Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Europese Green Deal: zin en onzin van 'groene groei'

Met Koen Schoors (UGent), Faiza Oulahsen (Greenpeace), Roy Op het Veld (Change.inc) & 'uneconomist' Shinta Oosterwaal

Klimaatverandering bestrijden, uitputting van de aarde voorkomen en tóch economische groei bereiken. Kan dat? Volgens de Europese Unie, de VN en de OESO wel, want groene groei staat centraal in hun toekomstplannen. Veel wetenschappers en activisten denken hier echter heel anders over. Voor- en tegenstanders kruisen de degens in dit debat.

*Alleen toegang met CovidSafe ticket (info zie onderaan)

De Europese Green Deal is een economische groeistrategie en gaat ervan uit dat Europa in 2050 klimaatneutraal kan zijn zonder dat we aan materiële welvaart moeten inleveren. Investeringen in duurzaamheid en innovatie zullen volgens de plannen van de Europese regeringsleiders vanzelf tot economische groei leiden. Veel wetenschappers en activisten stellen daarentegen dat we klimaat en milieu alleen nog kunnen redden door een drastische vermindering van productie en consumptie, en dat is per definitie onverenigbaar met groei. Het afwenden van de klimaatramp vereist verregaande veranderingen in de levenswijze waaraan we hier in het rijke Westen gewend zijn geraakt, zo betogen zij.


Is groene groei de toekomst of is het hele concept een illusie? Voor- en tegenstanders gaan in debat onder leiding van Piet Depuydt (journalist De Tijd). Panelleden:

 

  • Koen Schoors (hoogleraar Economie, Universiteit Gent)
  • Faiza Oulahsen (Hoofd Klimaat & Energie Greenpeace Nederland)
  • Roy op het Veld (hoofdredacteur platform Change Inc.)
  • Shinta Oosterwaal (econoom, executive team coach, co-auteur Thrive. Grondbeginselen voor een nieuwe economie)

Biografieën sprekers: zie onderaan.


Met het CovidSafe Ticket (CST) kunnen we evenementen organiseren zonder sociale afstand of masker. Vanaf oktober 2021 heb je een Covid Safe Ticket en een identiteitsbewijs (ID-kaart, rijbewijs of paspoort) nodig om toegang te krijgen tot onze activiteiten. Het CST is geen apart document. Het Covid-certificaat (QR-code) dat je vindt in de CovidSafe app, op de digitale kanalen of dat u via de post kreeg toegestuurd volstaat.

 

Je kunt een Covid Safe Ticket krijgen in één van de volgende situaties:

  • Je bent in het bezit van een vaccinatieattest: je bent langer dan 2 weken volledig gevaccineerd
  • Je beschikt over een herstelattest dat minder dan 6 maanden oud is.
  • Je hebt een PCR-test laten doen met een negatief resultaat (geldigheid: dag van de test plus 2 dagen).
  • Je hebt een snelle antigeentest laten uitvoeren door een medisch geschoold persoon, met een negatief resultaat (geldigheid: dag van de test plus 1 dag).

 

Bij het scannen ziet ons personeel alleen je naam, geboortedatum en de QR-code. Er worden geen persoonlijke gezondheidsgegevens met ons gedeeld.

Hoe kom je aan een Covid Safe Ticket?

  • Voor mensen met een smartphone: download de applicatie CovidSafeBE op covidsafe.be of via de store van uw smartphone. De activering van deze toepassing vereist een verbinding met eHealth of Itsme.
  • Voor wie geen smartphone heeft: het Covid Safe Ticket kan online worden gedownload in pdf-formaat en vervolgens worden afgedrukt via www.mijngezondheid.be.

Dank en tot ziens bij deBuren!

 

Faiza Oulahsen

Faiza Oulahsen is hoofd Klimaat en Energie bij Greenpeace Nederland. Ze was jarenlang werkzaam bij Greenpeace als campagneleider en maakte deel uit van Arctic 30. Samen met 27 andere activisten werd ze in 2013 in Rusland gearresteerd en gevangengezet na een actie bij een boorplatform, wat tot internationale ophef leidde.

Koen Schoors

Koen Schoors is een Belgisch econoom en hoogleraar aan de Universiteit Gent. In het verleden doceerde hij aan de Katholieke Universiteit Leuven, aan de Vlerick Business School en aan de Higher School of Economics in Moskou. Schoors studeerde economie aan de Universiteit Gent en aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij is gerankt in de top 10% in de IDEAS top van economen wereldwijd.

Shinta Oosterwaal

Shinta Oosterwaal is econoom. Voor het ministerie van Buitenlandse Zaken werkte zij tien jaar als adviseur op het gebied van rechtvaardige economische ontwikkeling. Tegenwoordig heeft ze een coachingpraktijk en begeleidt ze internationale leiders en teams in de transitie van ‘business as usual’ in een conventionele economie naar ‘business unusual’ voor een vernieuwde economie. 

Roy Op het Veld

Roy op het Veld is hoofdredacteur van Change Inc., ‘platform voor professionals die zich in de voorhoede van de transitie willen begeven’. Na zijn studie aan de TU Eindhoven koos Roy voor de journalistiek, waarna hij o.a. werkte als adjunct-hoofdredacteur van het Financieele Dagblad (FD) en hoofdredacteur van De Limburger, de grootste regionale krant van Nederland.

Piet Depuydt (moderator)

Piet Depuydt is journalist bij dagblad De Tijd. Eerder was hij o.a. financieel-economisch redacteur bij NRC Handelsblad en  hoofdredacteur van Trends. Depuydt schreef enkele spraakmakende boeken, waaronder De kloof (2010), over de ondergang van de bank Fortis. Hij is bestuurslid bij Journalismfund.eu, Europees fonds voor onderzoeksjournalistiek.  

Organisatie: deBuren.
It's the economy stupid!
Politiek & samenleving
Economie

Dit evenement vond plaats op dinsdag 19 oktober 2021

De Markten , Oude Graanmarkt 5 , Brussel

Vertel het verder:
Ik reserveer een gratis ticket!* dinsdag 19 oktober 2021 19:30 - 21:00