Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Spelbrekers: Gender en spel

Met ondernemer en genderexpert Kaouthar Darmoni
Kaouthar Darmoni © Jaap Beyleveld | Valerie Trouet © Geoff Notkin

I’m a barbie girl, in a barbie world. Life in plastic, it’s fantastic. Het aanbod aan gegenderd speelgoed is enorm. Zelfs afgaand op kleur kan je direct afleiden wat voor jongens en wat voor meisjes bedoeld is.

Voor meisjes - Zo goed zijn als mama, dat wil ik ook! - roze speelgoedstofzuigers, keukentjes en (witte) babypoppen. Voor de jongens - Zo sterk als papa! - een blauwe afdeling vol speelgoedgereedschap, auto’s, superhelden en action games. Maar wat als je als meisje liever voetbalt en gamet en als jongen liever een babypop verzorgt?

 

Wat is de impact van gegenderd speelgoed en spel op de spelervaring van zowel kind als volwassene? Wat is de waarde van genderneutraal speelgoed en spel? Overstijgt samen spelen de genderervaring? Kaouthar Darmoni reflecteert samen met ons over gender en spel. Fiep van Bodegom leidt de avond in goede banen.

 

We breken het spel ook op met literair talent! Schrijver en oud-schrijfresident Rineke Roosenboom voedt het debat met een antwoord op de spreker. Aan het eind van de avond spelen we u nog een kort toemaatje toe: Betül Sefika en Nicole Van den Berg brachten filosofie in de praktijk in de Verwonderkamer.


Online via Zoom. 3 euro, gratis voor studenten.

Meer over de sprekers... 

© Jaap Beyleveld

Kaouthar Darmoni

Als expert in Gender Studies, Feminine & Erotic Capital en FeMale Leadership geeft Kaouthar Darmoni trainingen en lezingen in het bedrijfsleven over dit onderwerp, waarbij ze haar academische achtergrond (Assistant Professor in Gender & Media) combineert met haar bedrijfservaring. Kaouthar koos voor een innovatieve benadering die gendertheorie combineert met lichaamspraktijk: empowerende genderprincipes in het lichaam implementeren, via de dans, om balans te creëren tussen vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten en een balans tussen geest en lichaam voor een beter leiderschap.

Fiep van Bodegom

Fiep van Bodegom is redacteur bij literair tijdschrift De Gids en schrijft doorgaans over literatuur. Ze publiceerde essays, vertalingen en proza.

Rineke Roosenboom

Rineke Roosenboom (1989) is schrijver, theatermaker en tekenaar. Ze studeerde aan de Schrijfopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Als theatermaker en schrijver werkt ze bij Orkater/De Nieuwkomers in het muziektheaterduo iona&rineke. Haar teksten en tekeningen werden gespeeld en gepubliceerd bij onder meer Festival Cement, Kluger Hans, tgECHO, Oerol Festival en festival de Parade.

© Marianne Hommersom

Betül Sefika

Betül Sefika (1995) is beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en schrijver. In haar beeldend werk speelt ze regelmatig met het karakter van haar medium en zoekt ze intimiteit op met de toeschouwer via kleinschaligheid en leemtes. Ze stelde tentoon in OFGallery en Het Bos en verscheen in DW B en TIM magazine, waar ze als huisastrologe een horoscoop schrijft en illustreert. 

 

Nicole Van den Berg

Nicole van den Berg (1988) schrijft korte verhalen en gedichten over de knulligheid van alledag. Eerder publiceerde zij in nrc.next, de festivalkrant van Lowlands, Slang Magazine en cultureel magazine de Optimist. Samen met haar muze – een Friese Stabij van zes jaar – maakt ze graag lange wandelingen in haar woonplaats Leeuwarden. Soms eet ze drie dagen achtereen spaghetti. Haar werk is te lezen op slenteraar.nl.

Organisatie: deBuren
Spelbrekers
Politiek & samenleving

dinsdag 16 februari 2021

20:00 - 21:00

via Zoom, ONLINE

IK KOOP MIJN TICKET!
Vertel het verder:
IK KOOP MIJN TICKET! dinsdag 16 februari 2021 20:00 - 21:00