Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Finale Speech Battle X met Maaike Neuville

Maaike Neuville © Selina De Maeyer

Kom naar de finale van Speech Battle, breng je stem uit en kies de winnaar! Niemand minder dan actrice Maaike Neuville draagt deze editie de speeches voor. Ook op het programma: boekpresentatie en paneldiscussie.

De opdracht voor de jaarlijkse Speech Battle van deBuren sluit aan bij de vijftigste verjaardag van het alarmerende rapport Grenzen aan de groei, destijds gepubliceerd door de Club van Rome. Hoewel het rapport insloeg als een bom heeft de mensheid deze waarschuwing grotendeels in de wind geslagen. Is de wereld over 25 jaar wél veranderd? Die vraag stond centraal in de opdracht:

 

Het is 19 mei 2047, Greta Thunberg (44 jaar) geeft in Brussel een toespraak tijdens een grote internationale jongerenconferentie. 75 jaar geleden kwam het alarmerende rapport ‘Grenzen aan de Groei’ uit. Hoe staan we er nu voor? Schrijf de speech.

Een deskundige jury selecteerde drie finalisten uit de inzendingen. De finalisten kregen de kans om hun speech te perfectioneren na een masterclass door speechschrijver en juryvoorzitter Renée Broekmeulen. Actrice Maaike Neuville kruipt tijdens het hoogtepunt van de avond in de huid van Greta Thunberg om de drie speeches van de finalisten voor te dragen. Vervolgens kiest het publiek de Speech Battle winnaar van 2022. Maar we hebben meer voor je in petto...

 

Programma

 • Inleiding door Natasja van den Berg, presentator en moderator van de avond.

 • Boekpresentatie De Speechschrijver: de kunst en kunde van een goede toespraak.
  Juryvoorzitter Renée Broekmeulen schreef op basis van haar vijfentwintigjarige ervaring als speechschrijver een boek waarin ze de fijne kneepjes van het vak toelicht. Het boek wordt tijdens deze avond bij deBuren officieel gepresenteerd.

 • Paneldiscussie
  Naar aanleiding van het verschijnen van het boek leidt Natasja van den Berg een paneldiscussie met naast Renée Broekmeulen een tweetal gastsprekers: Vincent Stuer (auteur, persvoorlichter EP, voormalig speechschrijver van o.a Karel De Gucht en Europees Commissievoorzitter José Emmanuel Barroso) en Edward de Vooght (onderzoeker, Center for Persuasive Communication UGent, public speaking consultant bij De Redenaar ). Wat is een goede toespraak? Welke valkuilen moet je zeker vermijden? Wat kunnen we ook nu nog leren van de klassieke retorica?

 • Finale Speech Battle
  Het hoogtepunt van de avond! Actrice Maaike Neuville draagt de speeches van de drie finalisten voor, het publiek brengt hun stem uit en beslist wie Speech Battle 2022 wint.

 • Prijsuitreiking & feedback jury
  De winnaar van Speech Battle ontvangt eeuwige roem en €350, alle finalisten krijgen feedback van de jury. Jurylid Kristof Geutjens (voormalig speechschrijver en hoofd communicatie voor Vlaams minister-president Kris Peeters) leest het juryrapport voor.

 • Borrel

€5 basisprijs | €3 reductieprijs (-26/65+/werkzoekenden).

Over het boek 'De speechschrijver'

Steeds meer politici en CEO’s schrijven hun toespraken niet zelf, maar huren speechschrijvers in. Want een sterke speech schrijven is ook een vak. Renée Broekmeulen heeft meer dan 25 jaar ervaring met het schrijven van speeches voor politici, bestuurders, managers en CEO’s. Daarnaast heeft ze honderden speechschrijvers het vak geleerd. In dit boek geeft ze een unieke blik achter de schermen en laat ze zien hoe je schrijft voor jezelf én voor een ander.

 

De speechschrijver is een grote inspiratiebron en een onmisbare gereedschapskoffer. Voor beginnende en ervaren speechschrijvers en voor iedereen die wil dat hun speech bij het publiek blijft hangen. 'Een goede speechschrijver kan in je hoofd kruipen. Die snapt niet alleen wat je wil zeggen maar ook nog eens hoe je het wil zeggen. En dat laatstgenoemde is veel moeilijker dan het eerste. Dat weet Renée donders goed.' Wouter Bos, voormalig minister van Financiën en PvdA-leider


Meer over de gasten

Vincent Stuer

Vincent Stuer is al twee decennia actief in de Belgische en Europese politiek; hij was onder meer persvoorlichter van Karel De Gucht, speechwriter van Europees commissievoorzitter José Manuel Barroso en werkt tegenwoordig als persvoorlichter van de fractie Renew Europe in het Europees Parlement. Daarnaast is hij de auteur van een tweetal boeken: Kleinstaterij! de terugkeer van de natie en de afkeer van Europa (2014) en Curb Your Idealism: The European Union as Seen from Within (2019). Met zijn theatermonoloog Onbezongen/Unsung over de psychologie van de Homo Politicus won hij in 2018 een Fringe First-award in Edinburgh. 

Edward De Vooght

Edward De Vooght is letterkundige en onderzoeker aan de Universiteit Gent, faculteit Communicatiewetenschappen. Hij buigt zich voornamelijk over politieke retoriek. Sinds oktober 2018 werkt hij als doctoraatsstudent (FWO) bij zowel het Center for Persuasive Communication (CEPEC) als het Center for Journalism Studies (CJS). "Het is niet genoeg om gelijk te hebben, je moet ook gelijk krijgen," is zijn motto. Dat 'gelijk krijgen' is de taak van klassieke retoriek, waarop onze overtuigingskracht al sinds mensenheugenis steunt. De Vooght richt zich tijdens zijn doctoraatsonderzoek op het gebruik en het effect van retorische stijlfiguren in mondelinge politieke communicatie. Hij is tevens public speaking consultant en coach bij De Redenaar (www.deredenaar.be)

(c) Rob van Dullemen

Renée Broekmeulen (juryvoorzitter)

Renée Broekmeulen is zelfstandig speechschrijver en trainer. Ze schrijft al vijfentwintig jaar speeches voor politici, bestuurders en ondernemers. Daarnaast traint en coacht ze al ruim twintig jaar een groot deel van de speechschrijvers die voor de (rijks)overheid en in het bedrijfsleven werken, sinds 2020 via de door haar opgerichte Speechschrijversvakschool. Renée is al voorzitter van de verder wisselende jury van Speech Battle sinds de eerste editie.

Kristof Geutjens (jurylid)

Kristof Geutjens werkte van 2011 tot 2014 als speechschrijver en communicatieadviseur voor Vlaams minister-president Kris Peeters. Toen Peeters in oktober 2014 federaal vicepremier werd bleef Geutjens aan als zijn speechschrijver en twee jaar later werd hij aangesteld als hoofd communicatie. Sinds 2018 werkt Geutjens bij Anheuser-Busch Inbev, anno 2022 als ESG Manager Europe.

Afke Vermeer (jurylid)

Afke Vermeer was onder meer speechschrijver op het Nederlandse ministerie van Financiën en voor het college van burgemeester en wethouders in Rotterdam. Ze won Speech Battle in 2015. In april 2021 maakte Afke een nogal rigoureuze carrièredraai: sindsdien werkt ze als boswachter bij Natuurmonumenten. Daarnaast studeert ze toegepaste ecologie aan de University of applied sciences Van Hall - Larenstein in Velp.

Natasja van den Berg (moderator)

Natasja van den Berg is medeoprichter van het in Amsterdam gevestigde Tertium, een onderzoeks- en strategiebureau dat zich specialiseert in complexe maatschappelijke thema's. Natasja begeleidt projecten op het gebied van burgerparticipatie en debat. Als voormalig hoofd politiek van de Balie heeft zij ruime ervaring met het modereren van debatten en expertsessies over complexe thema's. Ze is lid van het platform Urgenda en was co-auteur van de boeken Praktisch Idealisme en Fair shopping.

Maaike Neuville

Maaike Neuville is een Belgische theater- en filmactrice, theater- en filmmaker, schrijver. Ze speelde mee in gerenommeerde Vlaamse tv-series als De Dag en De Twaalf en in films als All of Us, Ghost Tropic en Goltzius and the pelican company. Sinds 2010 is ze ook actief als regisseur van films. Na het afronden van het Masterjaar Film aan Luca School of Arts maakte ze vier kortfilms, waaronder haar afstudeerfilm Sonnet 81 waarmee ze een VAF Wildcard won en de prijs voor het beste debuut op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. Ze schrijft en performt gedichten, maakt en speelt theater en is moeder van een dochter.

Organisatie: deBuren.
Speech Battle
Politiek & samenleving
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op donderdag 19 mei 2022

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Geannuleerd donderdag 19 mei 2022 19:30 - 21:30