Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Workshop socratisch gesprek met Sandra Aerts

Een socratisch gesprek is een leuke en spannende methode om beweringen te onderzoeken die we zelf doen en die we horen bij anderen.

Gaandeweg leer je zorgvuldig formuleren, heldere vragen stellen, heel precies luisteren, argumenten geven en argumenten wegen. We gaan aan de slag met heel concreet materiaal. In onze dagdagelijkse verhalen vertellen we immers niet alleen feiten, maar doen we ook uitspraken (beweringen) over die feiten.

 

Zin om het eens te proberen? Schrijf je dan snel in voor deze workshop.

 

 

Een voorbeeld:

 

1. Gisteren ging ik met mijn kinderen naar het bos.

2. Want het is belangrijk om samen tijd door te brengen.

 

De eerste zin is heel feitelijk en stellen we doorgaans niet in vraag, tenzij je denkt dat iemand liegt. Maar de tweede zin is een bewering die je kritisch kan bevragen: Hoezo? Waarom is dat belangrijk? Wat betekent ‘samen tijd doorbrengen’? In een socratisch gesprek stellen we dergelijke, korte vragen om onderliggende opvattingen boven te spitten. Bijvoorbeeld deze opvatting: ‘Als je met je kinderen naar het bos gaat, breng je samen tijd door.’ Is dit juist of onjuist? En op basis van welke argumenten? Dat zijn de volgende stappen in een socratisch onderzoek.

 

 


Tickets via Dag van de Filosofie. Standaardprijs 5 euro, reductieprijs 3 euro, kansentarief UiTPAS Regio Gent 1 euro.

SPREKER

Sandra Aerts

Sandra Aerts is socratisch gespreksleider aan de Internationale School voor Wijsbegeerte en in haar zelfstandige praktijk. Daarnaast begeleidt ze al 15 jaar lang filosofische cafés te Antwerpen. Samen met andere enthousiaste filosofen schreef ze Het filosofisch café in acht vragen (Garant/Maklu, 2012). Ze combineerde dit met een deeltijdse lesopdracht Nederlands aan anderstaligen.

 

Sandra studeerde Germaanse talen aan de UA en Wijsbegeerte aan de KUL. De opleiding tot socratisch gespreksleider volgde ze bij Hans Bolten en Kristof Van Rossem.

Organisatie: Avansa regio Gent in samenwerking met Masereelfonds, Universiteit Gent, VOEM vzw, Boekhandel Limerick, Plusgroep Lezingen, deBuren, KASK & Conservatorium / HOGENT en howest en Bibliotheek De Krook.
Dag van de Filosofie
Filosofie & religie

donderdag 22 april 2021

09:00 - 12:00

Via Zoom, ONLINE

Ik koop mijn ticket!
Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! donderdag 22 april 2021 09:00 - 12:00