Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Literatuur en het 'zwarte perspectief'

Met Sibo Rugwiza Kanobana, Lindah Leah Nyirenda en Babeth Fonchie Fotchind

Op de eerste avond in de reeks ‘Literatuur en Dekolonisatie’ gaan Sibo Rugwiza Kanobana en Lindah Leah Nyirenda in gesprek over wat het ‘zwarte perspectief’ inhoudt, en hoe die ervaring zich verhoudt ten aanzien van culturele producties, zoals literatuur. Babeth Fonchie Fotchind leest uit eigen werk. 

Voor filosoof en cultuurcriticus Fred Moten is zwartheid gelinkt aan de fugitive, viz. een aanhoudende weigering van standaarden opgelegd door anderen, of “a desire for and a spirit of escape and transgression of the proper and the proposed.” (Moten 2018), “blackness is always a disruptive surprise moving in the rich nonfullness of every term it modifies” (Moten 2003: 255). Hij ziet ‘zwartheid’ in het koesteren van het vreemde, the weird, en maakt een sterke link naar de culturele tradities van mensen die ‘zwart’ worden genoemd en bijgevolg hun menselijkheid moeten opeisen.  
 
Ook Teju Cole ziet ‘zwartheid’ als de uitdaging van duidelijke categorieën en absolute identiteiten. Hij omschrijft zwartheid als volgt: “black is multifarious and generative. It is capacious and dissenting. Those who have to learn black also expand what black can be. My pain is black pain, my joy is black joy, my individuality is black, I arc blackly in the rainbow with all the rest of those pitch black cats. Next person comes along to learn black will have to learn me too.” (Teju Cole 2019: 49). 


Prijs €5 | €30 als je je inschrijft voor de volledige reeks ‘Literatuur en Dekolonisatie’. 

Lindah Leah Nyirenda

Lindah Leah Nyirenda (1984) is geboren in Ndola, Zambia en groeide op in België. Ze behaalde een bachelor vertaler Engels-Frans aan de Universiteit Gent en studeerde vervolgens journalistiek aan Odisee Hogeschool in Brussel. Door haar passie voor poëzie evolueerde ze tot  performancekunstenaar en maakte ze als vrijwilliger radio bij Urgent.fm. Ze volgde een diversiteitsstage bij Radio 2 Oost-Vlaanderen en draaide kort mee als gids op de vrt. In 2018 toerde ze mee met de Nederlandse Poëziebus. Als activist/artiest neemt ze deel in panels over racisme, gendergerelateerd geweld en discriminatie tegen de lgbtqi+-gemeenschap. Ze is vast lid van het YouTube-panel Unheard with GiGi van Gloria Baffour. In 2021 is ze te zien in de NTGent-productie Killjoy Quiz van Luanda Casella.

Sibo Rugwiza Kanobana

Sibo Rugwiza Kanobana (1975) is geboren in Mbandaka, Congo en groeide op in Brussel. Hij studeerde vergelijkende cultuurwetenschappen aan de Universiteit Gent en werkte vervolgens als leerkracht nt2 en taalbeleidsmedewerker aan de Universiteit Gent. Hij is coauteur van De bastaards van onze kolonie: verzwegen verhalen van Belgische metissen (2010) en samensteller van de bundel Zwarte bladzijden. Afro-Belgische reflecties op Vlaamse (pos)koloniale literatuur (2021). Sibo werkt momenteel aan een doctoraat over het Brusselse tweetaligheidsbeleid (2017-2021). Daarnaast is hij redactielid van Rekto:Verso en publiceert hij over diversiteit, racisme, dekolonisatie en interculturalisme. 

Babeth Fonchie Fotchind

Babeth Fonchie Fotchind is dichter en meester in de rechten. Eerder schreef zij gedichten voor online feministisch magazine LilithMag. Haar werk verscheen op Hard//Hoofd, in Kluger Hans, De Groene Amsterdammer en tijdschrift ELLE. In 2020 werd ze geselecteerd voor Vers van het Mes en voor de Schrijfresidentie van deBuren. Vanaf 2021 neemt zij deel aan de master Slow Writing Lab. Momenteel werkt zij aan haar debuutbundel bij Uitgeverij De Geus. 

 

 

Meer over de reeks 'Literatuur en Dekolonisatie'

 

 

In de reeks ‘Literatuur en Dekolonisatie’ gaan schrijvers, filosofen, journalisten, bibliothecarissen en archivarissen uit Vlaanderen en Nederland in gesprek over de institutionele dimensie van dekoloniseren. Zij denken en na over hoe literatuur hierin een andere rol kan spelen door bepaalde vragen en perspectieven aan bod te laten komen. Deze reeks wordt voor de Universiteit Gent gecureerd door Warda El-Kaddouri. DeBuren laat de literatuur aan het woord door voor ieder programma een literaire stem aan te brengen. 

Partners: UGent, NTGent, Poëziecentrum, Nederlandse Ambassade in Brussel
Literatuur en dekolonisatie
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op woensdag 20 oktober 2021

NTGent Minnemeers, Minnemeers 8, Gent

Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! woensdag 20 oktober 2021 19:30 - 21:00