Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Van de wereld een thuis maken: over Roger Scrutons Groene Filosofie

Online lezing van Alicja Gescinska

Groene Filosofie behoort tot een van de belangrijkste boeken van de in 2020 overleden Britse filosoof Roger Scruton. 

Dat ligt enerzijds aan het hoofdthema van het boek: weinig zaken zijn urgenter dan de vraag hoe we op een duurzamere manier zorg kunnen dragen voor de wereld waarin we leven. Anderzijds ligt dat aan de manier waarop Scruton deze vraag benadert. Scruton verbindt aan de zorg voor het milieu immers talloze aspecten die centraal staan in zijn conservatieve filosofie: de morele en maatschappelijke betekenis van schoonheid, een kritiek op consumentisme, de eerbied voor het verleden, het belang van gemeenschapsgevoel en verantwoordelijkheidszin, en bovenal: het primordiale belang van de notie van ‘oikofilie’: de liefde voor de plek die we thuis noemen.

 

In deze lezing worden al deze aspecten van Scrutons kijk op mens, milieu en maatschappij toegelicht, om tot een beter begrip van Scrutons denken, het conservatisme als filosofische levenshouding en onze condition humaine te komen.


Tickets via Dag van de Filosofie. Standaardprijs 5 euro, reductieprijs 3 euro, kansentarief UiTPAS Regio Gent 1 euro.

SPREKER

Alicja Gescinska

Alicja Gescinska is doctor in de filosofie, schrijfster en televisiemaakster (gekend van Wanderlust). Ze raakte in 2012 bekend bij het grote publiek met haar boek De verovering van de vrijheid, een filosofisch pleidooi voor meer positieve vrijheid. Sindsdien heeft ze naam gemaakt als een van de belangrijkste jonge intellectuelen in Vlaanderen en Nederland. Ze schrijft geregeld columns, opiniestukken en essays voor verschillende kranten en tijdschriften. Haar debuutroman Een soort van liefde (2016) won in 2017 de Vlaamse Debuutprijs van Boek.be.  In het najaar 2018 verscheen haar recentste boek Thuis in muziek: Een oefening in menselijkheid. Het is een filosofisch essay over de belangrijke rol die muziek kan spelen in onze morele en persoonlijke ontwikkeling. 

Organisatie: Avansa regio Gent in samenwerking met Masereelfonds, Universiteit Gent, VOEM vzw, Boekhandel Limerick, Plusgroep Lezingen, deBuren, KASK & Conservatorium / HOGENT en howest en Bibliotheek De Krook.
Dag van de Filosofie
Politiek & samenleving
Filosofie & religie

Dit evenement vond plaats op zaterdag 17 april 2021

Via livestream, ONLINE

Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! zaterdag 17 april 2021 21:00 - 22:30