Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

The power of the pussy

Wilde Wijven en de macht van het vrouwelijk lichaam

#metoo is een broodnodig en belangrijk. Maar wat doen alle #metoo-verhalen met hoe we naar het vrouwelijk lichaam kijken?

Het vrouwenlijf, horen en lezen we, loopt het risico geslachtofferd te worden, aangerand en betast. Toch was het lichaam doorheen de geschiedenis ook een van de weinige machtsmiddelen die de vrouw in een mannenwereld ter beschikking had. Denk maar aan alle intriges rond minnaressen en geboortes aan het hof van Henri VIII, die goed gedocumenteerd zijn in de boeken van Hillary Mantel. Of aan vroedvrouwen, die voor de komst van de door mannen gedomineerde gynaecologie belangrijke figuren waren in de gemeenschap. Of aan de vaak bekritiseerde Femen-activistes, die hun vege lijf letterlijk in de politieke strijd gooiden.

 

Kan een lichaam nog steeds een machtsmiddel zijn? Heleen Debruyne en Sofie Vandamme van de podcast Wilde Wijven vragen het aan Rachida Lamrabet en Julie Cafmeyer, die in hun literatuur en theater de macht en onmacht van de vrouw verkennen. Uit Finland schuift auteur Mia Kankimäki aan, die in het recent verschenen The Women I Think About at Night (Vrouwen van wie ik 's nachts wakker lig) in de voetsporen reist van de vrouwen die ze het meest bewondert, zoals Karen Blixen en Yayoi Kusama.


Tickets via het Passa Porta Festival. kies zelf je digitaal tarief: ticket (één programma voor € 5 | € 8 | € 10) | pass (alle programma’s voor € 15 | € 20 | € 30). Dit programma wordt georganiseerd naar aanleiding van de derde aflevering van Wilde wijven, een podcast van KAAP en deBuren.

The author is present | Passa Porta Festival 2021

 

Elke twee jaar viert het Passa Porta Festival de literatuur met een genereus gezelschap aan Belgische en internationale auteurs en artiesten in de Brusselse binnenstad. Dankzij een aan de covidpandemie aangepaste formule wordt het feest in 2021 niet minder groot. Kijk uit naar een volwaardig festival met een uitgekiend digitaal programma dat — als het weer mag — startklaar is om live publiek in de Brusselse zalen te verwelkomen.

 

 

Over de sprekers

Mia Kankimäki

Mia Kankimäki is the author of two best-selling books which blend travelogue, memoir, biography and women’s history. After taking a master’s degree in comparative literature at the University of Helsinki and working diligently in Finnish publishing, in 2010 she left her job and traveled to Japan to write her first book. Her books have received several literary awards, for example the Best Travel Book of the year 2013, the HelMet Award 2015, and Otava Book Foundation’s Non Fiction Award 2020. She currently lives in Helsinki, Finland, whenever she’s not traveling for her next book project.

Julie Cafmeyer

Julie Cafmeyer (1987) studeerde in 2015 af aan de Toneelschool Maastricht als regisseur. Vandaag schrijft en maakt ze theater. Haar werk kenmerkt zich door wrange humor, duistere lichtheid en vermakelijke tragiek. Naast het podium is Julie ook columniste voor De Morgen. Hierin is ze geïnteresseerd in thema's als feminisme, waanzin en liefde.

© Koen Broos

Rachida Lamrabet

Rachida Lamrabet (1970) is naast schrijfster ook juriste. Ze debuteerde in 2007 met Vrouwland, dat de Debuutprijs van Boek.be won. Later schreef ze de romans Een kind van god, waarvoor ze de BNG Nieuwe literatuurprijs ontving, De man die niet begraven wilde worden, Vertel het iemand en het essay Zwijg allochtoon!. Zij schreef ook de kortfilm Project Deburkanisation en de tekst voor het theaterstuk Dihya.

 

Momenteel is zij projectcoördinator van het diversiteitstraject sCan&Do bij het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten en is zij als praktijkassistent discriminatierecht verbonden aan de Legal Clinic van de faculteit rechten van de universiteit Gent. Tevens is zij sinds het academiejaar 2019 gastdocente kunst en cultuur bij de Odisee Hogeschool in Brussel.

© Johan Jacobs

Heleen Debruyne

Heleen Debruyne (1988) studeerde geschiedenis. Ze publiceerde een roman, De Plantrekkers (2016). Samen met Anaïs van Ertvelde maakte ze de podcast Vuile Lakens, waarin ze bevragen hoe we met seks en lichamelijkheid omgaan. In 2017 werd Vuile Lakens ook een boek. Ze heeft een wekelijkse column in Humo en maakt radio bij Klara. Samen met Sofie Vandamme maakt ze een nieuwe podcast, Wilde Wijven.

© Stijn Heyvaert

Sofie Vandamme

Sofie Vandamme is als docent en onderzoeker verbonden aan KASK/School of Arts in Gent. Sofie studeerde sociale wetenschappen en antropologie en doctoreerde op een onderzoek naar de voorstelling van ziekte in de literatuur: Koele minnaars, over medische verwoording en literaire verbeelding van ziekte. Haar expertise ligt op het kruispunt tussen de psychiatrie, de literatuur en de kunsten, met een bijzondere interesse voor alles wat met vrouw-zijn te maken heeft. Momenteel doet zij een onderzoek naar psychische kwetsbaarheid bij vrouwelijke kunstenaars in literatuur en kunstenaarsteksten. Daarnaast runt ze De Letterie, een letterenhuis aan zee.

Organisatie: deBuren, KAAP, Passa Porta.
Literatuur & taal

zaterdag 27 maart 2021

21:30 - 22:30

livestream, ONLINE

Ik koop mijn ticket!
Vertel het verder:
Ik koop mijn ticket! zaterdag 27 maart 2021 21:30 - 22:30