Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

God en de stad | Sabbat

Met Anya Topolski, Janneke Stegeman en Aya Sabi
Hier kan je vanaf 1 maart 2020 - 20:00 de livestream volgen.

Wat is de waarde van sabbat, van rust? Voor filosoof Anya Topolski is het ongelooflijk belangrijk: ‘Om de sabbat te herdenken, stop ik met werken en richt ik mijn aandacht op mijn kinderen en mijn vrienden. Zo probeer ik om wat urgent is te scheiden van wat betekenisvol is.’ 

Na een korte lezing van Anya Topolski over haar persoonlijke ervaring met de sabbat gaat zij in gesprek met theoloog Janneke Stegeman. Wat zijn de verschillen tussen sabbat en zondagsrust? En wat kunnen ook niet gelovigen van hen leren? Aya Sabi sluit de avond af met een literaire reflectie op de avond.


Deelname aan de livestream is gratis. Deze lezing kun je online via een livestream bijwonen.

Vieren van verbondenheid 

Zowel joden als christenen baseren hun wekelijkse rustdag op een tekst uit het eerste bijbelboek Genesis, waarin God na het scheppen van de aarde op de zevende dag uitrust. En hoewel de rituelen verschillen in vorm, zijn beide sprekers het eens over het belang ervan: rituelen helpen ons betekenis te geven aan chaos. Janneke Stegeman: ‘Orde en ritme komen bij mij niet vanzelf, maar ze doen me wel goed. Sabbat en zondagsrust zijn rituelen die orde creëren door de scheiding van de werkweek en de dag van rust te markeren. Op die dag zorgen we voor onze ziel en voor elkaar en vieren we verbondenheid.’ 

 

 

Burn-out en 24/7 

 

Veel religieuze begrippen die eeuwenlang voor iedereen gemeengoed waren, zijn met de secularisatie uit het dagelijkse taalgebruik verdwenen. De hernieuwde aandacht voor religie, ook door de komst van boeddhisme en islam in het westen, maakt het interessant om deze begrippen opnieuw onder de loep te nemen. Voor veel religies is rust een essentieel onderdeel van de week. In tijden van onze 24-uurs economie en burn-out als volksziekte nummer 1: wat kunnen we van hen leren?

 

 

Over de sprekers 

Anya Topolski

Anya Topolski is politiek filosoof en hoofddocent ethiek aan de Radboud Universiteit. Ze doet o.a. onderzoek op het gebied van racisme, gender, antisemitisme en islamofobie en het Joodse denken.  

Janneke Stegeman

Janneke Stegeman is theoloog gespecialiseerd in het Oude Testament. Ze onderzoekt de rol van conflict in de ontwikkeling van religieuze tradities. Daarnaast was ze Theoloog des Vaderlands en publiceerde ze diverse publieksboeken.

© Gaby Jongelen

Aya Sabi

Aya Sabi is schrijfster en columnist voor o.a. dagblad De Morgen. Van haar hand verschenen Half leven (2020) en Verkruimeld land (2017).


Dit is het tweede deel van de reeks God en de stad, een samenwerking tussen Radboud Reflects en Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat deBuren. God en de stad is geïnspireerd op de succesvolle reeks Worstelen met God van deBuren. Bekijk de terugblik van het eerste deel: God en de stad; zorg voor de ander, met humanisme-kenner Niels De Nutte, theoloog Janneke Stegeman en religiewetenschapper Paul van der Velde. 
 
Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties. 

Dit is een programma van Radboud Reflects en deBuren.
Politiek & samenleving
Filosofie & religie

Dit evenement vond plaats op maandag 1 maart 2021

livestream, ONLINE

Vertel het verder:
Livestream op YouTube maandag 1 maart 2021 20:00 - 21:00