Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Zingeving en ecologie

Online panelgesprek met Hans Alma, Markus Fobelets, Yasmina Akhandaf, Isfried Rodeyns en Zahra Eljadid

Klimaatverandering kwam de voorbije jaren steeds meer op de politieke agenda te staan dankzij de internationale klimaatmarsen, de klimaatzaak en de verschillende klimaatrampen wereldwijd.

Hoewel klimaat een veel besproken thema is, wordt het zelden besproken vanuit religieus of zingevingsperspectief. Vier sprekers bereiden elk aan de hand van een quote die hen inspireert uit hun religieuze/zingevingsboek een reflectieve lezing voor over ecologie en zingeving, waarna ze als panel met elkaar in gesprek gaan.

 

Chemie leerkracht en mede-oprichter van Green Deen vzw Yasmina Akhandaf brengt een lezing vanuit islamitisch perspectief, Hoogleraar Hans Alma vanuit het humanistisch perspectief, Markus Fobelets – als aanhanger van het hindoeïsme – vanuit het hindoeïstisch perspectief en Isfried Rodeyns vanuit het perspectief van de Quakers. Zahra El-Jadid vat de gesprekken illustratief samen en laat ons tijdens de pauze en als slot meegenieten van haar werk.


Tickets via Dag van de Filosofie. Standaardprijs 5 euro, reductieprijs 3 euro, kansentarief UiTPAS Regio Gent 1 euro.

SPREKERS

Hans Alma

Hans Alma (1962) is hoogleraar geestelijke zorg en religieus- humanistische zingeving aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op de rol van verbeelding in zingeving en levensbeschouwing, en op de ontwikkeling van religieus humanisme in relatie tot hedendaagse samenlevingsvragen.

Markus Fobelets

Markus Fobelets (1978) is afgestudeerd als graduaat sociaal-cultureel werker en vrij recent als bachelor sociaal werk. Hij deed onder meer stages bij het Hindoeforum van België en Europa. Tijdens deze stage en het latere vrijwilligerswerk had hij de mogelijkheid om mee te werken aan het dossier van de officiële erkenning van het hindoeïsme in België. Deze erkenningsprocedure is nog steeds lopende. Bij zijn bachelor opleiding deed hij stage bij VOEM vzw.

 

Hij is al jaren actief betrokken bij multi- levensbeschouwelijke dialoog en activiteiten. Op dit moment maakt hij deel uit van twee multi-levensbeschouwelijke groepen in het Leuvense namelijk Grenzenbewegenleuven en het KU Leuven Lifestance Network. Voor deze laatste is hij momenteel voor dit academiejaar ondervoorzitter. Hij is contactpersoon omtrent het hindoeïsme voor studenten die praktische vragen hebben.

Yasmina Akhandaf

Yasmina Akhandaf is een Antwerpse moslima met Marokkaanse roots. Ze is een leerkracht, een mama en echtgenote, en een antiracisme en feministisch activiste. Van opleiding is ze (bio)chemicus en milieuwetenschapper. Naast haar activisme bij het feministische antiracisme actieplatform BOEH!, heeft ze in 2014 een islamitisch geïnspireerde milieubeweging gestart, GreenDeen vzw. Op professioneel vlak heeft ze haar liefde voor de wetenschap en haar sociaal engagement kunnen verenigen onder de vorm van haar functie als leerkracht chemie/natuurwetenschappen.

Isfried Rodeyns

Isfried Rodeyns is filosoof en godsdienstwetenschapper. Hij organiseert in Gent tweewekelijkse quakerbijeenkomsten (‘stille ontmoetingen’) in vzw Trafiek. Het quakerisme is een stiltespiritualiteit die in de 17e eeuw uit het christendom is ontstaan. Meteen stond de beweging bekend om haar principiële gelijkheid en haar vredesgetuigenis. Sindsdien heeft de beweging actief bijgedragen tot de antislavernijbeweging, gevangenishervormingen, sufragettebeweging … Vele bekende organisaties zoals Oxfam, Amnesty International, de AA zijn mede door quakers opgestart.

 

Isfrieds interessesvelden en ervaringen liggen voorts in de interlevensbeschouwelijke dialoog, zingeving als common, dialoogmethodes, verbindende communicatie, en geweldloosheid. Hij was mede-organisator van Fire fest, een interlevensbeschouwelijk feest rond vuurrituelen en van de vredeswake tijdens de Internationale Vredesweek.

Zahra Eljadid

Zahra Eljadid (1992) is een illustrator, kunstschilder en stop-motion animator uit Antwerpen. Sinds 2020 is ze redactielid bij Stripgids Vlaanderen en sociaal-cultureel werker bij VOEM vzw.

Organisatie: Avansa regio Gent in samenwerking met Masereelfonds, Universiteit Gent, VOEM vzw, Boekhandel Limerick, Plusgroep Lezingen, deBuren, KASK & Conservatorium / HOGENT en howest en Bibliotheek De Krook.
Dag van de Filosofie
Politiek & samenleving
Filosofie & religie

Vandaag

20:00 - 22:00

Via Zoom, ONLINE

Ik koop mijn ticket!
Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! zondag 18 april 2021 20:00 - 22:00