Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

MO*talks | Wie zijn de verliezers van de digitalisering?

Met Dhwani Goel, Ikrame Kastit, Alenka Le Compte, Anand Sheombar en Mirjam van Reisen

De digitale revolutie pakt lang niet voor iedereen goed uit. Kunnen de verliezers van de digitalisering hun achterstand nog inhalen?

Na de komst van corona twijfelt niemand nog aan de doortastendheid van de digitale revolutie. Het internet is niet langer optioneel, maar bracht ook nooit de vrijheid en radicale democratie die ons al decennia beloofd worden.

De winnaars van de digitale revolutie zijn bekend. Westerse bedrijven die het publieke debat met de introductie van sociale media radicaal hebben veranderd en verdienen aan gevaarlijke desinformatie. En de gegoede en bemiddelde, geconnecteerde burger die probleemloos online bankiert, reizen boekt en pakjes koopt.  

Maar wie zijn de verliezers? Wie zijn de mensen die hun rechten zien verdampen, omdat met hen geen rekening wordt gehouden? Wie heeft vandaag meer om over te piekeren dan enkel het milde ongemak van een onbereikbare klantendienst of een QR-code? We praten hierover met experts uit binnen- en buitenland.

 

Programma

(biografieën van sprekers zie onderaan deze pagina)

19:30   Inleiding Jago Kosolosky (hoofdredacteur MO*)
19:40   eerste debat met Alenka Le Compte en Ikrame Kastit.

            Moderator: MO*journaliste Tine Danckaers
20:10   Q&A
20:20   tweede debat met Dhwani Goel (online vanuit UK), Mirjam van Reisen

            en Anand Sheombar. Moderator: Jago Kosolosky
20:50   Q&A
21:00   Einde

 


Gratis toegang. Organisatie: deBuren & MO*

Ikrame Kastit

Ikrame Kastit is coördinator van Uit De Marge vzw (Netwerk voor jeugdwerk en jeugdbeleid met kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties). Ze houdt zich vooral bezig met de rechten van kinderen en jongeren, diversiteit, armoede en discriminatie.

Alenka Le Compte

Alenka Le Compte is het centrale aanspreekpunt voor digitale inclusie van Mediawijs. Mediawijs is het Vlaams kenniscentrum voor digitale en mediawijsheid. Alenka coördineert verschillende netwerken en bijeenkomsten in Vlaanderen, zoals de Taskforce e-Inclusie die publieke actoren, non-profitorganisaties en de academische wereld samenbrengt.

Dhwani Goel

Dhwani Goel is strategisch communicatiespecialist, ze woont en werkt in Londen. Dhwani behaalde een master in internationale betrekkingen aan de London School of Economics en een bachelor aan de Universiteit Leiden. Ze schreef over de neokoloniale aspecten van de digitale kloof in onder meer MO*magazine. Ze wil mensen aanmoedigen om kritischer te zijn over de structuur en werking van de wereldeconomie en de historische factoren die de moderne internationale handel, zakenwereld en economische besluitvorming blijven bepalen.

Anand Sheombar

Onderzoeker Anand Sheombar houdt zich onder andere bezig met digital development. Hij analyseerde onder meer de inzet van sociale media in de context van ontwikkelingssamenwerking en onderzocht de ontwikkeling van ICT diensten en producten via publiek-private samenwerkingsverbanden voor minder geprivilegieerde groepen in de Global South. Een recent project waarbij hij betrokken is, het African Digital Rights Network, bekijkt hoe het gesteld is met de openheid van de digitale publieke ruimte in tien Afrikaanse landen.

Mirjam van Reisen

Mirjam van Reisen is hoogleraar Internationale Betrekkingen, Innovatie en Zorg aan de Universiteit van Tilburg en hoogleraar FAIR Data Science aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) van de Universiteit Leiden. Ze was van 2013 tot 2020 voorzitter van de Commissie Ontwikkelingssamenwerking (COS) en lid van de Nederlandse Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), die in 2020 een rapport publiceerde waarin werd gewezen op het gevaar van digitaal kolonialisme in Afrika. Van Reisen is verder o.a. onderzoeksleider van het Globalization, Accessibility, Innovation and Care (GAIC) netwerk en directeur van de organisatie Research Advisors & Experts Europe (RAEE) in Brussel.

MO*talks
Politiek & samenleving
Media

Dit evenement vond plaats op dinsdag 17 mei 2022

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Ik reserveer gratis! (via MO*) dinsdag 17 mei 2022 19:30 - 21:00