Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

2084 – Is de toekomst hoopvol?

Simone Atangana Bekono ontmoet Jens Meijen op Explore the North
Simone Atangana Bekono © Bianca Sistermans | Jens Meijen © Francis Vanhee

Toekomstverhalen laten zich zelden kenmerken door optimisme. Veelal willen auteurs de lezer net waarschuwen voor de natuurrampen, sociale drama’s of AI-invasies die ons te wachten staan als de mensheid voortgaat op hetzelfde elan.

Voor het project 2048 – de toekomst is hoopvol gingen Simone Atangana Bekono en Jens Meijen de uitdaging aan om een hoopvol toekomstverhaal te schrijven. 
 
Of dat lukte hoor je op het festival Explore the North. Ze brengen er fragmenten uit deze nieuwe teksten en gaan erover in gesprek met literatuurwetenschapper Jesse van Amelsvoort.


Dit programma vindt plaats op het festival Explore the North. Meer info en tickets via explore-the-north.nl.

 

Voor dit evenement gelden de richtlijnen van de overheid. Info over coronatoegangsbewijs onderaan deze pagina.

Meer over 2084 – de toekomst is hoopvol 

 

Op initiatief van Greentrack Gent bundelden partners uit het onderwijs, het onderzoeksveld en de culturele sector de krachten om tien Vlaamse en Nederlandse auteurs te inspireren tot een hoopvol toekomstverhaal. Ish Ait Hamou, Simone Atangana Bekono, Rebekka de Wit, Arnon Grunberg, Auke Hulst, Jens Meijen, Jeroen Olyslaegers, Lize Spit, Fiep van Bodegom  en  Annelies Verbeke scherpten de afgelopen maanden hun pen voor deze uitdagende opdracht. Op 22 september 2021 verschijnt bij uitgeverij Vrijdag het boek Over over morgen, waarin de verhalen gebundeld werden. 

© Bianca Sistermans

Simone Atangana Bekono

Simone Atangana Bekono (1991) is schrijver. Haar afstudeerwerk Hoe de eerste vonken zichtbaar waren, als heruitgave gepubliceerd, werd bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee in 2018. In 2019 ontving ze het Charlotte Köhler Stipendium. In 2020 debuteerde ze met de roman Confrontaties.

© Francis Vanhee

Jens Meijen

Jens Meijen (1996) is afgestudeerd als letterkundige en werkt als assistent en doctoraatsonderzoeker in de politieke wetenschappen aan de KU Leuven. In 2019 verscheen zijn eerste dichtbundel, Xenomorf (De Bezige Bij), die in 2020 de C. Buddingh'-prijs won voor beste Nederlandstalige debuut. In 2021 verschijnt zijn debuutroman De Lichtjaren (De Bezige Bij). Naast schrijver en onderzoeker is hij journalist en literair recensent voor HUMO en De Morgen, freelance vertaler, en lid van de kernredactie van literair tijdschrift DW B.

Jesse  van  Amelsvoort

Jesse  van  Amelsvoort (1992) is literatuurwetenschapper en docent moderne Europese letterkunde bij de afdeling Europese Studies van de Universiteit van Amsterdam. In het najaar verdedigt hij zijn proefschrift aan de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân en verschijnt bij Bornmeer de door hem geredigeerde bundel  Loft en lân. Gesprekken over Tsjêbbe Hettinga.

Partners: deBuren en Explore the North.

GOED OM TE WETEN

 

Voor dit evenement gelden de richtlijnen van de overheid. Daarom vragen we je bij de ingang om een coronatoegangsbewijs. Dit kan zijn een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van corona. Met CoronaCheck of via CoronaCheck.nl kun je deze coronabewijzen aan ons laten zien.

Literatuur & taal

vrijdag 19 november 2021

20:30 - 21:15

De Westerkerk, Bagijnestraat 59, Leeuwarden

Ik koop mijn ticket!
Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! vrijdag 19 november 2021 20:30 - 21:15