Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Wie wint Het Rode Oor 2021? Finale Amsterdam

Met Lucas De Man, Gorges Ocloo, Valentijn Dhaenens, Elsa May Averill, Jennifer Heylen, Bobbi, Eva Berghmans en Hind Fraihi

Tijdens deze finale, die tegelijkertijd plaatsvindt in Amsterdam en Antwerpen, gaan we samen met het publiek op zoek naar het beste erotische kortverhaal. Geniet van deze vijfde editie vol erotiek en livemuziek en stem je favoriete verhaal naar de overwinning.

Theatermaker Lucas De Man is onze gastheer in Amsterdam en de acht verhalen worden er voorgelezen door Gorges Ocloo, Valentijn Dhaenens, Elsa May Averill en Jennifer Heylen. We gaan in gesprek met juryleden Eva Berghmans & Hind Fraihi en Bobbi zorgt voor passende muzikale intermezzo´s. Het publiek in beide steden beslist wie de uiteindelijke winnaar wordt van deze lustrumeditie.


Tickets via De Nieuwe Liefde. Basisprijs 13 euro. Reductieprijs 11,5 euro.

Het Rode Oor


De winnaar krijgt 'Het Rode Oor' en een geldprijs van 350 euro. Alle finalisten krijgen feedback van de jury. De acht beste verhalen worden gepubliceerd, krijgen een illustratie en een podcastversie. Dit jaar reiken we voor het eerst ook ´Het Rode Oortje´ uit: een eervolle vermelding van de jury.

In het voorjaar selecteerde een vakkundige jury uit meer dan tweehonderd inzendingen uit Nederland en Vlaanderen acht erotische kortverhalen die meedingen naar Het Rode Oor 2021. De finalisten zijn Barbara Ericx, Marlen Hendriks, Monica Boschman, Pieter Olde Rikkert, Tülin Erkan, KRJ tochthond, Jan Wester en Lise Delabie.

 

De jury van Het Rode Oor 2021 bestaat uit Eva Berghmans (journaliste bij De Standaard en finaliste van Het Rode Oor 2020), Elsbeth Etty (literair critica, columniste en voormalig bijzonder hoogleraar literaire kritiek), Hind Fraihi (onderzoeksjournaliste), Abdelkader Benali (schrijver) en Tobi Lakmaker (schrijver).

Lucas De Man (presentator)

Lucas De Man studeerde in 2004 af in Germaanse Talen aan de KU Leuven. Aansluitend studeerde hij regie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en won de Matthijs Prijs voor jong talent van Artemis en de Jong Talent Prijs van Theater aan Zee, nog voor hij afstudeerde in 2008. Naast zijn werk als artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden is hij werkzaam als (freelance) regisseur, acteur en conceptontwikkelaar.

© Rahi Rezvani

Bobbi (muziek)

Bobbi is het alter ego van de Nederlandse zangeres en internationaal model Margriet Planting. Voorafgaand aan dit soloproject toerde Bobbi met de meidenband Zazi over de hele wereld en speelde ze in het voorprogramma van Charles Aznavour tijdens zijn concerten in Amsterdam. In de zomer van 2020 debuteerde ze met het album Un Jour en introduceerde ze een nieuw genre: Pop Rouge. Twaalf liedjes over liefde, intimiteit en lust geschreven in samenwerking met Gerry Arling en haar Franse tekstschrijver Cristal G, geïnspireerd door de muzikale nalatenschap van Gainsbourg, Birkin, Nouvelle Vague, Donna Summer en Danger Mouse.

© Kurt Van der Elst

Gorges Ocloo (voordracht)

Regisseur, acteur en componist Gorges Ocloo studeerde theaterregie aan het RITCS in Brussel. Direct na zijn studies maakte hij zijn veelgeprezen eerste productie: Scarlet Anansi Ocloo met Tania Van Der Sanden, Hilde Van Mieghem en Ineke Nijsens. Hij is een interdisciplinair maker met een divers parcours: van moderne dans, performances, community arts, visual arts en scenografie tot het componeren van muziek voor theater en dans. Hij maakt onder meer producties voor en met Theater Antigone in Kortrijk, LOD muziektheater in Gent, DE MAAN in Mechelen, hetpaleis in Antwerpen, Het Arsenaal in Mechelen en B-Classic in Tongeren/Genk. Sinds 2020 is hij de artistieke leider van DE MAAN in Mechelen en in vaste dienst als regisseur bij Muziektheater LOD in Gent.

© Charlie De Keersmaecker

Valentijn Dhaenens (voordracht)

Valentijn Dhaenens is theater- en filmacteur. Hij is medeoprichter van het theatergezelschap SKaGeN. Hij was daarnaast te zien in voorstellingen van onder meer NTGent, KVS, Kaaitheater en Ontroerend Goed. In het voorjaar van 2021 speelde Dhaenens samen met Bruno Vanden Broecke in de KVS-voorstelling Jonathan. Bij een breder publiek is Dhaenens bekend van film- en televisiewerk in onder meer De helaasheid der dingen (Felix Van Groeningen), Stranger in Paradise (Guido Henderikx), Girl (Lukas Dhont) en de boekverfilming Kom hier dat ik u kus (Sabine Lubbe Bakker & Niels van Koevorden).

Elsa May Averill (voordracht)

Elsa May Averill studeerde aan de mime-opleiding in Amsterdam. Ze werkt als theatermaker, performer en stemactrice. De laatste jaren maakt ze voorstellingen met ‘andersbewuste’ performers op zoek naar een gelijkwaardige staat van zijn op het toneel (de binaire term verstandelijk beperkt gebruikt ze liever niet). Ze schrijft toneel en proza en is zoekende/lerende in de non-dualiteit van ons bestaan.

Jennifer Heylen (voordracht)

De Vlaamse actrice Jennifer Heylen speelde (op een kortfilm na) haar allereerste rol in Glad ijs, een Vlaamse fictiereeks geregisseerd door Raf Reyntjens en Koen Van Sande die drie jaar geleden werd opgenomen en in mei 2021 werd uitgebracht op Streamz. Daarnaast speelde Jennifer onder andere in de twee webseries Instafamous en Brak, de televisieseries Loslopend Wild, Bathroom Stories en Mijn slechtste Beste Vriendin en zal ze ook te zien zijn in de films Dealer, Hazard en Rebel, de nieuwe film van Adil El Arbi en Bilall Fallah.

© Ivan Put

Eva Berghmans (jurylid)

Eva Berghmans werkt als journalist voor De Standaard. Ze heeft een bijzondere interesse in mensen en hoe ze zich tot zichzelf en elkaar verhouden – ook in bed. Haar vroegste licht erotisch getinte leeservaring was De kleine zeemeermin. Ze nam deel aan Het Rode Oor 2020 en haalde de finale met een verhaal over overgave en vertrouwen, getoonzet op ‘Make me feel’ van Janelle Monae.

© Mariëlle Degeeter

Hind Fraihi (jurylid)

Hind Fraihi is journaliste en columniste bij De Tijd en De Lage Landen. Ze verwierf bekendheid door haar boek Undercover in Klein-Marokko, waarin ze in 2005 al de opkomst van de jihad in Molenbeek vastlegde. Dit gaf het startschot voor verdere journalistieke undercoveroperaties. Ze deed voor BBC een langdurig onderzoek naar de terreuraanslagen in Barcelona en onderzocht voor het Amerikaanse nieuwskanaal Fusion TV de aanwezigheid van rechts en islamitisch extremisme in Europa. Dit resulteerde in de documentaire Radicals Rising. Fraihi nam ook deel aan een onderzoek ondersteund door de NAVO over vrouwen en jihadisme. Haar publicatie daarover verscheen bij Cambridge University Press. In 2017 was ze de eerste schrijver in residentie voor kunstinstelling Vooruit in Gent. Hieruit vloeide het essay Verbinding in verwarring over het gebrek aan diversiteit in de culturele wereld. Dit academiejaar is ze titularis van de leerstoel Willy Calewaert aan de VUB. Ze is lid van de KANTL.

Organisatie: deBuren, Stichting Nieuwe Helden en De Nieuwe Liefde. Het Rode Oor is onderdeel van het project Yes, please!, een initiatief van Stichting Nieuwe Helden.
Het Rode Oor
Literatuur & taal

zondag 10 oktober 2021

20:00 - 22:00

De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, Amsterdam

Ik koop mijn ticket!
Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! zondag 10 oktober 2021 20:00 - 22:00