Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Dekoloniale esthetiek

Van dominante Eurocentrische kaders naar meerstemmigheid in de kunsten

Hoe kijken we naar kunst en wat begrijpen we daaronder? Hoe doorbreken we dominante eurocentrische paradigma's? En hoe komen we tot een gedekoloniseerde meerstemmigheid in de praktijk?

Onderzoeker en schrijver Joachim Ben Yakoub opent de middag met een reflectie op dit thema en een kort gesprek met Rolando Vásquez, dekoloniaal denker en auteur van Vistas of Modernity: decolonial aesthesis and the end of the contemporary. Conservator Inez van der Scheer en schrijver en theatermaker Mathieu Charles reageren vervolgens elk met een keynote over hun ervaringen en inzichten in de Nederlandse en Vlaamse praktijk. Daarna is het aan de deelnemers, kunstenaars, kunst- en cultuurwerkers om met de sprekers in gesprek te gaan en vragen te stellen. Schrijver, sociaal ondernemer, coach en consultant Ama Koranteng-Kumi modereert de middag.


Gratis. Programma voor culturele professionals.

Theoretisch kader

 

Dit gesprek over de kunstpraktijk in Vlaanderen en Nederland voeren we op basis van Rolando Vázquez’s boek Vistas of Modernity: decolonial aesthesis and the end of the contemporary, en de podcast die naar aanleiding daarvan verschijnt. In zijn dekoloniale essay biedt Vázquez een mogelijkheid om voorbij de dominante paradigma’s te denken en te handelen. Het biedt een kritische analyse van het westerse beschavingsproject, en probeert de heerschappij van de westerse esthetiek met het ingebedde eurocentrisme en antropocentrisme te overstijgen.


Een podcast

 

Naar aanleiding van Rolando Vázquez’s boek lanceert de Kitchen (een collectief vluchtoord in het centrum van Brussel) in samenwerking met het Kaaitheater, deBuren, Sociaal Fonds Podiumkunsten en Kunstenpunt een podcastaflevering waarin de auteur het gesprek verderzet met curator Lara Khaldi, onderzoeker en schrijver Joachim Ben Yakoub en kunstenaar-curator Reem Shilleh. In deze podcast gaan ze in op de belangrijkste concepten uit het boek en maken ze de vertaalslag naar de kunstpraktijk in Vlaanderen en Nederland.

 

Cultuur intercultureel


Deze middag maakt deel uit van Cultuur intercultureel, een reeks lezingen, workshops en panelgesprekken van Kunstenpunt, Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten en deBuren met als doel goede ideeën rond interculturaliteit, inclusie en dekolonisering in de cultuursector om te zetten in goede praktijken.

Inez Blanca van der Scheer

Inez Blanca van der Scheer (28) kwam tien jaar geleden van Aruba naar Amsterdam om literatuurwetenschap te studeren aan de UvA, waar ze momenteel aan ASCA promoveert. Haar onderzoek richt zich op de relatie tussen de mens en de niet-menselijke natuur in Caribische kunst en filosofie. Momenteel is zij werkzaam bij het Amsterdam Museum als junior conservator en bij Hama Gallery als conservator/onderzoeker.

Mathieu Charles

Mathieu Charles is schrijver en theatermaker. Daarnaast is hij actief als organisator, dramaturg, workshopgever en procesbegeleider in de culturele sector (met als focus diversiteit, dekolonisatie en intersectionaliteit). Zijn interesses gaan uit naar beeldvorming -en discoursanalyse, pluriversele dekolonisaties en onderzoek naar culturele archieven.

Ama Koranteng-Kumi

Ama Koranteng-Kumi is oprichter en aanjager van AMA. In 2005 behaalt Ama haar Postgraduaat Bedrijfscommunicatie aan de Hogeschool-Universiteit Brussel en een Master Genderstudies aan de Universiteit Utrecht (in 2016). Ze publiceerde o.a. in NRC Next, De Morgen, Charlie Magazine en OneWorld en is mederedacteur van een publicatie door ELLA over intersectionaliteit in organisaties. 

 

Met meer dan 12 jaar ervaring in de culturele sector versterkt Ama organisaties in Nederland en België op het gebied van organisatietransformatie, programma- en publieks-ontwikkeling.  Daarin verankert zij talentontwikkeling, diversiteit en inclusie.  Dit zie je terug in haar projecten, waar ze werkt als adviseur en projectleidster Diversiteit & Inclusie bij De Museumstichting, de overkoepelende organisatie voor de Antwerpse musea het Fotomuseum (FOMU), het Modemuseum (MoMu) en het Diamant museum (DIVA). Maar ook als coördinator pilootprojecten & publieksontwikkeling bij het Middelheim Museum.  

Organisatie: Sociaal Fonds Podiumkunsten, Kunstenpunt en deBuren.
Cultuur intercultureel
Politiek & samenleving
Cultuurbeleid

dinsdag 5 oktober 2021

14:00 - 16:00

Via Zoom, ONLINE

Ik reserveer een gratis ticket!
Vertel het verder:
Ik reserveer een gratis ticket! dinsdag 5 oktober 2021 14:00 - 16:00