Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950

Presentatie rapport en discussie met Gert Oostindie, David Van Reybrouck, Lara Nuberg en Herman Keppy

Discussie naar aanleiding van het verschijnen van het eindrapport van het grote onderzoek naar de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Hoe kon het geweld zo uit de hand lopen, wat waren de gevolgen, en waarom heeft het zo lang geduurd om de waarheid boven water te krijgen?

Gert Oostindie was tot voor kort directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV-KNAW) en hoogleraar Koloniale en postkoloniale geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Sinds 2017 werkte hij mee aan het onderzoek `Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950´. Hij geeft een korte presentatie van de belangrijkse onderzoeksresultaten en gaat vervolgens in discussie met het volgende panel:

  • David Van Reybrouck, Vlaamse auteur, cultuurhistoricus en archeoloog. Publiceerde in 2020 Revolusi, een boek over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd waaraan hij vijf jaar werkte en waarvoor hij met een groot aantal overlevenden sprak.
  • Lara Nuberg, historicus en schrijver. Ze schrijft, spreekt en maakt (audio)verhalen over koloniale geschiedenis, herinneringscultuur en identiteit (zie gewooneenindischmeisje.nl)
  • Herman Keppy,  journalist, bladenmaker, schrijver, uitgever en projectleider van Nederlands-Molukse afkomst. Auteur van verschillende boeken over de Indonesische geschiedenis.

Moderator is Wim Manuhutu, historicus, erfgoedspecialist en curator.
Meer info over de sprekers onderaan deze pagina.

Meer over het onderzoek

(bron officiële website onderzoek)

De laatste jaren is de aandacht voor de oorlog die Nederland in 1945-1949 in en tegen Indonesië voerde, sterk gegroeid. Een belangrijke rol daarin speelden rechtszaken, vanaf 2008, van nabestaanden van Indonesische slachtoffers tegen de Nederlandse staat, vertegenwoordigd door het Comité Nederlandse Ereschulden (Komite Utang Kehormatan Belanda, KUKB) van Jeffry Pondaag en zijn advocate Liesbeth Zegveld. Ook onderzoeksjournalisten en documentairemakers droegen bij aan de hernieuwde interesse, en, ten slotte, ook wetenschappelijke onderzoekers. Zo toonde Rémy Limpach in zijn studie De brandende kampongs van generaal Spoor aan dat Nederlandse militairen structureel grensoverschrijdend geweld hebben gebruikt.

Het was de publicatie van Limpachs boek, in september 2016, die de Nederlandse regering uiteindelijk deed besluiten financiële middelen ter beschikking te stellen om een diepgaand onafhankelijk onderzoek over de oorlog in Indonesië mogelijk te maken. Daarmee stelde de regering het officiële regeringsstandpunt uit 1969, dat van ‘systematische wreedheid’ van de zijde van het Nederlandse leger tijdens deze oorlog geen sprake is geweest en dat ‘de krijgsmacht als geheel zich in Indonesië correct heeft gedragen’, ter discussie.

De resultaten worden officieel gepresenteerd op 17 februari 2022, later dan oorspronkelijk gepland omdat de coronacrisis het onderzoek bemoeilijkte. Vanaf februari 2022 publiceert uitgeverij Amsterdam University Press (AUP) twaalf boeken die voortkomen uit het onderzoeksprogramma.

'Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950' is een gezamenlijk onderzoeksprogramma van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

 

Meer informatie vind je hier.

 

 

Meer over de sprekers

© Yara Immink

Lara Nuberg

Lara Nuberg (1990) is historicus en schrijver. Ze schrijft, spreekt en maakt (audio)verhalen over koloniale geschiedenis, herinneringscultuur en identiteit. Ze publiceerde in de Volkskrant, Het Parool, VPRO Gids en Moesson en schreef een van de essays in De nieuwe koloniale leeslijst (2021). In december 2020 verscheen bij Rose Stories het boek In haar voetsporen dat Lara schreef met de Indonesische schrijfster Lala Bohang. Het boek won eerder in Engelse uitgave de Ranald MacDonald award. Momenteel werkt ze bij uitgeverij Das Mag aan haar debuutroman. Lara publiceert regelmatig blogs op haar website  gewooneenindischmeisje.nl

Herman Keppy

Herman Keppy (1960) is de zoon van een Nederlandse moeder en een Molukse vader. Hij werkt als journalist, bladenmaker, schrijver, uitgever en projectleider. Inhoudelijke specialisaties: cultuur, geschiedenis, Indonesië, fotografie, zorg en welzijn. Hij doet regelmatig onderzoek naar onderbelichte feiten uit de Indonesische geschiedenis. Daarover publiceert hij in diverse media, geeft hij lezingen en vertelt er soms over op radio en tv. Hij leverde bijdragen aan vele publicaties een schreef vijf boeken: De laatste inlandse schepelingen, Tussen Ambon en Amsterdam, Flat River Flamingo, Pendek en Zijn jullie kerels of lafaards? Momenteel schrijft hij een nieuw boek vol 'Molukse opstellen'.

Gert Oostindie

Gert Oostindie (1955) is emeritus hoogleraar Koloniale en Postkoloniale Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en was van 2020-2021 directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV). Hij maakte vanaf de start in 2017 deel uit van het wetenschappelijke kernteam van het onderzoeksprogramma 'Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950'. Verder is hij momenteel betrokken bij twee door NWO gefinancierde programma's, 'Confronting Caribbean Challenges' en 'Traveling Caribbean Heritage', het project 'Het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam' in opdracht van de gemeente Rotterdam en het onderzoek 'Het koloniale en slavernijverleden van Den Haag' in opdracht van de gemeente Den Haag. 
 

© Frank Ruiter

David Van Reybrouck

David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non-fictie, theater en poëzie. Groot succes behaalde hij met Congo. Een geschiedenis, dat werd bekroond met de Libris Geschiedenisprijs 2010, de AKO Literatuurprijs 2010 en de Prix Médicis 2012.  Zijn meest recente boek is Revolusi. Daarvoor interviewde hij bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.  De veelheid aan perspectieven en herinneringen weeft Van Reybrouck samen tot een meeslepend verhaal over de Indonesische onafhankelijkheid, maar hij laat ook zien hoe de strijd tegen de kolonisator overal ter wereld andere onderdrukte volkeren inspireerde.

Wim Manuhutu (moderator)

Wim Manuhutu (1959) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, Hij specialiseerde zich in de geschiedenis van Indonesië, in het bijzonder in de geschiedenis van de Molukken. Van 1987 tot 2009 was hij lid van de directie van het Moluks Historisch Museum, sindsdien is hij actief als onafhankelijk erfgoedspecialist en curator. Sinds 2019 is hij daarnaast part-time docent geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Manuhutu was redacteur van verschillende boeken over Molukse geschiedenis en cultuur. In 2021 verscheen een bundel met essays, getiteld Toma Terus, naar aanleiding van het 70-jarig verblijf van Molukkers in Nederland.

Organisatie: deBuren en de Nederlandse Ambassade.
Politiek & samenleving
Wetenschap & geschiedenis

Dit evenement vond plaats op woensdag 23 februari 2022

De Nederlandse ambassade, Kortenberglaan 4-10, Brussel

Vertel het verder:
VOLGEBOEKT! Wel livestream via deze pagina woensdag 23 februari 2022 20:00 - 21:30