Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Atelier Actua | De Vleesvrije Stad

Met Roanne van Voorst, Charlotte Mutsaers, Tobias Leenaert, Word Wa(a)r en vele anderen

Naar aanleiding van de nieuwe graphic novel De Vleesvrije Stad organiseert deBuren in samenwerking met het Huis van Betekenis en Pakhuis de Zwijger een editie van Atelier Actua. Behoort het eten van vlees over tien jaar tot het verleden? Met medewerking van o.a. betrokken tekenaars, initiatiefnemer Mark Schalken, Tobias Leenaert, Charlotte Mutsaers, Mohamed Barrie en een spoken word battle door collectief Word Wa(a)r.

Bekijk de livestream vanavond vanaf 20.30 op deze pagina of via de Facebookpagina van deBuren.

Het boek De vleesvrije stad (in 10 jaar) draait om de vraag hoe we in de toekomst met andere dieren willen omgaan. Stel je voor: over tien jaar is heel Nederland gestopt met het eten van vlees en is het gedaan met de dierenindustrie. Met dit visioen voor ogen maakte een collectief van tekenaars en schrijvers een serie beeldverhalen met vele hoofdrolspelers. Van een Brusselse politica tot een kip in Paramaribo. Tien verhalen over tien jaren en evenzovele dilemma’s. Stadse actievoerders, veeboeren die stoppen, het offerfeest, een rechtszaak tegen een slachthuisdirecteur, de vraag hoe je dieren burgerrechten geeft. Het lukt allemaal niet zonder slag of stoot. Maar stapsgewijs blijken we de dierenuitbuiting te kunnen stoppen. In het slotverhaal ontmoeten we de bejaarde Greta Thunberg en haar kater Sjors. Hoe vergaat het hen in 2084?


Gratis. Via livestream.

Programma:

 

  • Opening door moderator Bahram Sadeghi
  • Gesprek de Vleesvrije Stad (in Nederland en Vlaanderen) met initiatiefnemer van het boek Mark Schalken (kunstenaar/ontwerpen, oprichter Huis van Betekenis), Roanne van Voorst (antropoloog en toekomstverkenner), Tobias Leenaert (veganistisch activist en auteur) en tekenaar B.Carrot (pseudoniem van Anat Segal)
  • Artistiek intermezzo: korte animatiefilm
  • Uitreiking eerste exemplaar van De Vleesvrije Stad aan schrijfster Charlotte Mutsaers
  • Gesprek over religie & vegetarisme met sociaal werker/vegan activist Mohamed Barrie en tekenaars Leyla Ali en Gus Moystad
  • Gesprek over dierenrechten met Eva Bernet Kempers (PhD-kandidaat aan de Leerstoel Dier & Recht, Universiteit Antwerpen) en tekenaar Merel Barends
  • Afsluiting: spoken word battle slager vs. vegetariër door woordkunstenaars Luan Buleshkaj & Chris Blok van battle theater Word Wa(a)r.

Het boek De Vleesvrije Stad wordt uitgegeven door Het Huis van Betekenis, podium en broedplaats voor tekenaars in Utrecht en komt tot stand via crowdfunding.

Organisatie: deBuren i.s.m. Pakhuis de Zwijger en Het Huis van Betekenis.
Atelier Actua
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op vrijdag 7 mei 2021

Via livestream, ONLINE

Vertel het verder:
Ik schrijf me in (niet verplicht) vrijdag 7 mei 2021 20:30 - 22:00