Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Neverending Stories | Female Future Writing

Feministische boekentalkshow over speculatieve literatuur met Rachida Lamrabet, Mojdeh Feili, Fiep van Bodegom en Annelies Verbeke

In deze aflevering van de feministische boekentalkshow Neverending Stories gaat gastvrouw Rachida Lamrabet in gesprek met auteurs en experts over speculatieve literatuur. We gaan het hebben over de positie van sciencefiction en fantasy in het literaire landschap en over dystopische romans en hoopvolle toekomstverhalen van vrouwelijke auteurs.  


Inkom:  €5 basisprijs | €3 reductieprijs (-26/65+/werkzoekenden).

Het vertrekpunt is het boek Over over morgen, een bundeling van 10 hoopvolle toekomstverhalen van auteurs uit Nederland en Vlaanderen. Met Fiep van BodegomAnnelies Verbeke (Fixdit), Mojdeh Feili en het publiek nemen we een aantal verhalen uit de bundel onder de loep en kijken we daarnaast met een kritische blik naar speculatieve werken van gerenommeerde schrijfsters als Octavia Butler, Olga Ravn en Marge Piercy. We hebben het over de impact van deze verhalen op ons, het wereldbeeld dat er geschetst wordt en de boodschappen die erin verborgen liggen. 

 

Neverending Stories is de inclusieve talkshow en podcastreeks van ROSE stories. Een talkshow voor een nieuw en cultureel-divers publiek uit Nederland, België en de Nederlandse Antillen. In de talkshow worden recent verschenen boeken besproken die een nieuw licht werpen op thematieken die relevant zijn voor de superdiverse samenleving. Centraal staan de verhalen van biculturele schrijvers, met een focus op vrouwelijke schrijvers, als antwoord op de zeer actuele sociaal-ethische en maatschappelijke behoefte aan authentieke en van binnenuit vertelde verhalen die bijdragen aan betere representatie van de samenleving. 


Organisatie: deBuren en ROSE Stories. De inclusieve talkshow en podcastreeks Neverending Stories is een initiatief van ROSE Stories, in samenwerking met deBuren, Writers Unlimited en Watershed en wordt mede mogelijk gemaakt door Literatuur Vlaanderen en het Prins Bernard Cultuurfonds, Fonds 21 en het Nederlands letterenfonds

© Koen Broos

Rachida Lamrabet

Rachida Lamrabet is auteur, theaterschrijfster en juriste. Haar werk is sterk geïnspireerd door de thema's migratie en identiteit. In 2006 won ze de Kif Kif-literatuurprijs Kleur de kunst! met het verhaal Mercedes 207. In 2007 debuteerde ze met Vrouwland, een verhaal over jonge mensen die dromen over een beter leven, waarmee ze in 2008 de Debuutprijs won. Voor haar kortverhalenbundel Een kind van God, die een jaar later verscheen, ontving ze de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2008. Haar tweede roman De man die niet begraven wilde worden verscheen in 2011. In 2017 publiceerde ze het essay Zwijg, allochtoon, een scherp politiek pamflet, geschreven naar aanleiding van haar ontslag bij UNIA. In 2018 verscheen haar roman Vertel het iemand en in 2019 schreef ze de theatermonoloog Dihaya. Rachida is de vaste gastvrouw van de Vlaamse edities van Neverending Stories. 

© Bart Treuren

Fiep van Bodegom

Fiep van Bodegom is redacteur bij De Gids en Extra Extra Magazine. Ze is docent bij de afdeling Creative Writing aan Artez en beeld & taal aan de Rietveld Academie en schrijft regelmatig over literatuur. Daarnaast publiceert ze essays, proza en vertalingen. 

© Alex Salinas

Annelies Verbeke

Sinds haar debuut in 2003 schreef Annelies Verbeke voornamelijk romans, verhalenbundels en theaterteksten. Haar werk verschijnt in 26 talen en won een aantal prijzen zoals de F. Bordewijk-prijs en de Opzij Literatuurprijs voor haar roman Dertig dagen en de J.M.A. Biesheuvelprijs voor haar verhalenbundel Halleluja. In januari 2021 verscheen haar verhalenbundel Treinen en Kamers, die heel lovend werd onthaald. 

© Anoesjka Minnaard

Mojdeh Feili

Mojdeh Feili is schrijver, redacteur, en boekenrecensent. Ze behaalde de master ´English Literature in a Visual Culture´ aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ze schrijft onder meer voor Het Parool, Dipsaus, Lilith Magazine en Oneworld. Ze heeft bijgedragen aan de bundel De Goede Immigrant en de bundel Damn Horny. In alles wat ze doet speelt sociale rechtvaardigheid een grote rol. Ze heeft een boekenblog Books in the Margins waarin ze aandacht besteed aan gemarginaliseerde verhalen en je treft haar nooit zonder een boek in haar tas.

Organisatie: deBuren en ROSE Stories i.s.m. Writers Unlimited en Watershed. Neverending Stories wordt mede mogelijk gemaakt door Literatuur Vlaanderen, het Prins Bernard Cultuurfonds, Fonds 21 en het Nederlands letterenfonds.
Neverending Stories
Literatuur & taal
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op donderdag 12 mei 2022

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Koop hier tickets donderdag 12 mei 2022 19:30 - 21:00