Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Ecologisch radicalisme in de middeleeuwse islam

Online lezing van Wim De Temmerman

De filosoof ibn Tufayl verdedigde in z’n eigen teksten een radicale ecologische visie.

Hij stelt als ideaal om zoveel als mogelijk niet in de natuur in te grijpen, en gaat daarin ongewoon ver. We verkennen de reikwijdte, achtergronden en invloed van zijn standpunt. Hoe kwam dit ecologisch radicalisme in de islam terecht? En wat bracht het daar teweeg? Kan deze radicale kijk uit het twaalfde-eeuwse Marrakesh en Córdoba van betekenis zijn voor de huidige islam en z’n visie op klimaatverandering en omgang met milieuproblemen? En ruimer, kan de praxis die ibn Tufayl verdedigt onze omgang met de natuur opnieuw in een juistere koers brengen?

 

De filosoof ibn Tufayl (Abubacer) is gekend doordat hij ibn Ruchd (Averroës) introduceerde bij de kalief van de Almohadendynastie, die in de 11e en 12e eeuw regeerde over het islamrijk in Noord-Afrika en Al-Andalus. Zo hebben we aan Tufayl indirect de Aristoteles-commentaren te danken die Averroës schreef op vraag van de kalief, en die een aardverschuiving teweegbrachten in de filosofiegeschiedenis.


Tickets via Dag van de Filosofie. Standaardprijs 5 euro, reductieprijs 3 euro, kansentarief UiTPAS Regio Gent 1 euro.

SPREKER

Wim De Temmerman studeerde filosofie aan KU Leuven en UGent. Aan UGent was hij verbonden als assistent en onderzoeker, met onder meer focus op de filosofie in de Islam tijdens de middeleeuwen, en milieu- en landschapsfilosofie. Sinds 1998 doceert hij filosofie aan de hogere opleidingen Beeldende Kunsten, Audiovisuele Kunsten, Muziek en Drama van KASK (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) en Koninklijk Conservatorium op de Bijlokecampus en Grote Sikkel in Gent. Van 2004 tot 2019 leidde hij als decaan KASK, en nadien KASK & Conservatorium/HoGent, waarvan hij de integratie realiseerde binnen één School of Arts.

 

Hij is bestuurder van diverse instituten voor hoger kunstonderwijs, en begeeft zich op het marktplein van sociale media en kranten met analyses van maatschappelijke tendensen. Zijn onderzoek en publicaties behelzen onder meer filosofie van natuur en landschap, filosofie van de kunsten, ethiek en filosofiegeschiedenis. Hij is titularis van het opleidingsonderdeel ‘Geschiedenis van Landschaps- en Tuinarchitectuur’ en van een masterseminarie over het landschap in ideeëngeschiedenis en kunsten.

Organisatie: Avansa regio Gent in samenwerking met Masereelfonds, Universiteit Gent, VOEM vzw, Boekhandel Limerick, Plusgroep Lezingen, deBuren, KASK & Conservatorium / HOGENT en howest en Bibliotheek De Krook.
Dag van de Filosofie
Filosofie & religie
Wetenschap & geschiedenis

woensdag 21 april 2021

09:00 - 10:30

Via Zoom, ONLINE

Ik koop mijn ticket!
Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! woensdag 21 april 2021 09:00 - 10:30