Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Teruggave van koloniale cultuurgoederen en roofkunst

Restitutiebeleid in Nederland en België

In Nederlandse en Belgische musea staat veel onrechtmatig verworven kunst uit de koloniale periode. De voormalige koloniën eisen al langer een teruggave van deze kunstschatten, maar ook in Europa groeit het besef dat er werk moet gemaakt worden van een rigoureus restitutiebeleid.

Naar aanleiding van de publicatie van Ongemakkelijk erfgoed gaat de auteur ervan, Jos van Beurden, de discussie aan met experts en betrokkenen uit Nederland en België.


Gratis.

Recente ontwikkelingen


In oktober 2020 pleitte de Nederlandse Raad voor Cultuur voor een rigoureus restitutiebeleid. Tot verrassing van velen nam Nederlands Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven het advies zo goed als integraal over. Ook in België komt er schot in de zaak. In 2020 werd een Bijzondere Kamercommissie Koloniaal Verleden in het leven geroepen die onder meer over restitutiebeleid moet adviseren. De Commissie heeft vertraging opgelopen, maar intussen besloot de politiek wel dat alle onrechtmatig verworven kunst in het AfricaMuseum in Tervuren moet worden teruggegeven aan Congo.

 

Ongemakkelijk erfgoed


Jos van Beurden is een Nederlandse onderzoeker op het gebied van koloniale collecties en teruggavekwesties. Hij geldt in Nederland als dé grote autoriteit op dit gebied. Onlangs publiceerde Van Beurden het boek Ongemakkelijk erfgoed, waarin hij ingaat op de geschiedenis van koloniale collecties in de Lage Landen en op de ontwikkeling van een teruggavebeleid. Lastige vragen gaat hij daarbij niet uit de weg. In mei schreef hij in een opiniestuk in NRC Handelsblad dat het allemaal veel sneller kan; de procedures zijn te traag, stelt Van Beurden.

Organisatie: deBuren en de Nederlandse ambassade.
Politiek & samenleving
Wetenschap & geschiedenis

dinsdag 9 november 2021

20:00 - 21:30

De Nederlandse ambassade, Kortenberglaan 4-10, Brussel

Ik reserveer een gratis ticket!
Vertel het verder:
Ik reserveer een gratis ticket! dinsdag 9 november 2021 20:00 - 21:30