. Je gaat naar huis met tal van ideeën, nieuwe kennissen en handige lesbrieven!

 

Dit jaar stellen we scherp op een thema dat wel relevanter dan ooit lijkt: kopzorgen in de klas. Hoe kan literatuur een aanleiding zijn om het te hebben over de psychische kwetsbaarheid van leerlingen en de volwassenen in hun leven? Kan literatuur(kritiek) helpen te onderzoeken op welke manier mentale problemen verbonden zijn met je afkomst of het maatschappelijke model waarin je leeft? Hoe toon je kwetsbaarheid en hoe ga je ermee om als iemand die toont?

 

 

VROEGBOEKACTIE!

 

Wie voor 30 september een kaartje koopt, kan op de Dag van de Literatuurkritiek één van ondertsaande Nederlandstalige literaire parels mee naar huis nemen, die besproken werden op De Reactor. Schrijf je in, en stuur een mailtje naar info@deburen.eu met de titel die je verkiest. 

 

- Aleksandra van Lisa Weeda
- De beloning van Fikry El Azzouzi
- Exces van Persis Bekkering
- Klifi van Adriaan van Dis
- Wees onzichtbaar van Murat Isik (die ooit sprak op de Dag)

Carwash van Christophe Vekeman
- Over over morgen (bundeling met toekomstverhalen van o.a. Simone Atangana Bekono, Jeroen Olyslaegers, Annelies Verbeke)


Tickets kosten €105 voor docenten en €20 voor studenten, inclusief koffie, thee, koekjes, lunch en een feestelijke borrel achteraf. 

Emy Koopman

Emy Koopman (1985, Groningen) schrijft, leest en onderzoekt. Na twee masters te hebben behaald (Literatuurwetenschap en Klinische Psychologie) promoveerde ze aan de Erasmus Universiteit op lezersonderzoek naar literatuur en empathie. Dezelfde maand publiceerde uitgeverij Prometheus haar debuutroman Orewoet (2016), die werd genomineerd voor de Fintro en de Bronzen Uil. Vervolgens werkte Emy, naast haar schrijverschap, als onderzoeksjournalist voor Investico en presenteerde ze het VPRO-programma Paradijs Canada. In 2020 verscheen haar tweede, dystopische roman Het Boek van Alle Angsten, waarin een pestkopmaatschappij wordt geschetst. Haar meest recente boek is Tekenen van het Universum. Verslag van een obsessie (2022), dat NRC Handelsblad prees als 'absolute aanrader'.  

Annelies Verbeke

Annelies Verbeke (België, 1976) schreef o.a. de romans  Slaap! (2003), Vissen redden (2009) en Dertig dagen (2015) en vier verhalenbundels, waaronder Halleluja (2017) en Treinen en Kamers (2021). Haar werk verscheen in 26 talen en won een aantal prijzen. Met  Dertig dagen de F. Bordewijkprijs, de NRC Handelsblad Lezersprijs en de Opzij Literatuurprijs, en het boek stond op de shortlist voor de ECI Literatuurprijs, wat ook het geval was voor Halleluja, waarmee ze de J.M.A. Biesheuvelprijs won. Uit liefde voor het korte verhaal, stelde ze met Sanneke van Hassel de bloemlezing Naar de stad (2012) samen. Daarnaast schrijft ze ook voor het theater. Rail Gourmet (2010) en Daar gaan we weer (2018), stukken die ze voor Wunderbaum schreef, werden gekozen voor het Theaterfestival, en Daar gaan we weer werd later gespeeld door twee verschillende Duitse gezelschappen.  
 
In 2022 ontving Verbeke twee oeuvreprijzen: de Jana Beranováprijs en de Ultima voor de Letteren (Vlaamse Cultuurprijs). Verbeke maakt ook deel uit van auteurscollectief Fixdit. Meer informatie over het werk van Annelies Verbeke via haar website.

Manon Uphoff

Manon Uphoff (1962) is schrijver, scenarist en beeldend kunstenaar. Begeerte, haar debuut, werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs en de ECI-prijs. De roman Gemis, genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, werd bekroond met de Rabobank Lenteprijs voor Literatuur. Haar recent verschenen roman Vallen is als vliegen werd met grote lof overladen door recensenten, boekverkopers, schrijvers en lezers. 
 

Winny Ang en Silvie Moors

Winny Ang (°1975) houdt van kleine en grote verhalen die haar pad dagdagelijks kruisen. Vanuit die passie werd ze kinder-en jeugdpsychiater en specialiseerde zich verder in culturele psychiatrie. Ze is verbonden aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit Antwerpen waar ze toekomstige artsen wegwijs maakt in oa communicatie en diversiteit. In grensgebieden voelt Winny Ang zich thuis: ze bedenkt graag verhalen die tot op heden in drie kinderboeken uitmondden. Daarnaast was en is ze actief betrokken in allerlei (creatieve) projecten waarin verhalen centraal staan: van de kinderboekenjury (het huidige Leesjury) tot samenlezen, van Letteren en Samenleving (Literatuur Vlaanderen) tot de creatie van een luisteravontuur (NARWAL), …  

 

Silvie Moors (°1975) houdt van lezen en mensen en van plekken waar die twee samenkomen. Ze studeerde letteren aan de universiteit van Antwerpen en werkte achtereenvolgens bij het Nationaal Centrum van Jeugdliteratuur en Stichting Lezen (Iedereen Leest). In 2007 richtte ze DE DAGEN op, een literaire organisatie waar schoonheid en kwetsbaarheid voorop stonden en verhalen delen met mensen op bijzondere plekken (psychiatrie, gevangenis) in de vorm van Samen Lezen / Shared Reading vorm kreeg. Vandaag is ze adjunct-directeur bij Bond zonder Naam, alle projecten van DE DAGEN kwamen met haar mee. Samen met Winny is ze ook Boekendokter. 

Daan Heerma van Voss

Daan Heerma van Voss (1986) is romanschrijver en historicus. Verder heeft hij geschreven voor verscheidene nationale en internationale kranten en tijdschriften, zoals NRC, Humo, De Morgen, Vrij Nederland, Das Magazin, De Volkskrant, de Israëlische krant Haaretz, het Zweedse dissidentbloggen, Svenska Dagbladet, PEN International, The New York Times en de Amerikaanse Vogue. Voor zijn interviews voor  De Groene Amsterdammer kreeg hij in 2012 De Tegel uitgereikt, de prijs voor het beste journalistieke werk van het jaar (categorie interview).  Een zondagsman werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs.  Het land 32 werd genomineerd voor de Halewijnprijs en de  Cutting Edge Award. Ultimatum werd genomineerd voor de Diamanten Kogel, Prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Kleur Bekennen, zijn digitale boekje over racisme dat uitsluitend digitaal verscheen (oktober 2017), werd in twee dagen meer dan 11.000 keer gekocht en werd zo direct een bestseller. Ultimatum en De laatste oorlog (2016) zullen vertaald worden in het Duits, en verschijnen in 2017. De laatste oorlog is vertaald in het Zweeds, het Chinees Spaans. De Spaanstalige editie is verschenen in: Spanje, Argentinië, Ecuador, Mexico, Uruguay, Chili, Colombia en Peru.  

Corinne Heyrman

Corinne Heyrman (1994) studeerde Woordkunst in Antwerpen. Ze schrijft proza en non-fictie, maakt theater en radio. Haar debuutroman Het begin en zijn oneindigheid verscheen in mei 2022 bij De Arbeiderspers. Haar werk verhoudt zich in alle vormen tot de maatschappij en de vraag hoe kunst en literatuur daar iets aan kan bijdragen. Corinne maakt regelmatig voorstellingen en performances en droeg voor op onder andere Lowlands en Oerol. Ze maakte in de herfst van 2019 met Het Zuidelijk Toneel de voorstelling Toen mijn vader nog een gastarbeider was en werkt momenteel opnieuw aan een voorstelling bij Het Zuidelijk Toneel. Als podcastmaker is ze verbonden aan Horens en werkt ze mee aan Radio Kras, Wie Wat Bewaart en Drie uur ‘s nachts. 

(c) Rianne Zijderveld

Dean Bowen

Dean Bowen (1984) is dichter en performer. Hij publiceerde op tal van platformen, was programmamaker voor Perdu en verwierf faam op vele binnenlandse en internationale podia met zijn bezielde voordracht. Bowens debuutbundel Bokman werd genomineerd voor de C Buddingh’-prijs en in 2019 en 2020 was bij Stadsdichter van Rotterdam. Hij is ook docent aan de opleiding Creative Writing van ArtEZ.

Dag van de Literatuurkritiek
Literatuur & taal

donderdag 3 november 2022

10:30 - 16:30

de Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam

Koop je ticket!
Vertel het verder:
Koop je ticket! donderdag 3 november 2022 10:30 - 16:30