Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Is er een dokter in de zaal?

Met Wilde Wijven Heleen Debruyne en Sofie Vandamme
© Thijs Soete

'Wilde Wijven' Heleen Debruyne en Sofie Vandamme duiken samen met Steven Van Ammel de wereldliteratuur in om een literaire oplossing te vinden voor jouw probleem.

De tijden zijn onzeker. Je weet niet goed wat er je overkomt. Je relatie is verstikkend. Het ouderschap is vermoeiend. Je kampt met neerslachtigheid. Verwarring. Een boostergriepje. Klimaatdepressie. Naar het schijnt ben je 'toxic'. Je hebt liefdesverdriet. Of een prikkelbare darm. Het leven kan lastig zijn, maar de literatuur biedt troost. Er bestaat geen kwaal of ongemak of een schrijver heeft zich er al over gebogen. Daarom... Mail ons jouw probleem, via info@kaap.be, en krijg een literaire oplossing op maat.


In dit interactieve programma worden Sofie Vandamme en Heleen Debruyne bijgestaan door boekhandelaar en boekendokter van dienst Steven Van Ammel. Steven heeft een forse obsessie met boeken. Dat leidde tot vloerplanken die kreunen onder het gewicht van al dat papier en een professioneel leven bij boekhandels, antiquariaten en de enige communistische uitgeverij van het land. Hij werkt als boekhandelaar en programmamaker bij literatuurhuis Passa Porta, schrijft stukjes voor De Standaard der Letteren en werkt voor uitgeverij Thomas Rap aan een eerste boek over bibliomanie en andere begeertes.


Kaartjes via KAAP

 

 

Meer over Wilde Wijven

 

 

Heleen Debruyne en Sofie Vandamme onderzoeken in de podcastreeks Wilde Wijven de manier hoe we vroeger en nu over felle vrouwen en wilde wijven dachten en denken. Ze gaan de boer op met hun vragen, ze dweilen de straat af en installeren hen in de sofa met de vraag: hoe dient een vrouw vrouw te zijn? En hoe dwingt de samenleving haar subtiel in de pas? 
 
Luister hier naar alle afleveringen: deburen.eu/project/52/wilde-wijven  

© Stephan Vanfleteren

Heleen Debruyne

Heleen Debruyne (1988) studeerde geschiedenis en journalistiek. Ze werkt bij Klara en schrijft een wekelijkse column in Humo. In november 2017 verscheen het boek Vuile lakens. Een hedendaagse visie op seksualiteit, waarin ze samen met Anaïs Van Ertvelde blootlegt dat 'seksuele vrijheid' een illusie is. In oktober 2021 verscheen De huisvriend, een beklemmende, persoonlijke vertelling over familiegeheimen en hun nawerking. 

© Stijn Heyvaert

Sofie Vandamme

Sofie Vandamme is als docent en onderzoeker verbonden aan KASK/School of Arts in Gent. Sofie studeerde sociale wetenschappen en antropologie en doctoreerde op een onderzoek naar de voorstelling van ziekte in de literatuur: Koele minnaars, over medische verwoording en literaire verbeelding van ziekte. Haar expertise ligt op het kruispunt tussen de psychiatrie, de literatuur en de kunsten, met een bijzondere interesse voor alles wat met vrouw-zijn te maken heeft. Momenteel doet zij een onderzoek naar psychische kwetsbaarheid bij vrouwelijke kunstenaars in literatuur en kunstenaarsteksten. Daarnaast runt ze De Letterie, een letterenhuis aan zee. 

Organisatie: deBuren, KAAP
Wilde Wijven
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op zondag 20 februari 2022

KAAP | Vrijstaat O. , Koning Boudewijnpromenade 10 , Oostende

Vertel het verder:
Reserveer je gratis ticket! zondag 20 februari 2022 11:00 - 12:30