Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Spelbrekers | Wie maakt jouw keuze?

Met Tim Smits, Miriam Rasch en Anne Marijn Voorhorst
v.l.n.r. Tim Smits, Miriam Rasch en Anne Marijn Voorhorst (@Sanne De Wilde)

In het nieuwe seizoen van Spelbrekers breken wetenschappers, filosofen en kunstenaars elkaars speelveld open. Op de scheidingslijn tussen deze werelden gaan we op zoek naar nieuwe spelregels en perspectieven. Met in deze tweede aflevering: Tim Smits, Miriam Rasch en Anne Marijn Voorhorst over de vraag wie jouw keuze maakt. 

In deze tweede aflevering van Spelbrekers kijken we naar allerhande manieren waarop we in onze maatschappij beïnvloed worden en vragen we ons af hoe je daarin jezelf kunt handhaven als een autonoom en standvastig wezen dat zelf keuzes maakt. Of is het begrip ‘autonomie’ toe aan nieuwe invulling in een wereld van influencers, reclameblokken en overheidsmarketeers?  

 

Hoogleraar persuasieve en marketingcommunicatie Tim Smits maakt ons wegwijs in ‘beïnvloedingsstrategieën’, waarna we daarop doordenken met filosoof Miriam Rasch van wie het boek Autonomie. Een zelfhulpgids net verscheen. Met haar vorige boek, Frictie: Ethiek in tijden van dataïsme, won ze de Socratesbeker 2021. Schrijver Anne Marijn Voorhorst gaat er artistiek mee aan de slag. Fiep van Bodegom modereert. 


 Tickets: Basisprijs: 5 euro | Reductieprijs: -26/+65/:  3 euro

Meer over de sprekers 

Tim Smits

Tim Smits is hoogleraar persuasieve en marketingcommunicatie aan de KULeuven, waar hij ook vicedecaan is aan de faculteit Sociale Wetenschappen. Hij heeft een achtergrond in sociale psychologie, statistiek, marketing, ethiek and communicatie. Hij publiceerde over al deze topics, maar zijn onderzoeksfocus ligt op persuasieve en marketing communicatie en dan voornamelijk op alles wat te maken heeft met gezondheid en empowerment van consumenten en hoe dat worden beïnvloed door situationele verschillen of manipulaties. 

 

 

 

 

Miriam Rasch

Miriam Rasch is essayist en werkt sinds oktober 2020  bij de Willem de Kooning Academie als coördinator van het Research Station, waar ze zich bezighoudt met onderzoek langs alle lijnen in de academie. Ze schrijft essays en recensies voor De Groene Amsterdammer, Athenaeum, Follow The Money en Revisor, en columns voor Filosofie Magazine. In 2015 won ze de Jan Hanlo Essayprijs Klein met een essay uit haar bundel Zwemmen in de oceaan. Berichten uit een postdigitale wereld (2017) werd genomineerd voor de Socratesbeker 2018. In mei 2020 verscheen haar boek Frictie: Ethiek in tijden van dataïsme, over de ethische dilemma’s rond de steeds verder reikende invloed van data, waarmee ze de Socratesbeker 2021 won. 

Anne Marijn Voorhorst 

Anne Marijn Voorhorst is schrijver van poëzie, proza en kunstkritiek. Daarnaast maakt ze tekeningen en is ze deel van een dj-duo. Ze volgde de opleidingen Beeld en Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en de MA English Literature in a Visual Culture aan de Vrije Universiteit. Haar werk verscheen o.a. in de nY, de Internet Gids, Deus Ex Machina en Metropolis M. Poëzie is voor haar een middel om de bevreemdende en soms abjecte wereld mee te onderzoeken. Als een karakter dat in een geconstrueerd universum wordt losgelaten, noteert ze de zintuiglijke beleving van een artificiële maar doodgewone ruimte, zoals een winkelcentrum of warenhuis. 

Fiep van Bodegom

Fiep van Bodegom is redacteur bij literair tijdschrift De Gids en schrijft doorgaans over literatuur. Ze publiceerde essays, vertalingen en proza.

Spelbrekers
Media
Filosofie & religie

Dit evenement vond plaats op dinsdag 26 april 2022

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! dinsdag 26 april 2022 19:30 - 21:30