Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Waanzinnig diner: Echo’s, muziek en de ervaring van tijd 

Met Michaël Bloos, Susanne Bloem, Thomas Werbrouck en Lucas Kramer

Tijdens een Waanzinnig Diner onderzoeken we in Museum Dr. Guislain hoe psychose in relatie staat tot tijdsbeleving en muziek. Tussen de gangen door serveren we een gevarieerd programma met lezingen, gesprekken en muzikale intermezzo´s. We sluiten het diner af met een bezoek aan de tentoonstelling Echo´s van Istanbul.


Tickets: 35 euro (diner en podiumprogramma), via Museum Dr. Guislain.

Tickets boeken kan t/m vrijdag 12 november.

Regisseur en maker Michaël Bloos neemt je mee in de opbouw van zijn Universum van de Waanzin waarin hij op zoek gaat naar de zin van de waan. Hij doorkruist met de makers, gasten en het publiek het schaduwgebied tussen creativiteit en gekte, tussen front- en backstage en tussen vinden en zoeken.

 

Programma

 

Op het programma staat een korte muzikale lezing en live research van wetenschapshistorica en filosofe Susanne Bloem. Ze doet onderzoek naar tijd in de geschiedenis van de moderne psychiatrie. Ze definieert verschillende soorten tijdsbelevingen en maakt deze invoelbaar met muziek, vanavond in samenwerking met geluidskunstenaar KRANKLAND (Thomas Werbrouck) en muzikant en kunstenaar Lucas Kramer.

 

KRANKLAND speelt een aantal van de nummers die hij maakte tijdens een residentie in een psychiatrische instelling en vertelt over de totstandkoming van deze muziek.

 

De avond wordt doorvlochten met theatrale fragmenten uit de voorstelling Istanbul, bericht van de andere kant. Daarnaast vertellen Michaël en muzikant Lucas Kramer over de installatie Echo´s van Istanbul. Ze praten over het maakproces en Lucas laat horen hoe hij een verhaal heeft omgezet in geluid en trillingen en hoe hij dit ook letterlijk voelbaar maakt.

 

Meer over de tentoonstelling Echo´s van Istanbul

 

Op 7 december 2017 worden kunstenaar Michaël Bloos en zijn zus Amber gebeld door het ministerie van buitenlandse zaken: “Jullie vader is alles, inclusief zichzelf, kwijtgeraakt in de straten van Istanbul, waar hij nu is weten we niet.” De zoektocht van broer en zus door de oude stad op de grens van Oost en West, betekent voor Bloos niet alleen een startpunt van een fysieke zoektocht. Ook vormt de reis naar zijn psychotische vader het startsein van een zoektocht naar zijn eigen verhouding tot waanzin en angst om gek te worden.

 

Samen met geluidskunstenaar Lucas Kramer verwerkte hij deze ervaring in de tentoonstelling Echo’s van Istanbul

 

Susanna Bloem

Susanna Bloem is tijdonderzoeker aan de Universiteit van Utrecht. Ze zet zich in voor een Open Wetenschap die midden in de samenleving staat. Voor het project Tussentijd onderzoekt ze opvattingen over tijd om meer te leren over het verband tussen tijdservaring en gezondheid. Om dit te kunnen doen verbindt ze wetenschapsgeschiedenis en -filosofie, psychiatrie en muziekcompositie. Zo gaat ze de dialoog aan met een breder publiek over leven in de 21e eeuw, tijd, druk en hoe goed we ons daarbij voelen. Onderzoek én muziek staan in dienst van haar voornaamste doel – een goed gesprek. Tussentijd is een samenwerkingsproject van Suzanne Bloem, Timo Bolt (Erasmus MC) en Calliope Tsoupaki (Koninklijk Conservatorium in Den Haag).

Lucas Kramer

Muzikant, kunstenaar, instrumentenbouwer, docent en geluidstechnicus Lucas Kramer groeide op in een gezin met een moeder als kunstenares en vader als creatieve therapeut bij een psychiatrische instelling. Hij volgde de opleiding autonome kunsten aan de Academie voor Beeldende Kunst in Maastricht. In zijn werk focust Kramer zich op het zichtbaar maken van wat we horen. Naast eigen werk ontwerpt Kramer ook regelmatig geluidsdecors voor en in samenwerking met theatermakers. Zo ontwierp hij het decor bij de voorstelling Istanbul, bericht van de andere kant dat uiteindelijk ook als basis diende voor de ontwikkeling van de tentoonstelling Echo´s van Istanbul.

© Jan Tamsin

KRANKLAND

KRANKLAND (Thomas Werbrouck) kampeerde voor IME (Introspection Music Experience) met een bandopnemertje in het psychosociale centrum PSC Sint-Alexius in Brussel, op zoek naar schoonheid waar men ze zelden denkt te vinden: rond de karakters en stemmen van drie patiënten met een psychose-gevoeligheid. Met Esperance, Hortensia & Sulekho bouwt hij een muzikaal universum waarin breekbaarheid een kracht blijkt te zijn, waar achter tristesse joie de vivre schuilt en waar geslotenheid een inwendig feest maskeert. 

Michaël Bloos

Acteur, theatermaker en presentator Michaël Bloos studeerde aan de toneelschool in Arnhem. Hij werkte sindsdien met talloze regisseurs en gezelschappen, zowel als acteur als medemaker, o.a. bij Paul Koek, Mirjam Koen, ´t Barre Land, Discordia en Suze Millius. Daarnaast werkte hij veelvuldig bij Stichting Nieuwe Helden waar een duurzame samenwerking is ontstaan. In die jaren heeft Michaël zich ontwikkeld tot creator die verschillende multidisciplinaire projecten initieert, waaronder zijn Universum van de Waanzin.

Organisatie: Michael Bloos, Amber Bloos, Stichting Nieuwe Helden, deBuren en Museum Dr. Guislain. 
Universum van de Waanzin
Politiek & samenleving

dinsdag 16 november 2021

18:00 - 21:15

Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43B, Gent

Tickets (35 euro)
Vertel het verder:
Tickets (35 euro) dinsdag 16 november 2021 18:00 - 21:15