Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Atelier Actua | Binnenkort ook winst voor de Belgische klimaatzaak?

Met o.a. Nic Balthazar, Jaap Tielbeke, Tine Hens & optredens van de Klimaatdichters

De pleitdata in de Belgische Klimaatzaak staan gepland van 16 tot 26 maart. Daarmee komt de zaak die in 2014 werd opgestart na een lange aanloop eindelijk écht voor de rechter. Naar aanleiding van deze historische gebeurtenis organiseert deBuren de eerste editie van de gloednieuwe reeks Atelier Actua, in samenwerking met De Markten. 

We beginnen de avond met een vooruitblik, waarbij we ook ingaan op de eisen. Hoe groot is de kans op winst? Hoe verhoudt de klimaatzaak zich tot de democratie? We kijken ook naar de Nederlandse klimaatzaak, die definitief werd gewonnen in 2019 en wereldwijd navolging kreeg. Wat heeft de Nederlandse regering sindsdien gedaan om aan het vonnis te voldoen? Vervolgens zoomen we in op Brussel, waarbij we focussen op mobiliteitsbeleid, klimaat en aangekondigde maatregelen zoals de ‘slimme kilometerheffing’.

Tijdens de avond zijn er artistieke intermezzo’s van leden van het Vlaams-Nederlandse collectief Klimaatdichters. Gepreksleider en presentator is Tine Hens, klimaatjournalist en auteur van het in april te verschijnen boek Het is allemaal de schuld van de Chinezen. En andere dooddoeners over het klimaat.

 

 

Programma

 

  • Korte inleiding op het onderwerp door moderator Tine Hens: start klimaatzaak in België
  • Paneldiscussie over de Belgische en de Nederlandse klimaatzaak en de internationale context met Nic Balthazar en Jaap Tielbeke. Nic is één van de eerste eisers, tevens ambassadeur van de Belgische klimaatzaak en een Vlaamse film- en televisiemaker. Momenteel werkt hij aan een documentaire over de klimaatzaak in internationale context. Jaap Tielbeke is  journalist bij de Groene Amsterdammer, waar hij vooral schrijft over klimaatverandering, sociale bewegingen en democratische vernieuwing. Auteur van het boek Een beter milieu begint niet bij jezelf (2020).
  • Artistiek intermezzo door Yousra Benfquih, dichter/spoken word artist en lid van het collectief Klimaatdichters.
  • Paneldiscussie. Het beperken van uitstoot door autoverkeer hoort bij de strijd tegen klimaatverandering. Hoe kom je in een stad als Brussel tot een sociaal rechtvaardig mobiliteitsbeleid? Wat bijvoorbeeld met de geplande stadstol en het terugdringen van het aantal salariswagens? Met Tim Cassiers (verantwoordelijke Mobiliteit & Luchtkwaliteit bij de Brusselse stadsbeweging BRAL), Eric Laureys (werkgeversorganisatie VOKA) en Josefine Vanhille (onderzoeker Universiteit Antwerpen, Centre for Social Policy).
  • Afsluitend optreden met klimaatpoëzie & spoken word door Jens Meijen, journalist, schrijver en lid van het collectief Klimaatdichters.

  • Gratis, livestream vanuit De Markten in Brussel.
  • Organisatie: deBuren i.s.m. De Markten.

Over Atelier Actua

Atelier Actua combineert actueel debat met artistieke reflectie. Hete hangijzers komen aan bod tijdens een rijk geschakeerde avond. Prominente gasten uit Vlaanderen en Nederland gaan in debat over een actueel onderwerp; kunstenaars dragen bij vanuit hun perspectief. We bespreken het brede kader en zoomen ook in op de situatie in de stad waar het programma plaatsvindt. Bouw mee aan een andere blik op de wereld en de stad en stem af op/kom naar/doe mee aan Atelier Actua!

Atelier Actua
Politiek & samenleving

dinsdag 9 maart 2021

19:30 - 21:00

Livestream

Ik meld me aan voor de gratis livestream!
Vertel het verder:
Ik meld me aan voor de gratis livestream! dinsdag 9 maart 2021 19:30 - 21:00