Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Diner met de stad

Dineren en debatteren over de publieke ruimte in Brussel

Tijdens dit diner gaan we al tafelend in debat over de geleefde ruimte in Brussel. We delen ervaringen, analyseren problemen en zoeken samen naar mogelijke oplossingen.

De avond start met de prijsuitreiking van Hooray for the Essay, de essaywedstrijd van Pilar en deBuren voor jongeren tussen 18 en 30 jaar. We maken de top 3 bekend en het winnende essay wordt voorgedragen. Daarna gaan we aan tafel! 


Je hebt voor het diner de keuze uit vier thema's en je schuift voor de hele avond mee aan deze thematische tafel. Aan iedere tafel is er, naast een moderator die de tafel leidt, plaats voor 9 gasten. Gedurende de drie gangen van het diner gaat iedere tafel met één van de subthema’s van het centrale thema geleefde ruimte in de stad aan de slag. Tijdens het voorgerecht verkennen we het thema, tijdens het hoofdgerecht delen we ervaringen en tijdens het dessert geven we vorm aan alternatieven en kansen voor de stad. 

 

Je thematafel kies je tijdens het bestelproces van je ticket. Je hebt de keuze uit: Burgers maken de stad! Toch? - Seksuele straatintimidatie - Smooth Cities - Groene stad van de toekomst. 

 

*Alleen toegang met CovidSafe ticket (info zie onderaan)


Tijdens het diner wordt Nederlands gesproken. Diner met de stad is onderdeel van Pilar ASAP festival: The lived space edition. Het programma van het educatieve luik van Pilar ASAP wordt naar goede gewoonte in samenwerking met Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat deBuren en Scherpsteller Warda El-Kaddouri vormgegeven. 

Meer over de thematafels

 

 

Burgers maken de stad! Toch?

Met de groeiende populariteit van burgerbewegingen en collectieven allerhande als Picnic The Streets of Toestand, zijn burgers belangrijke actoren geworden die de stad mee vormgeven. De stad lijkt dé ruimte bij uitstek voor directe, democratische participatie. Dat staat in schril contrast met grotere stadsvernieuwingsprojecten met een economische logica waar participatie een liefst zo gemakkelijk mogelijk af te vinken verplichting is. Is het politiek potentieel van burgers beperkt tot het opzetten van gezellige deeltuinen en straatfeesten of kunnen ze de stad ook mee vormgeven op grotere schaal? Welke potentieel schuilt er in burgerbewegingen en welk recht hebben burgers werkelijk op de stad? Moderator: Ronald Crouzé

 

 

Seksuele straatintimidatie: hoe veilig zijn de Brusselse straten?

Durf je gaan joggen in het park na valavond? Neem je soms de fiets omdat die veiliger is dan te voet? Houd je je sleutelbos bij de hand als je na een avondje stappen naar huis moet? Moet je als jongen bewust omgaan met de manier waarop je een meisje op straat passeert?  Wat kan stedelijk beleid of stadsplanning doen tegen seksuele intimidatie op straat? Veel jongeren – vooral vrouwen en LGTBQI+-personen – voelen zich niet veilig in Brusselse straten en parken en passen hun gedrag aan. Van de soep tot aan het dessert praten we over de mate waarin je Brussel ervaart als een safe space, hoe je daarmee omgaat en hoe we komaf maken met seksuele intimidatie in de Brussels straten en parken. Moderator: Riet Ory

 

 

Smooth Cities

Veel steden worden steeds perfecter, efficiënter en schoner. Deze 'smooth cities' zijn ook duurder om te leven, laten minder ruimte voor alternatieven en de druk om te voldoen aan de norm wordt er groter. Is Brussel al een smooth city? En wat kunnen we daar aan doen? Moderator: René Boer.

 

 

Groene stad van de toekomst

De wereld is in een rap tempo aan het verstedelijken. Van biodiversiteit verlies tot hitte-stress en overstromingen. Onze steden worden geconfronteerd met allerlei onzekerheden en klimaatveranderingen. Bewoners spelen een grote rol in het transformeren van onze huidige steden naar groene steden waarin we willen wonen en steden die we willen achterlaten. Maar hoe ziet de toekomstige stad eruit en welke functies vervult ze?

Moderator: Dina El Filali

 

 

Organisatie: deBuren en Pilar

Met het CovidSafe Ticket (CST) kunnen we evenementen organiseren zonder sociale afstand of masker. Vanaf oktober 2021 heb je een CovidSafe Ticket en een identiteitsbewijs (ID-kaart, rijbewijs of paspoort) nodig om toegang te krijgen tot onze activiteiten in Brussel. Het CST is geen apart document. Het Covid-certificaat (QR-code) dat je vindt in de CovidSafe app, op de digitale kanalen of dat u via de post kreeg toegestuurd volstaat.

 

Je kunt een CovidSafe Ticket krijgen in één van de volgende situaties:

 

Je bent in het bezit van een vaccinatieattest: je bent langer dan 2 weken volledig gevaccineerd
Je beschikt over een herstelattest dat minder dan 6 maanden oud is.
Je hebt een PCR-test laten doen met een negatief resultaat (geldigheid: dag van de test plus 2 dagen).
Je hebt een snelle antigeentest laten uitvoeren door een medisch geschoold persoon, met een negatief resultaat (geldigheid: dag van de test plus 1 dag).
 

Bij het scannen ziet ons personeel alleen je naam, geboortedatum en de QR-code. Er worden geen persoonlijke gezondheidsgegevens met ons gedeeld.

 

Hoe kom je aan een CovidSafe Ticket?

 

Voor mensen met een smartphone: download de applicatie CovidSafeBE op covidsafe.be of via de store van uw smartphone. De activering van deze toepassing vereist een verbinding met eHealth of Itsme.
Voor wie geen smartphone heeft: het Covid Safe Ticket kan online worden gedownload in pdf-formaat en vervolgens worden afgedrukt via www.mijngezondheid.be.


Dank en tot ziens bij deBuren!

Pilar ASAP
Politiek & samenleving
Filosofie & religie

Dit evenement vond plaats op dinsdag 9 november 2021

Pilar, Triomflaan (Entrance 6) (Building Y), Brussel

Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! dinsdag 9 november 2021 18:00 - 21:30