Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Reflecties over de waarde van bidden anno 2021

Gespreksavond in de reeks God en de stad

Bidden. Voor veel gelovigen het belangrijkste en meest alledaagse onderdeel van gelovig zijn. Voor veel niet-gelovigen is het misschien wel het meest vervreemdende.

Verschillende tradities hebben verschillende praktijken als het om bidden gaat. Waarom bidden moslims vijf keer per dag? Is meditatie voor boeddhisten hetzelfde als bidden? En hebben humanisten ook een vorm van gebed? Schrijver en columnist Aya Sabi opent de avond met een keynote, waarna ze in gesprek gaat met boeddhismekenner Paul van der Velde en humanist Hans Alma. Liesbeth Jansen leidt de avond in goede banen en illustrator Shamisa Debroey maakt tijdens de avond een visuele weergave van het gesprek.


Tickets via Radboud Reflects. Dit programma kun je online via een livestream of fysiek in de zaal bijwonen. Basisprijst € 7,5. Reductieprijs € 5. Gratis voor studenten en Radboud Reflects-abonnees.

Over God en de stad


Deze avond maakt deel uit van de reeks God en de stad waarbij Radboud Reflects en deBuren de handen in elkaar slaan en onderzoeken of thema’s die een belangrijke rol spelen binnen religieuze tradities ook van waarde kunnen zijn voor seculiere en andere religieuze tradities. In eerdere afleveringen stonden we op deze manier al stil bij naastenliefde en de sabbat.

© Gaby Jongenelen

Aya Sabi

Aya Sabi is schrijver en columnist voor onder andere De Morgen. In 2017 verscheen haar debuut Verkruimeld land. In 2018 ging ze met deBuren mee op schrijfresidentie in Parijs en in 2020 werd ze geselecteerd voor het Europese talentontwikkelingstraject CELA. Ze schrijft over recht en onrecht, leven en dood, kunst en cultuur, ver en dichtbij, oorlog en vrede. Half leven verschijnt in 2022.

Paul van der Velde

Paul van der Velde is hoogleraar Aziatische Religies aan de Radboud Universiteit. Hij schreef verschillende boeken over het boeddhisme, waaronder recent In de huid van de Boeddha (2021). In de eerste aflevering van De Reflector, de podcast van Radboud Reflects, gaan ze dieper in op zijn boek. Daarnaast is hij een ervaren reisleider door het Aziatische cultuurgebied.

Hans Alma

Hans Alma is hoogleraar geestelijke zorg en religieus-humanistische zingeving aan de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast heeft ze een praktijk als coach en trainer in wat ze een 'werkplaats voor zinvol leven en werken' noemt. Centraal in haar onderzoek staat de rol van verbeeldingskracht en het zoeken naar zin.

Shamisa Debroey is illustrator. Haar werk bevindt zich tussen illustratie en strip, en tussen kleurrijk en eenvoud. Ze volgde een opleiding Beeldverhaal en Illustratie aan de hogeschool Sint-Lukas Brussel, waar ze afstudeerde met haar eerste graphic novel Verdwaald. Momenteel werkt ze als freelance illustratrice voor o.a. Apple, NRC Handelsblad, De Standaard, Vooruit ... en cureert ze expo’s als freelance art organiser. Ze ontving de African Artist Award en de Aanstormend Talent-prijs van deAuteurs.

Organisatie: Radboud Reflects & deBuren.
Politiek & samenleving
Filosofie & religie

Dit evenement vond plaats op donderdag 21 oktober 2021

LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen

Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! donderdag 21 oktober 2021 20:00 - 21:30