Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

MO*talks | De leegloop van Oost-Europa

Discussie met een internationaal panel van experts

Een nieuwe editie van MO*talks, georganiseerd door deBuren in samenwerking met MO*. Omdat het Festival van de Gelijkheid werd geannuleerd gaat de discussie nu online door (via zoom).

Grote gebieden in Centraal-Europa raken ontvolkt. Boosdoener is een combinatie van emigratie, een hoog sterftecijfer en een laag geboortecijfer. Bulgarije, Roemenië en Kroatië zijn het zwaarst getroffen. Tussen 1989 en 2050 zal hun bevolking met respectievelijk 40 procent, 30 procent en 20 procent gekrompen zijn.

Dit heeft ontwrichtende gevolgen voor de hele samenleving. De getroffen landen zien een brain drain; grote tekorten op de arbeidsmarkt in sectoren als landbouw, industrie, bouw, gezondheidszorg en horeca; uitbuiting van Aziatische immigranten aangetrokken om de lege plaatsen op te vullen; bedreigingen voor de democratie; verlies van identiteit; stagnerende economische groei, jongeren die een verwaarloosde minderheid worden.

De ontvangende westerse landen zien migrantengemeenschappen aangroeien en krijgen te kampen met nieuwe sociale uitdagingen. Deze gevolgen staan voortdurend vooraan in het nieuws. Maar de achterliggende oorzaak, ontvolking, zelden. MO*-journalist Pieter Stockmans gaat met een internationaal panel van experts in gesprek over de leegloop van Oost-Europa.


  • Gratis, via zoom.
  • Na inschrijving ontvangt u de dag voor het programma een email met de zoomlink en verdere praktische info.

Sprekers

 

  • Annelies Zoomers is hoogleraar Internationale Ontwikkelingsstudies (IDS) aan de Universiteit Utrecht, en voorzitter van WOTRO Science for Global Development (NWO). Ze is mede-oprichter van de Netherlands Land Academy (LANDac) en voorzitter van Shared Value Foundation (SVF). 

  • Radan Kanev is Bulgaars Europarlementslid van oppositiepartij “Democraten voor een Sterk Bulgarije”, in de fractie van de Europese Volkspartij (EVP).

  • Josip Paro is de ambassadeur van Kroatië in België. Kroatië is één van de landen in Oost-Europa die met een bevolkingskrimp te maken heeft.

  • Mihaela Popescu is voorzitter van Agora for Life, een Roemeens-Belgische vereniging die in 2015 in Gent werd opgericht. Agora is ontstaan uit de wens om op Europees niveau te spreken voor de Roemeense identiteit en cultureel erfgoed. http://www.agoraforlife.ro

  • Pieter Stockmans is journalist bij MO* en volgt het mondiale optreden van de Europese Unie, het Europese vluchtelingenbeleid, de evoluties in Midden-Europa en de regio ten oosten van de EU. Met een bijzondere aandacht voor de vier Višegradlanden (Tsjechië, Slovakije, Polen en Hongarije), Roemenië, Bosnië en Herzegovina, Oekraïne en Rusland.  
Organisatie: deBuren en MO*.
MO*talks
Politiek & samenleving

vrijdag 10 december 2021

20:00 - 21:30

Via Zoom, ONLINE

Ik reserveer gratis!
Vertel het verder:
Ik reserveer gratis! vrijdag 10 december 2021 20:00 - 21:30