Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Atelier Actua: Zingeving tijdens opsluiting

Met o.a. Simone Atangana Bekono, Hans Claus, Gabriella Adèr, Joëlle Kermarrec en Frédéric Van Leeuw

Je zit vast en je wil perspectief. Tegenwoordig kunnen we er ons allemaal wel iets bij voorstellen, maar in het gevangeniswezen is zingeving tijdens opsluiting al langer een belangrijk vraagstuk. Is hierin een rol weggelegd voor kunst en literatuur? En is gevangenistijd überhaupt wel de zinvolste straf?

We gaan erover in gesprek met onder anderen kunstenaar-gevangenisdirecteur Hans Claus, Confrontaties-auteur Simone Atangana Bekono, documentairemaker Gabriella Adèr, federaal procureur Frédéric Van Leeuw en Joëlle Kermarrec, die voor vzw De Rode Antraciet projecten coördineert in drie Brusselse gevangenissen. Liesbeth Indeherberge, justitiejournaliste bij VRT, modereert.


Tickets via het Passa Porta Festival. kies zelf je digitaal tarief: ticket (één programma voor € 5 | € 8 | € 10) | pass (alle programma’s voor € 15 | € 20 | € 30)

Meer over de reeks

 

Atelier Actua is een reeks van deBuren die actueel debat met artistieke reflectie combineert. Over hete hangijzers nemen we de temperatuur bij het publiek en gaan we in gesprek op een rijk geschakeerde avond. Prominente gasten uit Vlaanderen en Nederland gaan in gesprek over een actueel onderwerp; kunstenaars dragen bij vanuit hun perspectief. We bespreken het brede kader én zoomen in op de situatie in Brussel.

 

The author is present | Passa Porta Festival 2021

 

Elke twee jaar viert het Passa Porta Festival de literatuur met een genereus gezelschap aan Belgische en internationale auteurs en artiesten in de Brusselse binnenstad. Dankzij een aan de covidpandemie aangepaste formule wordt het feest in 2021 niet minder groot. Kijk uit naar een volwaardig festival met een uitgekiend digitaal programma dat — als het weer mag — startklaar is om live publiek in de Brusselse zalen te verwelkomen.

Over de sprekers

© Bianca Sistermans

Simone Atangana Bekono

Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven, hoe de eerste vonken zichtbaar waren, die in 2018 werd bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee. In 2019 ontving ze het Charlotte Köhler Stipendium en werd ze door de Volkskrant uitgeroepen tot een van dé literaire talenten van 2020. Confrontaties is haar debuutroman, die zich afspeelt in een jeugddetentiecentrum.

© Lieven Nollet

Hans Claus

Hans Claus werd geboren als kunstenaar: hij is dichter, beeldhouwer, schilder en fotograaf. Zijn maatschappelijke rol vervult hij als criminoloog (1984) en als gevangenisdirecteur (van 1986 tot heden). Thans is hij directeur in de gevangenis van Oudenaarde. In 2010 spanden de directeur en kunstenaar samen in de creatie van een nieuw gevangenisconcept: het (kleinschalige en maatschappelijk verankerde) detentiehuis.

 

Als stichter van de internationale beweging RESCALED streeft hij de realisatie van dit concept na. Zoals over het gevangenisconcept deed hij de voorbije jaren groepen mensen nadenken over de samenleving die net als de gevangenissen die ze herbergt, gevangen zit in oude en voorbijgestreefde patronen. Hij initieerde op die manier de Verklaring van 30 november 2019 met zes krijtlijnen voor een leefbare wereld. www.globalsharedvision.com

Gabriella Adèr

Gabriella Adèr (1987) is freelance journaliste en documentairemaker en woont afwisselend in Nederland en Brussel. Ze is op zoek naar verhalen die de samenleving weerspiegelen; Wat speelt er? Waarom is iets zo herkenbaar? Waarom gaat de dingen zoals ze gaan? Verhalen met een duidelijke paradox intrigeren haar; personages of onderwerpen die in tweestrijd zijn. Waarschijnlijk juist daarom heeft zij een bijzondere interesse en specialisme ontwikkeld voor alles wat met justitie en misdaad te maken heeft. Van juridische misstanden tot (onopgeloste) moordzaken. Haar verhalen zijn dan ook nooit plat, maar zeggen iets over een bepaalde tijd en plaats in de maatschappij.

 

Sinds 2013 werkt Gabriella aan diverse documentaire projecten bij o.a. Submarine, Keydocs, Human, De Familie, Woestijnvis en Vice. Ze maakte ook zelf enkele korte documentaires. Daarnaast maakt ze podcasts en radiodocumentaires voor KRO-NCRV, VPRO en NRC.

Joëlle Kermarrec

Joëlle Kermarrec is cultuurfunctionaris bij De Rode Antraciet, een vzw die streeft naar een maximale interactie tussen gevangenen en de buitenwereld. Zij coördineert projecten bij de 3 Brusselse sites: Vorst, Berkendaal en Sint-Gillis. Kermarrec is opgeleid als juriste en werkte tot 9 jaar geleden in de banksector, tot zij een ommezwaai naar de sociale sector maakte en tijdens een stage bij De Rode Antraciet ontdekte dat zij met gedetineerden wilde werken.

Frédéric Van Leeuw

Frédéric Van Leeuw begon in 2000 zijn carrière als magistraat aan het parket van Brussel, waar hij deel uitmaakte van de Jeugdsectie. In 2002 werd hij benoemd tot substituut Procureur des Konings van Brussel en werd hij specifiek belast met de strijd tegen de stadsbendes en de zware criminaliteit van minderjarigen. In 2006 werd hij toegevoegd aan de correctionele sectie van het parket van Brussel en in november 2007 begon hij bij het federaal parket. Daar specialiseerde hij zich in de strijd tegen informatica-criminaliteit. Over die materie nam hij deel aan verschillende expertisenetwerken voor de Raad van Europa en de Verenigde Naties.

 

Op 2 april 2014 werd hij benoemd tot federaal procureur en kreeg zo de leiding van het federaal parket. Naast het voeren van de onderzoeken en operaties na de aanslagen in Parijs en Brussel, heeft hij bijzondere aandacht besteed aan een modernere communicatie van zijn parket. In juni 2018 benoemde de ministerraad  hem tot voorzitter van het Coördinatiecomité voor Inlichtingen en Veiligheid, een functie die hij naast zijn taak als federaal procureur waarneemt.

Organisatie: deBuren, Passa Porta.
Atelier Actua
Politiek & samenleving

donderdag 25 maart 2021

18:00 - 19:00

livestream, ONLINE

IK KOOP MIJN TICKET!
Vertel het verder:
IK KOOP MIJN TICKET! donderdag 25 maart 2021 18:00 - 19:00