Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Geeft de natuur ons een signaal?

Online debat met Erika Vlieghe, Maarten Boudry, Mahsa Shabani, Bert De Munck, Heidi Mertes en Jan Dumolyn

Zowel de opwarming van de aarde als de globale pandemie waarmee we nu worden geconfronteerd, vormen als het ware een ‘signaal van de natuur’, aldus sommige commentatoren.

Daarmee lijkt bedoeld te worden dat er een zeker evenwicht is verstoord in de omgang van de mensheid met haar natuurlijke omgeving en dat het steeds duidelijker wordt dat de gevolgen daarvan verstrekkend zijn.

 

Critici van dit standpunt betogen dat dit een metafysische of zelfs religieuze visie is – ‘de natuur’ heeft ons helemaal niets te vertellen – maar vanuit ecologisch, economisch – en sinds Covid-19 ook vanuit een medisch standpunt – kan misschien worden geargumenteerd dat onze geglobaliseerde economie en de logica van de bestaande machtsstructuren grondig herzien moeten worden om de mensheid voor rampen te behoeden. Een interdisciplinair panel buigt zich over de verschillende facetten van dit vraagstuk.


Tickets via Dag van de Filosofie. Standaardprijs 5 euro, reductieprijs 3 euro, kansentarief UiTPAS Regio Gent 1 euro.

SPREKERS

Erika Vlieghe

Erika Vlieghe is diensthoofd infectieziekten aan het UZ Antwerpen en is professor aan de Universiteit Antwerpen, waar ze deel uitmaakt van het Instituut voor Globale Gezondheid.

 

In 2014 werd zij al aangesteld als nationaal ebolacoördinator en ook in het buitenland deed professor Vlieghe ervaring met infectieziektes op. Door in Oeganda en Cambodja te werken, leerde ze veel bij over verschillende soorten infecties. Mede dankzij die ervaring kreeg Erika Vlieghe de belangrijke taak om in de coronacrisis de GEES te leiden, volop de Groep van Experts die belast is met de Exit-Strategie. Zij staat de media regelmatig te woord met haar expertise.

Maarten Boudry

Maarten Boudry (1984) is wetenschapsfilosoof en houder van de Leerstoel Etienne Vermeersch aan de UGent. Zijn meest recente boeken zijn Eerste hulp bij pandemie. Van Achterafklap tot Zwarte Zwaan (2021, met Joël De Ceulaer) en Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat (2019). In 2018 verscheen Science Unlimited? On the challenges of scientism, dat hij samenstelde met Massimo Pigliucci. Hij schrijft regelmatig voor NRC Handelsblad, De Morgen, De Standaard, Knack, Volkskrant, The Independent, Quillette.

Mahsa Shabani

Mahsa Shabani is docent in privacyrecht aan de Faculteit Recht en Criminologie van de Universiteit Gent (UGent). Ze is ook lid van het Metamedica platform (interfacultair platform voor ethiek, recht en technologieën in de gezondheidszorg). Haar onderzoeksinteresses zijn gegevensbeschermingsrecht, privacy en gezondheid, gegevensuitwisseling en toegangsplatformen, alsook ethiek, recht en beleid inzake biomedisch en genetisch onderzoek. Ze publiceerde haar werk uitvoerig in wetenschappelijke tijdschriften met een breed lezerspubliek in de domeinen gegevensbescherming, medisch recht, bio-ethiek, genetica en bio-informatica.

Bert De Munck

Bert De Munck (°1967) is gewoon hoogleraar aan het Departement Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen, waar hij onder meer Geschiedenis van de Nieuwe Tijd, Theorie van de Historische Kennis en History of Science and Society doceert. Hij is lid van het Centrum voor Stadsgeschiedenis en directeur van het Urban Studies Institute. Zijn onderzoek richt zich onder meer op de geschiedenis van kennis. Meer info vind je op https://www.uantwerpen.be/nl/personeel/bert-demunck/

Heidi Mertes

Heidi Mertes is professor in de medische ethiek aan de Universiteit Gent, lid van het Bioethics Institute Ghent en van het recent opgerichte interdisciplinaire platform METAMEDICA. Haar academisch onderzoek is toegespitst op de ethische problematiek rond innovaties in de geneeskunde en meer bepaald in de reproductieve geneeskunde, het embryo-onderzoek, het stamcelonderzoek en de genetica. Ze is ook voorzitter van De Maakbare Mens vzw, een vereniging die kritische reflectie stimuleert over de individuele en maatschappelijke impact van nieuwe medische technologieën.

Jan Dumolyn

Jan Dumolyn is historicus verbonden aan de UGent.

Organisatie: Avansa regio Gent in samenwerking met Masereelfonds, Universiteit Gent, VOEM vzw, Boekhandel Limerick, Plusgroep Lezingen, deBuren, KASK & Conservatorium / HOGENT en howest en Bibliotheek De Krook.
Dag van de Filosofie
Politiek & samenleving
Filosofie & religie

Dit evenement vond plaats op zaterdag 17 april 2021

Via livestream, ONLINE

Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! zaterdag 17 april 2021 13:00 - 15:00