Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Atelier Actua | Wat leert de Oekraïneoorlog ons over het vluchtelingenbeleid?

Met Kati Verstrepen, Anastasia Ariefieva, Henk van Houtum, David de Boer, Joost Depotter, Gena Kagermanov en Chris Keulemans
Vluchtelingen uit Oekraïne bij de Poolse grens (foto: UNHCR)

Ruim tien miljoen mensen ontvluchtten Oekraïne sinds de escalatie van de oorlog in februari. Wereldwijd zijn er volgens de VN momenteel zelfs 100 miljoen vluchtelingen, een treurig historisch record. Wat leert de Oekraïneoorlog ons over het Europese vluchtelingenbeleid? En wat kan de geschiedenis van vluchtelingen in de Lage Landen ons bijbrengen over de actualiteit? Met moderator Chris Keulemans zoeken we een antwoord op deze vragen in twee gesprekken. 

Programma:

 

Opening
Fotograaf en schrijver Gena Kagermanov geeft een toelichting bij zijn reeks documentairefoto´s ‘On war and other trivialities’, gemaakt in de Donbas (Oost-Oekraïne).

 

Discussie | de Oekraïneoorlog: keerpunt voor het Europese vluchtelingenbeleid?

De oorlog in Oekraïne heeft het debat over het Europese vluchtelingenbeleid tot een nieuw hoogtepunt gebracht. Waarin verschilt deze vluchtelingencrisis van andere? Kritische stemmen gaan op over de ongelijke behandeling van vluchtelingen. Is die kritiek terecht of niet? Is het tijd voor een update van het Europese vluchtelingenbeleid? En zo ja, is dat politiek haalbaar? Sprekers:

 

  • Henk van Houtum, professor Politieke Geografie en Geopolitiek en mede-oprichter en coordinator van het Nijmegen Centre for Border Research, Radboud Universiteit.
  • Anastasia Ariefieva, vertegenwoordigt Promote Ukraine, platform voor expertise en uitwisseling tussen de EU en Oekraine. Anastasia is als klinisch psycholoog werkzaam voor Centra Geestelijke Gezondheidszorg (CGG), waar ze werkt aan psychologische begeleiding van Oekraïense vluchtelingen.
  • Kati Verstrepen, Belgisch advocate gespecialiseerd in Vreemdelingenrecht, oprichter van Atigone Advocaten en voorzitter van de Liga voor de Mensenrechten.

Intermezzo | vertoning kortfilm ´Girls and honey´ (2018, duur: 8 minuten) van Pieter-Jan de Pue, gedraaid in Oekraïne.

 

Discussie | Vluchtelingen in de Lage Landen toen en nu

Asielzoekers zijn niets nieuws: vluchtelingen zijn al eeuwenlang onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de Lage Landen. Waarom doen we dan toch vaak alsof het iets nieuws is? Waren vluchtelingen vroeger meer welkom? Maakten we toen ook al onderscheid? Wat leren we nu uit de opvang van ontheemden uit Oekraine en wat zijn overeenkomsten of verschillen met vluchtelingcrisissen uit het verre en recente verleden? Panel:

 

  • David de Boer, historicus aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkt momenteel aan het dit najaar te verschijnen boek en podcastreeks De Vluchtelingenrepubliek, waarin verschillende historici uit Nederland en Vlaanderen de geschiedenis van vluchtelingen in Nederland in kaart brengen.
  • Joost Depotter, coördinator Beleid en Ondersteuning bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen, jurist en historicus van opleiding
  • Gena Kagermanov, Brussels fotograaf en schrijver afkomstig uit Rusland. Tolkt ook tijdelijk voor Oekraïense vluchtelingen bij het registratiecentrum op de Heizel.

Gespreksleider is journalist en schrijver Chris Keulemans, voormalig directeur van de Amsterdamse cultuurcentra De Balie en De Tolhuistuin.


De inkomsten van deze avond gaan integraal naar Oekraïne 12-12

Meer lezen?

Leestip bij deze avond over het vluchtelingenbeleid: 'Zonder migranten lukt het niet meer: specialisten Marlou Schrover en Sara Cosemans over migratie naar België en Nederland'

 

Meer over migratiebewegingen binnen en naar de Lage Landen in het nieuwe nummer van de lage landen: Nieuwkomers in het Noorden.

Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op donderdag 22 september 2022

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Koop je ticket! (inkomsten gaan naar Oekraïne 12-12) donderdag 22 september 2022 19:30 - 21:30