Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Dag van de Literatuurkritiek 2021 (deel 2)

Nascholing voor middelbareschooldocenten Nederlands

De Dag van de Literatuurkritiek is er weer! deBuren en literair-kritisch platform De Reactor organiseren na een bijzonder 2020 met Berichten van de Literatuurkritiek voor de vijfde keer een nascholingsprogramma voor middelbareschooldocenten Nederlands. Het thema is dit jaar (on)voltooid toekomende tijd: hoe kun je in de klas aan de slag gaan met literatuur over de toekomst en literatuurkritiek om leerlingen te laten nadenken over een duurzame wereld?

 

 

Dit jaar organiseren we het vertrouwde workshopgedeelte van de dag online op 28 oktober en een liveprogramma op 2 november dat zal draaien rond Klifi van Adriaan van Dis. Voor de workshops kun je apart intekenen, het liveprogramma kun je enkel volgen als je intekent op het volledige programma. 

 

 

#1 De workshops |  28 oktober 2021


Dit jaar zullen Gerda Blees, Jeroen Dera en Warda El-Kaddouri de docenten via korte filmpjes inspireren met hun visies op de rol van literatuur in de les. Als docent kun je dit jaar twee workshops volgen; we vragen je vooraf om je voorkeur door te geven. Marischka Verbeek van boekhandel Savannah Bay vertelt in een plenaire sessie hoe je je literatuurlijst inclusiever kunt maken.Ook tijdens de online dag zorgen we voor informele momenten om elkaar te leren kennen en een verrassingsoptreden. Het programma duurt van 13.00 tot circa 15.30.

 

13.00 Marischka Verbeek 

13.25 Workshop 1: Gerda Blees, Jeroen Dera of Warda El-Kaddouri

14.15 Pauze

14.30 Workshop 2: Gerda Blees, Jeroen Dera of Warda El-Kaddouri

15.20 Speeddate met docenten

15.30 Eind

 

#2 Liveprogramma met Adriaan van Dis |  2 november 2021


Tijdens het liveprogramma gaat Ellen Deckwitz in gesprek met Adriaan van Dis, die zich dit jaar liet opmerken met Klifi, een klimaatroman waarmee hij het land wil wakker schudden. Samen met een literair criticus onderzoek je hoe je het boek in de les zou kunnen gebruiken. Woordkunstenaar Esohe Weyden brengt een spannend literair intermezzo en docente Anne-Marie Heideveld, die vorig jaar onze open oproep naar nieuwe lespraktijken won, vertelt over hoe ze digitaal met haar leerlingen aan de slag ging rond De Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart. Tussendoor zorgen we voor een smakelijke broodjeslunch. Het programma duurt van 11.00 tot circa 14.30.

 

11.00 Anne-Marie Heideveld

11.30 Minileesclub onder begeleiding van Willem Bongers-Dek of Geert Vandermeersche

12.10 Lunch

13.00 Esohe Weyden

13.10 Adriaan van Dis in gesprek met Ellen Deckwitz

14.30 Eind

 


Voor dit evenement gelden de richtlijnen van de overheid. Info over coronatoegangsbewijs onderaan deze pagina.

 

Tickets voor het volledige programma kosten €105 voor docenten en €20 voor studenten, inclusief  Klifi van Adriaan van Dis, koffie, thee en lunch.
Tickets voor het online programma kosten €50 voor docenten en €10 voor studenten.

 

Voor het volledige programma kunt u zich inschrijven tot 25/10 om 12.00, zodat we voldoende broodjes kunnen voorzien voor de lunch. 

  • Deze nascholing richt zich met name op docenten Nederlands, maar docenten kunst en beeldende vorming, ckv en moderne vreemde talen zijn ook van harte welkom.
  • Wie zich inschrijft ontvangt nieuwe recensies en lesbrieven om mee aan de slag te gaan in de klas.
  • Vind je op deze pagina geen antwoord op je vraag? Stuur een mailtje naar info@deburen.eu.

Warda El-Kaddouri

Warda El-Kaddouri is literatuurwetenschapper en journalist. Ze promoveerde aan de Universiteit Gent met een proefschrift over religie en zelfconstructie in hedendaagse Duitse literatuur. In 2020 werd ze aangesteld als Scherpsteller door deBuren en PILAR, een titel voor een opkomende kritische denker. In datzelfde jaar verscheen haar debuut Dominatie. Waarom we denken wat we denken, een essay over dominante verhalen. Ze woont momenteel in Amsterdam, waar ze schrijft voor de Groene Amsterdammer. Ze is redacteur voor het cultuurtijdschrift Rekto Verso. 

© Bartjan de Bruijn

Gerda Blees

Gerda Blees schreef een verhalenbundel (2017), een dichtbundel (2018) en een roman, Wij zijn licht (2020), die werd bekroond met de Nederlandse Boekhandelsprijs en de European Union Prize for Literature, en op de shortlist van de Libris Literatuurprijs stond. In 2022 hoopt ze haar tweede dichtbundel uit te brengen; een volgende roman ligt op de tekentafel. 

© Jan Dera

Jeroen Dera

Jeroen Dera (1986) werkt als neerlandicus aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Na zijn promotie op het kruisvlak van media- en literatuurgeschiedenis (2017) is hij zich gaan toeleggen op onderzoek naar literatuuronderwijs. In dat verband publiceerde hij onder meer het rapport De praktijk van de leeslijst: een onderzoek naar de inhoud en waardering van literatuurlijsten voor het schoolvak Nederlands op havo en vwo (2019). Met Charlotte Van den Broeck schreef hij onlangs een 'doeboek' over poëzie, onder de titel Woorden temmen: van kop tot teen (2020). De komende jaren (2021-2025) gaat hij met een Veni-beurs van NWO onderzoek doen naar de uiteenlopende manieren waarop in het voortgezet onderwijs het belang van lezen wordt beargumenteerd.

© Ilvy Njiokiktjien

Marischka Verbeek

Na haar studie Literatuurwetenschap werd Marischka boekverkoper en sinds 1997 eigenaar bij boekwinkel Savannah Bay in Utrecht, gespecialiseerd in gender, seksualiteit en diversiteit. Daarnaast is zij als Transforming Stories actief als coach en programmamaker  in de culturele sector. Ze publiceert regelmatig recensies en artikelen voor o.a. Trouw, Flow, Hebban en Boekblad. Momenteel is ze lid van de jury van de Europese Literatuur Prijs en de Hebban Debuut Prijs. www.savannahbay.nl

© Carel Schutte

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis (1946) is net niet in Nederlands-Indië geboren, maar het land van zijn ouders en halfzusters heeft hem als schrijver wel gevoed. Zowel in zijn debuut Nathan Sid (1983) als in de latere romans Indische duinen, Familieziek, Op Oorlogspad in Japan en Ik kom terug speelt hij met de verdraaide herinneringen van repatrianten die een nieuw bestaan in Nederland probeert op te bouwen. Daar ligt ook de bron van zijn engagement: bij mensen die hun status hebben verloren en zich buitengesloten voelen. Van Dis scheef hij talloze essays en verhalen over kolonialisme en migratie. In al zijn boeken toont hij een toeschouwer die probeert te duiden wat hij ziet: een buitenstaander tussen mensen die hartstochtelijk hun best doen ergens bij te horen. Hij ontving talloze literaire prijzen en in 2016 de Constantijn Huygens prijs voor zijn gehele oeuvre. Maart 2021 verscheen Klifi – een parabel over lef en lafheid.

Anne-Marie Heideveld

Anne-Marie Heideveld is docent Nederlands in de bovenbouw havo/vwo. Ze behaalde in 2019 de Master of Education in Utrecht. Momenteel richt ze zich op het ontwikkelen van creatieve en domeinoverstijgende lessen om het schoolvak Nederlands betekenisvol en aantrekkelijk te maken. Omdat ze kansen ziet om de meest omgemotiveerde leerlingen te motiveren voor literatuurgeschiedenis.

© Merlijn Doomernik

Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz (1982) is het feestbeest van de Nederlandse letteren. Ze won een huifkar vol prijzen, schreef voor De Morgen, is Nederlands Kampioen Poetry Slam en onvermoeibaai poëzie-evangelist.

© Jonathan Ramael

Esohe Weyden

Esohe Weyden is een woordkunstenaar die zich vooral focust op podiumpoëzie en spoken word. Ze is de campusdichter van Universiteit Antwerpen, waar ze tevens rechten studeert. Ze presenteert verschillende literaire evenementen, waaronder Mensen zeggen dingen Antwerpen en Gent en werkt ook als stadsreporter voor ATV. In haar gedichten schetst ze beelden om in ieders verbeelding verhalen, gevoelens en mensen te kunnen schapen.

Geert Vandermeersche

Geert Vandermeersche is professor Kunst- en Cultuureducatie aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij bestudeert er de digitale transformaties in kunst- en cultuureducatie, met aandacht voor literatuur, film en muziek. Daarnaast was hij jarenlang actief als leesgroepbegeleider voor de Bibliotheek Gent en Vormingplus Gent-Eeklo

Organisatie: deBuren en De Reactor. In samenwerking met de KANTL.

GOED OM TE WETEN

 

Voor dit evenement gelden de richtlijnen van de overheid. Daarom vragen we je bij de ingang om een coronatoegangsbewijs. Dit kan zijn een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van corona. Met CoronaCheck of via CoronaCheck.nl kun je deze coronabewijzen aan ons laten zien.

Dag van de Literatuurkritiek
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op dinsdag 2 november 2021

de Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam

Vertel het verder:
Je kunt geen ticket meer kopen voor dit event dinsdag 2 november 2021 11:00 - 14:30