Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd | Gezondheid

Met Wim Slabbinck, Sofie Claerhout, Rutger Verhoeff, Hildegard Frimpong en Roeland Samson

Krijgen we minder zin in seks als we ouder worden? Hoe werkt een genealogisch DNA onderzoek? Word je van kou verkouden? Kan je van een wc-bril een soa krijgen? Hoe werkt een mutualiteit? Is het gezonder om op het platteland te wonen of in de stad?

Vijf complexe topics en vijf experts die deze haarfijn en helder kunnen duiden. Oftewel: Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd. Tijdens een sessie van MDMU geven we het woord aan een aantal experts die weten wat wij niet weten en vragen beantwoorden die zelfs te moeilijk zijn om aan Google te stellen. Kennis is macht, en na deze explainersessies ga je gegarandeerd slimmer naar huis.

 

Voor deze editie duiken we in de wereld van onze gezondheid. Selma Franssen is leergierige moderator van dienst. Na elke explainer gaat zij met de spreker in gesprek en is er ruimte voor vragen uit het publiek.

 

Tijdens deze editie geven we het woord aan de volgende experts:

 

- Seksuoloog Wim Slabbinck | Krijgen we minder zin in seks als we ouder worden?

- Moleculair bioloog Sofie Claerhout | Hoe werkt een genealogisch DNA onderzoek?

- Huisarts Rutger Verhoeff | Word je van kou verkouden? Kan je van een wc-bril een soa krijgen?

- Expert Ziekte en Invaliditeitsverzekering Hildegard Frimpong | Hoe werkt een mutualiteit?

- Bio-ingenieur Roeland Samson | Is het gezonder om op het platteland te wonen of in de stad?

 

Heb je een vraag voor één van deze experts? Stel een vraag vooraf via info@selmafranssen.nl of live tijdens het programma op 25 mei.


Inkom: €5 basisprijs | €3 reductieprijs ((-26/65+/werkzoekenden). Je vindt Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd ook op Facebook. Kan je de sessies niet live volgen? Check onze podcast Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd en beluister de afleveringen achteraf (via Spotify, Apple Podcast of Soundcloud).

Blijf Gezond

Deze aflevering van MDMU kadert binnen de campagne Blijf Gezond van Muntpunt. Wie zoekt, vindt online en offline 1001 antwoorden, adviezen, mythes en meningen. Over de voordelen van een bepaalde groente, de gemeente met de beste luchtkwaliteit, de beste huisdokter en middeltjes voor de meest obscure ziektes. Welke informatie is correct? Wat is van belang voor jezelf? Muntpunt maakt je wegwijs in het gezondheidsaanbod van Brussel en daarbuiten.

 

Neem deel aan verschillende activiteiten over gezondheidsmythes, voeding, beweging, luchtkwaliteit en meer. Laat je informeren en inspireren door 25 non-fictieboeken, getipt door Brusselse welzijnsorganisaties. Of verdiep je in een grote verzameling van boeken, films en documentaires waarin gezond leven centraal staat.Voor iedereen met gezond verstand. Meer informatie vind je op muntpunt.be

Wim Slabbinck

Seksuoloog Wim Slabbinck ontmoet in zijn praktijk mensen die in de knoop liggen met hun seksualiteit, wat samenvloeide tot zijn goed onthaalde debuut Waarom mannen geen seksboeken kopen. Wim strijdt voor seksuele emancipatie, het recht op seks en betere seksuele en relationele educatie, voor ons allemaal. Hij schrijft regelmatig voor De Morgen en De Standaard en hij steekt ook regelmatig zijn licht op bij De Madammen op Radio 2. Daarnaast is hij één van de experts in het tv-programma Blind Getrouwd.

Sofie Claerhout

Sofie Claerhout werkt als postdoctoraal onderzoeker in de Forensische Genetica aan de KU Leuven. Ze studeerde moleculaire biologie aan de KU Leuven en volgde een minor biotechnologie aan de Universiteit van Leiden. In september 2020 promoveerde Sofie aan de KU Leuven in de forensische geneeskunde (KU Leuven) onder leiding van professor Ronny Decorte. Haar promotieonderzoek spitste zich toe op het mannelijk Y-chromosoom om daders van misdrijven te kunnen identificeren. In 2019 stelde zij haar onderzoek voor op het wereldcongres voor forensische genetica in Praag en won er de prijs van beste presentatie.

© Ilja Keizer

Rutger Verhoeff

Rutger Verhoeff is huisarts, auteur, columnist en veelgevraagd gastspreker op de Nederlandse radio en televisie. In 2012 was hij te zien als één van de artsen in het tv-programma Zon, zuipen, ziekenhuis van RTL 5. In 2014 verscheen zijn eerste boek Wat denkt u, dokter?, kreeg hij een vaste column in het blad Libelle en was hij meermaals te gast in televisieprogramma´s als Koffietijd en RTL Live. Rutger schrijft daarnaast ook voor het Algemeen Dagblad en voor het vakblad De Dokter. In 2020 verscheen Kusje erop, waarin hij samen met Tijn Elferink de waarheid onderzoekt achter 70 gezondheidsmythes.

Hildegard Frimpong

Hildegard Frimpong werkt als juridisch medewerkster in de gezondheidssector. Ze werkt samen met de ziekenfondsen en hun respectievelijke Landsbonden om een optimale dienstverlening te kunnen aanbieden aan de leden van die ziekenfondsen. Haar expertise ligt op het internationale aspect van de gezondheidszorg. Zij geeft bijvoorbeeld advies over zorgverzekeringen bij verhuizing naar het buitenland.

Roeland Samson

Roeland Samson is bio-ingenieur en hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen. Daar leidt hij  het Laboratorium voor Milieu-ecologie en Stadsecologie. In zijn onderzoek richt hij zich op het meten van de luchtkwaliteit met planten en op ecosystemen van stedelijk groen. Roeland Samson heeft al heel wat wetenschappelijke projecten met burgers op zijn teller, zoals AIRbezen in Antwerpen, luchtkwaliteit meten met klimop in Gent en CurieuzeNeuzen.

Organisatie: Curieus, Selma Franssen, deBuren, Muntpunt en MO*
Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd
Politiek & samenleving
Wetenschap & geschiedenis

dinsdag 25 mei 2021

19:30 - 21:00

Muntpunt, Munt 6, Brussel

Koop hier je tickets
Vertel het verder:
Koop hier je tickets dinsdag 25 mei 2021 19:30 - 21:00