Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Verbergt de natuur zich?

Online lezing van René ten Bos

Bestaat de natuur of bestaat ze niet? Antropologen hebben lange tijd beweerd dat de natuur een verkeerd soort concept is dat slechts in het westen kon ontstaan.

In tijden van het antropoceen wordt gezegd dat de natuur, opgevat als iets wat los staat van mensen, niet langer bestaat, want er is niet meer op deze planeet dat niet op een of andere wijze door de mens is geïnfecteerd. Daar staan opvattingen tegenover die stellen dat we om strategisch-politieke redenen dienen vast te houden aan het natuurconcept: wat kunnen we immers nog beschermen als er geen natuur meer is om te beschermen?

 

In zijn lezing zal René ten Bos (Radboud Universiteit) een oude Griekse wijsheid in herinnering brengen: “De natuur houdt ervan zich te verbergen” (Phuseoo kruptesthai philein). Wat betekent deze oude, vaak aan Herakleitos toegeschreven wijsheid en wat kunnen we er nu nog van leren?

 

Deze activiteit is een eerste samenwerking van de Vlaamse initiatiefgroep Maand van de Filosofie.


Tickets via Dag van de Filosofie. Standaardprijs 5 euro, reductieprijs 3 euro, kansentarief UiTPAS Regio Gent 1 euro.

SPREKER

René ten Bos

René ten Bos werd in 1959 geboren in Hengelo (O). Hij studeerde filosofie aan de Radboud Universiteit en promoveerde aan wat toen nog de Katholieke Universiteit Tilburg heette. Hij werkte onder meer voor Business School Nederland, Business School Caribbean en Schouten &Nelissen. Vanaf 2000 is hij hoogleraar filosofie aan de Faculteit der Managementwetenschappen, Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarnaast is hij bekend als spreker en docent. Hij werkt op regelmatige basis voor Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB), Academy of Groningen (AOG), de Politieacademie, Academie voor Medisch Specialisten en tal van andere bedrijven en organisaties. Sinds 1 maart 2020 is René ten Bos dean van de Radboud Honours Academy. 

 

Meer info vind je op https://renetenbos.nl/wie-is-rene-ten-bos/.

Organisatie: Avansa regio Gent in samenwerking met Masereelfonds, Universiteit Gent, VOEM vzw, Boekhandel Limerick, Plusgroep Lezingen, deBuren, KASK & Conservatorium / HOGENT en howest en Bibliotheek De Krook.
Dag van de Filosofie
Filosofie & religie

Dit evenement vond plaats op donderdag 22 april 2021

Via Zoom, ONLINE

Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! donderdag 22 april 2021 20:00 - 22:00