Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Spelbrekers: Gender en spel

Met ondernemer en genderexpert Kaouthar Darmoni
Kaouthar Darmoni © Jaap Beyleveld | Valerie Trouet © Geoff Notkin

I’m a barbie girl, in a barbie world. Life in plastic, it’s fantastic. Het aanbod aan gegenderd speelgoed is enorm. Zelfs afgaand op kleur kan je direct afleiden wat voor jongens en wat voor meisjes bedoeld is.

Voor meisjes - Zo goed zijn als mama, dat wil ik ook! - roze speelgoedstofzuigers, keukentjes en (witte) babypoppen. Voor de jongens - Zo sterk als papa! - een blauwe afdeling vol speelgoedgereedschap, auto’s, superhelden en action games. Maar wat als je als meisje liever voetbalt en gamet en als jongen liever een babypop verzorgt?

 

Wat is de impact van gegenderd speelgoed en spel op de spelervaring van zowel kind als volwassene? Wat is de waarde van genderneutraal speelgoed en spel? Overstijgt samen spelen de genderervaring? Kaouthar Darmoni reflecteert samen met ons over gender en spel. Fiep van Bodegom leidt de avond in goede banen.

 

We breken het spel ook op met literair talent! Oud-schrijfresidente en CELA-auteur Lisa Weeda voedt het debat met een antwoord op de spreker. Aan het eind van de avond spelen we u nog een kort toemaatje toe: Betül Sefika en Nicole Van den Berg brachten filosofie in de praktijk in de Verwonderkamer.


Online via Zoom. 3 euro, gratis voor studenten.

Meer over de sprekers... 

© Jaap Beyleveld

Kaouthar Darmoni

Als expert in Gender Studies, Feminine & Erotic Capital en FeMale Leadership geeft Kaouthar Darmoni trainingen en lezingen in het bedrijfsleven over dit onderwerp, waarbij ze haar academische achtergrond (Assistant Professor in Gender & Media) combineert met haar bedrijfservaring. Kaouthar koos voor een innovatieve benadering die gendertheorie combineert met lichaamspraktijk: empowerende genderprincipes in het lichaam implementeren, via de dans, om balans te creëren tussen vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten en een balans tussen geest en lichaam voor een beter leiderschap.

Fiep van Bodegom

Fiep van Bodegom is redacteur bij literair tijdschrift De Gids en schrijft doorgaans over literatuur. Ze publiceerde essays, vertalingen en proza.

© Marianne Hommersom

Betül Sefika

Betül Sefika (1995) is beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en schrijver. In haar beeldend werk speelt ze regelmatig met het karakter van haar medium en zoekt ze intimiteit op met de toeschouwer via kleinschaligheid en leemtes. Ze stelde tentoon in OFGallery en Het Bos en verscheen in DW B en TIM magazine, waar ze als huisastrologe een horoscoop schrijft en illustreert. 

 

Nicole Van den Berg

Nicole van den Berg (1988) schrijft korte verhalen en gedichten over de knulligheid van alledag. Eerder publiceerde zij in nrc.next, de festivalkrant van Lowlands, Slang Magazine en cultureel magazine de Optimist. Samen met haar muze – een Friese Stabij van zes jaar – maakt ze graag lange wandelingen in haar woonplaats Leeuwarden. Soms eet ze drie dagen achtereen spaghetti. Haar werk is te lezen op slenteraar.nl.

(c) Gaby Jongenelen voor CELA

Lisa Weeda

Lisa Weeda is een Nederlands-Oekraïense schrijver, literair programmamaker, scenarist, audiofan en virtual reality regisseur. Tekst is altijd de basis van haar werk, maar vorm staat vrij. Sterker nog, hoe meer media, hoe beter. Altijd op zoek naar de andere kant(en) van het verhaal, maakt zij kalm, afstandelijk werk, dat de toeschouwer/lezer laat kijken zonder dat die een kant op wordt geduwd. Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat centraal in haar werk.

Organisatie: deBuren
Spelbrekers
Politiek & samenleving

Dit evenement vond plaats op dinsdag 16 februari 2021

Via Zoom, ONLINE

Vertel het verder:
IK KOOP MIJN TICKET! dinsdag 16 februari 2021 20:00 - 21:00