Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Leven met grof wild: zijn we wel klaar voor wilde natuur?

Online panelgesprek met Bernice Bovenkerk, Joachim Mergaey, Maarten Goethals en Glenn Deliège

Keer op keer blijkt onze liefde voor de natuur erg voorwaardelijk.

We houden van de natuur zolang die netjes in de pas loopt en aan onze verwachtingen voldoet. Eens ze zelf het initiatief neemt en onze plannen doorkruist, zijn we ze al snel liever kwijt dan rijk. Of zoals de Vlaamse natuurfilosoof Jan Desmet het ooit kernachtig verwoordde: ‘Iedereen houdt van de natuur, maar niemand van haar wildigheid’.

 

De laatste jaren is er echter heel wat wildigheid bijgekomen in het Vlaamse landschap. Bevers, everzwijnen en wolven zijn terug van weggeweest. In de coulissen staat bovendien de goudjakhals klaar. Allemaal soorten die zelf het initiatief kunnen nemen en op grote schaal met het landschap aan de slag gaan – niet zelden lijnrecht tegen menselijke bedoelingen in. Samen met filosofe Bernice Bovenkerk (WUR), ecoloog Joachim Mergeay (INBO/KUL) en filosoof Maarten Goethals (HVV) debatteren we rond de specifieke uitdagingen die gepaard gaan met de terugkeer van en het samenleven met ‘grote’ wilde dieren. Het debat zal gemodereerd worden door Glenn Deliège (KASK/HOGENT).


Tickets via Dag van de Filosofie. Standaardprijs 5 euro, reductieprijs 3 euro, kansentarief UiTPAS Regio Gent 1 euro.

SPREKERS

Bernice Bovenkerk

Bernice Bovenkerk is universitair hoofddocent dier- en milieu-ethiek aan de Universiteit Wageningen. Momenteel werkt ze aan onderzoek naar de vraag hoe we dierlijk actorschap serieuzer kunnen nemen in het Antropoceen. Andere interessegebieden zijn de morele status van ‘grensgevallen’ zoals vissen en insecten, dierlijke biotechnologie, de ethiek van domesticatie van dieren, opvang van dieren uit het wild, klimaat-ethiek en deliberatieve democratie. Zij redigeerde Animal Ethics in the Age of Humans. Blurring boundaries in human-animal relationships (Springer 2016) en schreef The Biotechnology Debate. Democracy in the face of intractable disagreement (Springer 2012). Binnenkort verschijnt een nieuwe door haar geredigeerde bundel, getiteld Animals in Our Midst. The challenges of co-existing with animals in the Anthropocene (Springer 2021).

Joachim Mergeay

Joachim Mergeay is evolutiebioloog en wetenschapper, belast met de monitoring van wolven in Vlaanderen. Hij is lid van de IUCN Conservation Genetics Specialist group, en de IUCN Large Carnivore Initiative for Europe.

Maarten Goethals

Maarten Goethals (1985, Brugge) studeerde filosofie aan de KU Leuven, werkte acht jaar lang voor de krant De Standaard, en verzorgt momenteel de communicatie van Hubertus Vereniging Vlaanderen, de belangenorganisatie van de jacht. Hij woont in Brussel, en schrijft romans.

Glenn Deliège

Glenn Deliège studeerde wijsbegeerte aan de KU Leuven, waar hij een doctoraat behaalde in de milieufilosofie. Momenteel is hij verbonden aan de opleiding landschapsontwikkeling aan het KASK-HOGENT, waar hij onder andere het vak landschapsfilosofie doceert en onderzoek doet naar de rol die dieren spelen bij het ontwerp van stedelijke publieke ruimtes.

Organisatie: Avansa regio Gent in samenwerking met Masereelfonds, Universiteit Gent, VOEM vzw, Boekhandel Limerick, Plusgroep Lezingen, deBuren, KASK & Conservatorium / HOGENT en howest en Bibliotheek De Krook.
Dag van de Filosofie
Filosofie & religie

Dit evenement vond plaats op zaterdag 17 april 2021

Via livestream, ONLINE

Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! zaterdag 17 april 2021 18:00 - 19:30