Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Leesatelier Bezette Stad/ Besmette Stad | De Aftocht

Live vanuit de woonkamer van de familie Van Ostaijen met Matthijs de Ridder als gids

Honderd jaar na de publicatie van Bezette Stad inspireert Paul van Ostaijens avant-gardebundel nog steeds. Toen het virus in onze steden begon te woekeren, gingen we gedicht per gedicht door bundel om te kijken hoe Van Ostaijens gedichten weerklank vonden in de Besmette Stad waarin we vandaag leven. Met het zicht op de vrijheid lezen we nu het laatste gedicht uit de bundel: De Aftocht. 

In De Aftocht kijkt Paul van Ostaijen naar het einde van de bezetting en de bevrijding van de stad. En al is de stad zogenaamd bevrijd, ze is dat ook weer niet. Want wie had gehoopt dat na de crisis alles anders zou zijn, komt bedrogen uit. De machthebbers zitten weer comfortabel op het pluche. Het volk feest in de straten. ‘Allons travailler zegt de slimmerik.’ En iedereen gaat verder alsof er niets is gebeurd. Of zouden er toch wat barstjes te ontdekken zijn in het fundament van het oude bestel?

 

Live vanuit het geboortehuis van Van Ostaijen gidst biograaf Matthijs de Ridder twintig kunstenaars en geïnteresseerde deelnemers doorheen dit zestien pagina's tellende gedicht. Zal De Aftocht uit onze Besmette Stad op eenzelfde manier verlopen?

 

Deelnemende kunstenaars: Anna Carlier, Anneke Brassinga, Carolina Maciel de França, Chibi Ichigo, Daan de Jager, De Nooit Moede, Esther De Soomer, Geert Buelens, Jelte Fossen, Maxim Februari, Maxine Palit-de Jongh, Michelle Samba, Paul Bogaert, Peter Sijbenga, Pieter Waterdrinker, Sachli Gholamalizad, Sanam Tahmasebi, Sumai Yahya, Teletext, Tom Van de Voorde en Zahra Eljadid.

 

 

 

 

EXTRA: Ook jij maakt kans op een plekje in Besmette Stad

De opdracht is dezelfde als die aan de deelnemende kunstenaars: geef een artistiek antwoord op De Aftocht. Schrijf je daarvoor in voor dit leesatelier (selecteer 'makersticket'), dien vóór 30 augustus een artistieke reactie in en kom half september te weten of je je intrek kunt nemen in Besmette Stad. Bekijk hier de open oproep. 

 

 

Inschrijven voor het leesatelier kan tot 16:45u.

 

 

 


Partners: deBuren, Paul van Ostaijengenootschap, Trimaran, Explore The North, Leeuwarden City of Literature, Europäisches Laboratorium, Sabam For Culture, Internationale Vereniging voor Neerlandistiek, de Brakke Grond, Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen en vanostaijenleeft. 

Besmette Stad
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats op donderdag 24 juni 2021

Via Zoom, ONLINE

Vertel het verder:
IK KOOP MIJN TICKET! donderdag 24 juni 2021 17:00 - 19:00