Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Atelier Actua | Liefde in tijden van corona

Met Corine Koole, Jan Drost, Elisabeth Timmermans, Timo Harmelink, Danique Fennema en StudioMedemens

Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis op ons liefdesleven? Hoe date je als je afstand van elkaar moet houden en je niet meer voor je eigen voordeur mag zoenen? En wat doet het met je relatie als je veel meer tijd doorbrengt met je partner en activiteiten buiten de deur wegvallen?

Tijdens deze Atelier Actua gaat Nienke de la Rive Box (3 op Reis) in gesprek met Vlaamse en Nederlandse experts over liefde, relaties en daten in onze anderhalvemetersamenleving.

 

In het eerste deel van de avond gaan we het hebben over liefde en relaties in tijden van corona met auteur en journalist Corine Koole en liefdesfilosoof Jan Drost. In april verscheen het boek Verstoord Verlangen van Corine Koole, waarin ze aan de hand van vele indringende gesprekken en toelichtingen van deskundigen een herkenbaar, schrijnend en soms geestig beeld van onze paradoxale nieuwe realiteit schetst. Jan Drost schrijft over het moderne landschap van de liefde. In het begin van het jaar verscheen zijn bundel Waarom is het dat de Liefde zo is, een verzameling van lezersvragen en antwoorden over relaties en liefde uit de rubriek Gezond van het Algemeen Dagblad

 

In het tweede deel praten we over online en offline daten met communicatiewetenschapper Elisabeth Timmermans, podcastmaker Timo Harmelink en ondernemer Danique Fennema. Elisabeth Timmermans is communicatiewetenschapper en heeft onderzoek gedaan naar de impact van corona op online dating. Met Timo Harmelink praten we over Datevermaak, een podcastreeks die hij samen met twee vrienden maakte over daten en Danique Fennema vertelt over haar succesvolle offline ontmoetings- & datinginitiatief Tassie.

 

De gesprekken wisselen we af met passende artistieke interventies van StudioMedemens. 

 

Over Atelier Actua

 

Atelier Actua combineert actueel debat met artistieke reflectie. Hete hangijzers komen aan bod tijdens een rijk geschakeerde avond. Prominente gasten uit Vlaanderen en Nederland gaan in gesprek over een actueel onderwerp; kunstenaars dragen bij vanuit hun perspectief. We bespreken het brede kader en zoomen ook in op de situatie in de stad waar het programma plaatsvindt.


Gratis te volgen via de livestream op de site van Pakhuis de Zwijger. Heb je een vraag voor één van de sprekers of een vraag over dit onderwerp? Stuur je vraag op voorhand door naar debbie@deburen.eu

© Robin De Puy

Corine Koole

Corine Koole is journalist en schrijver en bekend van haar interviews in Volkskrant Magazine, LINDA en De Morgen waarin ze ‘gewone’ mannen en vrouwen het hemd van het lijf vraagt over hun dagelijkse ervaringen met de liefde. Eind januari 2018 verscheen haar boek De zeven wetten van de liefde, een liefdesbijbel waarin ze alle opgedane inzichten over de liefde beschrijft. In april 2021 verscheen haar nieuwste boek Verstoord Verlangen, waarin ze aan de hand van vele indringende gesprekken en toelichtingen van deskundigen een herkenbaar, schrijnend en soms geestig beeld van de paradoxale nieuwe realiteit van liefde schetst in een tijd van social distancing.

© Tessa Posthuma de Boer

Jan Drost

Jan Drost is schrijver, filosoof, muzikant, docent aan de Hogeschool van Amsterdam en verbonden aan The School of Life. Hij heeft zich gespecialiseerd in cultuurfilosofie, met name de filosofie van de liefde. Aan de ene kant lijkt er veel veranderd in de wereld van het daten sinds de komst van social media, aan de andere kant draait de liefde nog steeds om dezelfde behoeftes, verlangens, en verwachtingen die we sinds mensenheugenis kennen. Hij schrijft voor verschillende media, waaronder NRC Handelsblad, Trouw, de Volkskrant, Algemeen Dagblad en Filosofie Magazine. In 2017 verscheen Als de liefde voorbij is. Eerder verscheen van hem Het romantisch misverstand (2011) en Denken helpt (2015). In januari 2021 verscheen Waarom is het dat de Liefde zo is, een bundeling van lezersvragen en antwoorden over relaties en liefde uit de rubriek Gezond van het Algemeen Dagblad

Elisabeth Timmermans

Elisabeth Timmermans is dating coach en auteur van het boek Liefde in tijden van Tinder. Ze behaalde haar doctoraat in de sociale wetenschappen aan de KU Leuven (2017) en werkte daarna tot 2020 als postdoctoraal onderzoeker en docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze publiceerde al meer dan 20 academische artikels over online daten en de impact van de media op seks en relaties. Haar meest recent onderzoek over de impact van corona op online dating verscheen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Social and Personal Relationships. Elisabeth studeert op dit moment ook klinische psychologie om haar grote droom waar te maken: relatietherapeute worden.  

Timo Harmelink

Timo Harmelink is podcastmaker en redacteur. Hij maakte o.a. de podcast Datevermaak, waarin hij samen met twee vrienden zijn weg door het moderne date-landschap baande. Daarnaast produceert hij nu de podcast voor de Universiteit van Nederland en was hij hiervoor werkzaam als online redacteur bij De Balie in Amsterdam.

Danique Fennema

Danique Fennema is oprichter van Tassie, waarmee ze mensen met een tassie om de arm de straat op stuurt om hun stad én elkaar beter te leren kennen. Ze studeerde af als Business Innovator, denkt in creatieve oplossingen, en wordt enthousiast van het bij elkaar brengen van mensen en het delen van mooie verhalen. 

StudioMedemens

StudioMedemens bestaat uit acteur en theatermaker Kathlyn Wuyts en Beeldend Kunstenaar en muzikant Annick Sickinghe. Samen maken ze kunst op de grenzen van muziek, theater, beeldende kunst en sociale interventie. Ze schrijven samen Nederlandstalige liedjes  over de oneindige verwondering die ze voelen voor hun vrienden, voor de wereld en voor het bestaan. In de zomer 2021 brengen ze hun debuut EP uit getiteld Alles Wat Kan Zijn

Organisatie: deBuren en Pakhuis de Zwijger
Atelier Actua
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op vrijdag 4 juni 2021

Via livestream, ONLINE

Vertel het verder:
Gratis te volgen via de livestream op de site van Pakhuis de Zwijger vrijdag 4 juni 2021 20:30 - 21:30