Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

BHM x BAM Talk | On the importance of archiving for Black Communities

With Aminata Ndow & Mohamed Barrie, John Leerdam, Mitchell Esajas, Babeth Fonchie and Sabrine Ingabire

Het thema van Black History Month Belgium 2021 is ´Collecting Our Past and Future: Archiving and Documenting the Past, Future and Present of Black People in Belgium´.

In dit gesprek praten John Leerdam (oprichter van Black Achievement Month) en Aminata Ndow en Mohamed Barrie (medeoprichters en coördinators van Black History Month Belgium) over de missie, ontstaansgeschiedenis en de groei van BAM in Nederland en BHM in België. Daarnaast zal Mitchell Esajas (co-oprichter van The Black Archives in Nederland) een presentatie geven over de ontstaansgeschiedenis van de Black Archives en met de andere panelleden praten over het belang van archivering voor de Zwarte gemeenschap en wat er nodig is om een vergelijkbaar archief in België te realiseren.

 

Dichter Babeth Fonchie zorgt voor een artistiek intermezzo. Het gesprek wordt gemodereerd door journalist en auteur Sabrine Ingabire.


In het Engels. Dit event is te volgen via een livestream. Gratis, inschrijven is niet nodig.

The respective founders of Black Achievement Month Netherlands (John Leerdam) and Black History Month Belgium (Aminata Ndow and Mohamed Barrie) will come together to discuss the origins and idea behind their organizations and how they grew. They will also be joined by Mitchell Esajas (co-founder of The Black Archives) to discuss the history of The Black Archives in Amsterdam, as well as the importance of archiving for Black communities and how this BHM BE 2021, themed “Collecting Our Past and Future: Archiving and Documenting the Past, Future and Present of Black People in Belgium”, can be an effort towards building a similar comprehensive Black Archive in Belgium.

 

With an artistic intervention by poet Babeth Fonchie. The talk will be moderated by journalist and author Sabrine Ingabire.

Aminata Ndow

Aminata Ndow is een historicus met Belgische en Gambiaanse roots, en een passie voor onderzoek. In grote lijnen omvat haar onderzoeksinteresses historische cultuur en geheugenpraktijken; postkoloniale kritiek en de culturele, sociale en politieke werelden van Afrikaanse volkeren op het continent en in de diaspora. Ze is een van de drie medeoprichters van de eerste Black Student Union in Vlaanderen, AYO (African Youth Organization) en co-coördineert Black History Month Belgium.

Mohamed Barrie

Mohamed Barrie is sociaal werker en coördineert de meisjes- en vrouwendivisie van voetbalclub City Pirates. De afgelopen jaren heeft hij voornamelijk in Antwerpen bijgedragen door zijn werk als schrijver (journalist - columnist), jeugdwerker, DJ-selector en organisator van evenementen zowel in de culturele als jeugdwerkscène. Hij is een van de drie medeoprichters van de eerste Black Student Union in Vlaanderen, AYO (African Youth Organization) en co-coördineert Black History Month Belgium.

John Leerdam

John Leerdam (Willemstad, °1961) is projectleider van de Nederlandse Black Achievement Month (BAM) en adviseur en lid van de commissie Kunst, Culturele Diversiteit & Inclusiviteit bij de Amsterdamse Kunstraad. Hij studeerde in 1987 als eerste zwarte regisseur af aan de Theaterschool in Amsterdam. In 1996 behaalde hij zijn Master in filmregie en ‘fine arts’ aan de Columbia University in New York. In datzelfde jaar begon Leerdam als artistiek leider bij Cosmic Theater in de Nes in Amsterdam waar hij in 1999 artistiek en algemeen directeur werd. Van 2003 tot 2012 was Leerdam lid van de Tweede Kamerfractie voor de Partij van de Arbeid. Leerdam is momenteel oprichter en algemeen directeur van theatergezelschap Stichting Julius Leeft, dat zich richt op het vertellen van verhalen uit het oud-Nederlandse koloniale verleden. Naast zijn werk als politicus en regisseur is Leerdam betrokken bij Het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en de totstandkoming van het Slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam.

Mitchell Esajas

Mitchell Esajas studeerde bedrijfskunde en antropologie. Hij is voorzitter en medeoprichter New Urban Collective, een netwerk voor studenten en young professionals met verschillende achtergronden met een focus op de Surinaamse, Caribische en Afrikaanse diaspora. Vanuit NUC is hij betrokken bij initiatieven die bijdragen aan de dekolonisering van het onderwijs, diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt. Hij is mede-oprichter van The Black Archives, een cultureel centrum gebaseerd op een unieke collectie boeken, documenten en artefacten die de geschiedenissen van Surinaamse en Zwarte mensen in de Nederlandse context documenteren. The Black Archives ontwikkelt tentoonstellingen en publieksprogramma's op basis van de collecties en urgente maatschappelijke vraagstukken. Esajas was van 2013 tot 2017 programmamanager Anthropology & Sociology aan de Universiteit van Amsterdam.

© Harmony Benegusenga

Sabrine Ingabire

Sabrine Ingabire (°1995, Rwanda) groeide op tussen Brussel en Vlaanderen en woont in Amsterdam. Ze is Binnenlandredacteur bij NRC en een intersectioneel feministische schrijfster. In 2016 verscheen haar eerste roman Le chemin vers le bonheur (Editions Chloé des Lys). Ze leverde een bijdrage aan de bloemlezingen Zwart (2018, Atlas Contact), Le Ravage d'Ali Baba (2019), De verovering van Jupiter. Over de dekolonisatie van de geest (2020, Uitgeverij Jurgen Maas) en Being (Imposed Upon) (2020, Onomatopee Projects). Ze was tevens co-curator van Being (Imposed Upon).

© Anne Posthuma

Babeth Fonchie

Babeth Fonchie (°1993) is dichter, kunstenaar en jurist. Zoektochten en de rauwe versie van het leven zijn centrale thema’s in haar werk. Ze daagt je uit om voorbij de eerste indruk te kijken. Sinds najaar 2019 is ze huisdichter van online feministisch magazine LilithMag. Ook schreef zij voor het tijdschrift ELLE. In 2020 werd ze geselecteerd voor Vers van het Mes en voor de Schrijfresidentie van deBuren.

Organisatie: BHM Belgium, BAM, Beursschouwburg, deBuren en de lage landen / the low countries
Politiek & samenleving
Wetenschap & geschiedenis

Dit evenement vond plaats op donderdag 4 maart 2021

Livestream

Vertel het verder:
Gratis (link livestream) donderdag 4 maart 2021 19:00 - 20:30