Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Oproerkraaiers | Actievoeren in tijden van maatschappelijke verandering

Vertoning documentaire en nagesprek met Sunny Bergman, Clarice Gargard, Stephanie Collingwoode Williams en Heleen Debeuckelaere
oproerkraaiers © Raymond van Mil

Hoe komt het dat activisten meestal eerst gezien worden als oproerkraaiers en relschoppers terwijl hun actiepunten jaren of decennia later vaak gemeengoed worden? In haar documentaire Oproerkraaiers onderzoekt Sunny Bergman het hedendaagse activisme en de relatie tussen actievoeren en maatschappelijke verandering. Wie zijn de oproerkraaiers van vandaag en wat beweegt hen?

Na de vertoning gaat Heleen Debeuckelaere (binnenlandredacteur bij De Standaard) in gesprek met Sunny Bergman in gesprek met journalist en social advocate Glarice Gargard en antropoloog en activist Stephanie Collingwoode Williams over het recht om je uit te spreken over onrecht, Vlaams-Nederlandse verschillen, de baten en de kosten van het actievoeren en over de verschillen en de samenhang tussen uiteenlopende problematieken van diverse groepen activisten. 


Gratis, reserveren is niet nodig. Aanmelden kan via Facebook. Een Covid Safe Ticket is verplicht. Meer informatie via Beursschouwburg.

Meer over Oproerkraaiers

 

Een jaar lang trok de Nederlandse documentairemaker Sunny Bergman op met een breed scala activisten in Nederland. Ze rijdt 's nachts mee op de tractor naar het Malieveld in Den Haag voor een boerenprotest en ze is erbij wanneer de demonstratie van Black Lives Matter op de Dam in Amsterdam alle verwachtingen overtreft. Ze laat zich overtuigen tijdens een actie bij een grote varkensslachterij en ze volgt een activist die dakloos is en zich afvraagt waarom er tijdens de crisis veel geld naar bedrijven als KLM en booking.com gaat.


Niet zelden betalen activisten een hoge tol voor hun activisme. Sommigen raken zelfs hun huis kwijt, worden mishandeld, gearresteerd of krijgen een rechtszaak aan hun broek. De documentaire Oproerkraaiers geeft een beeld van het hedendaags activisme en de invloed die dit heeft op de samenleving.

 

 

Over de sprekers

Sunny Bergman © Merlijn Doomernik

Sunny Bergman

Sunny Bergman is een vrijzinnige auteur en filmmaker. Met haar eigen leven als inspiratiebron brengt ze het feministische credo ‘het persoonlijke is politiek’ in de praktijk. Zij heeft haar eigen unieke persoonlijke filmstijl om urgente en relevante onderwerpen te onderzoeken. Bekende titels waarmee ze het publieke debat heeft beïnvloedt zijn Beperkt Houdbaar over het schoonheidsideaal voor vrouwen, Sletvrees over de dubbele seksuele moraal, Zwart als Roet over racisme naar aanleiding van het zwartepietendebat en Wit is ook een kleur over waarom witte mensen zo ongemakkelijk worden als het gaat over racisme. In haar recente film Oproerkraaiers onderzoekt ze hedendaags activisme en de relatie tussen actievoeren en maatschappelijke verandering.

Clarice M.D. Gargard © RvdA for Stedelijk Amsterdam

Clarice M.D. Gargard

Clarice M.D. Gargard is journalist, columnist, programmamaker, schrijver en social advocate. Momenteel werkt ze als NRC-columnist. Eerder heeft ze als redacteur en presentator gewerkt voor AT5, BNNVARA (Joop), Vogue en bijdragen geleverd aan Vice, Zuid-Afrikaanse 702 Talk Radio en Afropunk. Gargard is samen met Hasna El Maroudi oprichter van het feministische multimediaplatform en zine Lilith. De documentaire Daddy and the Warlord, over haar vader en de Liberiaanse burgeroorlogen, die ze in samenwerking met Shamira Raphaëla maakte, won in 2019 een Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire. Ook won ze een Black Achievement Award in de categorie Mens en Maatschappij en is ze in 2018 en 2019 genomineerd voor de Joke Smit aanmoedigingsprijs voor haar werk en uitgesprokenheid. In 2019 verscheen haar boek Drakendochter bij Arbeiderspers.

Stephanie Collingwoode Williams

Stephanie Collingwoode Williams is antropoloog, maatschappelijk werker, trainer, adviseur en activist. Ze is een expert op het gebied van antiracisme, intersectionaliteit, klimaatrechtvaardigheid, feminisme, queerness en biracialiteit. Stephanie is opgegroeid in Ghana. Ze studeerde in Nederland en België, en was in beide landen betrokken bij verschillende klimaatrechtvaardigheidsbewegingen en antiracistische bewegingen, zoals Code Rood en Kick-Out Zwarte Piet. Door de jaren heen nam ze deel aan verschillende acties tegen de verheerlijking van de Belgische koloniale geschiedenis. Meer recent was ze actief als woordvoerder van BNFBL (Belgian Network for Black Lives Matter. Ze is onder meer curator van een dekoloniaal festival (SOKL), spreker en vrijwilliger voor Black History Month Belgium en andere collectieven. Ze houdt van schrijven, van gedachten wisselen en het stimuleren van gemeenschapszin.

Heleen Debeuckelaere

Heleen Debeuckelaere is schrijfster en werkt als journalist bij De Standaard. Ze heeft bijgedragen aan meerdere boeken zoals Créer en Postcolonie, Zwart, Waarom ik van Simone de Beauvoir hou en was de redacteur voor de compilatie van essays Being Imposed Upon. Ze was ook een van de stichtende leden van de burgerorganisaties Black Speaks Back en Association Métis de Belgique.

Organisatie: deBuren en Beursschouwburg.
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op donderdag 21 oktober 2021

Beursschouwburg, auguste ortsstraat 20-28, Brussel

Vertel het verder:
Gratis, Covid Safe Ticket verplicht. donderdag 21 oktober 2021 19:30 - 21:30