Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Lezing Anita L. Allen | Privacy through the lenses of race and gender

Met Anita L. Allen, Gily Coene, Gloria González Fuster en Sabrine Ingabire
Anita L. Allen © University of Pennsylvania

Hoe bepalen afkomst en gender de mate waarin je beroep kunt doen op privacy en gegevensbescherming? Op internationale vrouwendag wil rechten- en filosofieprofessor Anita L. Allen een antwoord geven op die vraag. 

Privacy is een fundamenteel recht dat staat voor sociale kracht, en voor het weerstaan van allerlei soorten van overheersing. Maar groepen in de marge ervaren steevast een gebrek aan privacybescherming, of net te veel van de verkeerde soorten privacy.

 

Privacy is een cruciaal instrument in de toolkit van iedere vrijheidsliefhebber. Net zo goed is het een onmisbaar schild om de meest kwetsbaren in onze samenleving te beschermen tegen buitensporige controle en toezicht. Daarom moeten overheden zich inzetten voor de bescherming van de privacy van iedereen. Tegelijk moeten we ons afvragen: wie wordt er in de gaten gehouden en wie mag er worden geobserveerd? Wie wordt er geprofileerd en wie wordt er genegeerd? Wie mag onzichtbaar zijn, en wie wordt tot onzichtbaarheid gedwongen? En welke implicaties hebben deze antwoorden voor rechtvaardigheid? Zijn we allemaal gelijken als het om privacy gaat, en ziet de staat dat ook zo?

 

Programma


20:00 – Welkomstwoord en introductie door Gily Coene
20:10 – Anita L. Allen: Privacy Through the Lenses of Race and Gender
20:40 – Q&A met Gloria González Fuster en Sabrine Ingabire
21:00 – Vragen van het publiek


In het Engels. Online via livestream. Pay what you can | Betaal wat je kan: € 10 / € 5 / € 0. Inschrijven via Kaaitheater.

There is increasing interest in understanding the different impact race and gender have on the enjoyment of privacy and data protection rights. On International Women’s Day, Anita L. Allen will discuss privacy through the lenses of race and gender, values and rights. Although privacy should be considered a foundational good and can represent social power – as well as a tool to resist power – the story of privacy for groups on the margins has been a lack of privacy protection, or too much of the wrong kinds of privacy.

 

Privacy is a crucial tool in the freedom-lover's kit for a successful life and an indispensable shield to protect the most vulnerable from excessive control and oversight. Nations should be committed to protecting privacy for all people, whether they eagerly embrace privacy or not. But we need to ask: Who is watched and who is to be observed? Who is profiled and who is ignored? Who gets to be invisible or is forced into invisibility? What are the implications of our demands for justice? Are we all equal in relation to privacy, and does the state care equally for everybody’s privacy?

 

Programme


20:00 – Welcome and introduction by Gily Coene
20:10 – Anita Allen: Privacy Through the Lenses of Race and Gender
20:40 – Q&A with Gloria González Fuster and Sabrine Ingabire
21:00 – Questions from the Zoom audience

Anita L. Allen © University of Pennsylvania

Anita L. Allen

Anita L. Allen is een internationaal erkend specialist op het gebied van privacywetgeving en ethiek. Ze is professor in de rechten en de filosofie aan de Universiteit van Pennsylvania. In 2019 ontving ze een eredoctoraat van de Universiteit van Tilburg voor bijdragen aan de studies rond privacyrecht en technologiebeleid.

Gily Coene

Gily Coene is hoogleraar aan de vakgroep Ethiek en Filosofie en de vakgroep Politieke Wetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel. Zij is tevens directeur van het VUB-Onderzoekscentrum voor Gender en Diversiteit en lid van het Onderzoekscentrum voor Ethiek en Humanisme. Coene is stichtend lid van een interuniversitaire master in gender en diversiteit.

Gloria González Fuster

Gloria González Fuster is onderzoekshoogleraar aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologie van de VUB. Ze is co-directeur van de onderzoeksgroep Law, Science, Technology and Society (LSTS) en lid van de Brussels Privacy Hub (BPH). Ze doet onderzoek naar juridische kwesties rond privacy, bescherming van persoonsgegevens en veiligheid.

© Harmony Benegusenga

Sabrine Ingabire

Sabrine Ingabire (1995, Rwanda) groeide op tussen Brussel en Vlaanderen en woont in Amsterdam. Ze is Binnenlandredacteur bij NRC en een intersectioneel feministische schrijfster. In 2016 verscheen haar eerste roman Le chemin vers le bonheur (Editions Chloé des Lys). Ze leverde een bijdrage aan de bloemlezingen Zwart (2018, Atlas Contact), Le Ravage d'Ali Baba (2019), De verovering van Jupiter. Over de dekolonisatie van de geest (2020, Uitgeverij Jurgen Maas) en Being (Imposed Upon) (2020, Onomatopee Projects). Ze was tevens co-curator van Being (Imposed Upon).

Organisatie: VUB-Crosstalks, RHEA (VUB), Kaaitheater en deBuren in het kader van de jaarlijkse De Machteld De Metsenaere-lezing.
Politiek & samenleving
Wetenschap & geschiedenis

Vandaag

20:00 - 21:30

livestream, ONLINE

Koop hier je tickets | Betaal wat je kan
Vertel het verder:
Koop hier je tickets | Betaal wat je kan maandag 8 maart 2021 20:00 - 21:30