Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Kunst buiten de kaders: hoe we met cultuur uit de crisis komen

Met o.a. Claire Boonstra, Melat Gebeyaw Nigussie en Merlijn Twaalfhoven
Claire Boonstra | Foto: Iris Duvekot

Samen met LinC (Leiderschap in Cultuur) organiseert deBuren een avond rond de vraag wat er in de samenleving moet veranderen na corona, welke (onverwachte) rol kunst en cultuur daarin kunnen spelen en hoe publieke leiders daarin het voortouw kunnen nemen.

Het coronavirus heeft onze maatschappij overhoop gegooid en veel zekerheden op losse schroeven gezet. Ontwrichtend, maar ook een kans om noodzakelijke verandering tot stand te brengen. Instituties, kunstenaars, bedrijven, schouwburgen, ziekenhuizen, scholen en organisaties zijn de makers van de samenleving en moeten nu samen hun schouders zetten onder de maatschappij van vandaag, niet die van morgen. Dit is het moment, het moet anders: duurzamer, creatiever en beter!

 

Kunst en cultuur staan midden in die samenleving van vandaag. Het is wat we zijn, hoe we op de wereld komen tot en met het moment dat we vertrekken. Cultuur is hoe we zingen, dansen, leren en spelen. Hoe we met een crisis omgaan en hoe we met elkaar delen en ja, ook kunst met een grote K.

Cultuur is geen bijzaak, maar speelt een centrale rol in de noodzakelijke vernieuwing van onze maatschappij na de coronacrisis. Hoe? Dat bespreken we tijdens dit programma.

 

Moderator van de avond: Jörgen Tjon A Fong (oprichter/artistiek leider theatergroep Urban Myth).

PROGRAMMA

Keynote

Presentaties


Kunst en cultuur kunnen op onverwachte wijze bijdragen aan de samenleving, ook buiten het circuit waarmee het publiek het normaal gezien associeert. De coronacrisis toont dat eens te meer aan. Enkele gastsprekers geven middels korte presentaties voorbeelden vanuit hun eigen ervaring en praktijk:

  • Merlijn Twaalfhoven, componist en ondernemer. Auteur van Het is aan ons: waarom we de kunstenaar in onszelf nodig hebben om de wereld te redden (2020)
  • Melat Gebeyaw Nigussie, auteur, opiniemaker, sinds september 2020 directeur van de Beursschouwburg in Brussel.
  • Robert Vroegindeweij, Directeur Muziekschool Zeeland, Adviseur Raad voor Cultuur (Nederland).

Paneldiscussie


De sprekers reflecteren op de volgende vraag: 'Hoe geven we als publieke leiders concreet en resultaatgericht vorm aan de maatschappij van vandaag? Wat gaan we anders doen? Wat zijn de next steps?'


  • gratis
  • via zoom: na reservering ontvang je de zoomlink enkele uren voorafgaand aan het programma
Politiek & samenleving
Cultuurbeleid

Dit evenement vond plaats op woensdag 3 februari 2021

Via Zoom, ONLINE

Vertel het verder:
Ik reserveer gratis! woensdag 3 februari 2021 20:00 - 22:00