Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Spelbrekers: Wiskunde en spel

Met wiskundige en filosoof Jean Paul Van Bendegem
Kaouthar Darmoni © Jaap Beyleveld | Valerie Trouet © Geoff Notkin

… 5-6-7-8-9-10! wie niet weg is, is gezien! Zeg nu eerlijk, wat is er fijner dan een potje Sudoku op een koude, eenzame lockdownwinteravond? Of een gezellig partijtje schaak? Kopje thee erbij en de avond kan niet meer stuk.

Heel wat spel vindt zijn oorsprong in de wiskunde, wiskundige vraagstukken en rekensommen. En toch wordt wiskunde zelden als plezierig ervaren, of heeft ze althans niet de reputatie het meest populaire vakgebied te zijn. In welke mate is wiskunde een spel? Jean Paul Van Bendegem neemt ons mee voor een filosofisch partijtje over spel en wiskunde. Fiep van Bodegom leidt het gesprek in goede banen. 

 

We breken het spel ook op met literair talent! Dichter en oud-schrijfresident Malika Soudani voedt het debat met een antwoord op de spreker. Aan het eind van de avond spelen we u nog een kort toemaatje toe: Arno Boey en Anne-Goaitske Breteler brachten filosofie in de praktijk in de Verwonderkamer.

 

 

En er vallen ook prijzen te winnen! Stuur voor 31 januari naar nele@deburen.eu wat jij zou willen vragen aan Jean Paul Van Bendegem over spel en wiskunde. Wie met de interessantste vraag komt, wint op de avond zelf een boek.


Online via Zoom. 3 euro, gratis voor studenten.

Meer over de sprekers...

Jean Paul Van Bendegem

Jean Paul Van Bendegem is hij emeritus professor aan de Vrije Universiteit Brussel, voorheen was hij buitengewoon hoogleraar aan diezelfde universiteit voor de vakken logica en wetenschapsfilosofie. Van 2005 tot en met 2009 was hij decaan van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte aan de VUB. Naast zijn lesopdracht was hij tevens directeur van het Centrum voor Logica en Wetenschapsfilosofie waar een twintigtal onderzoekers aan verbonden zijn en is hij nog steeds de uitgever van het logica-tijdschrift Logique et Analyse. In 2008 verscheen Over wat ik nog wil schrijven (Garant), in 2009 verscheen Hamlet en entropie (VUBPRESS), in 2012 De vrolijke atheïst, in 2014 Elke drie seconden en in 2017 Verdwaalde stad – Filosoferen langs straten en pleinen (Houtekiet).

Fiep van Bodegom

Fiep van Bodegom is redacteur bij literair tijdschrift De Gids en schrijft doorgaans over literatuur. Ze publiceerde essays, vertalingen en proza.

© Marianne Hommersom

Malika Soudani

Malika Soudani (1997) verwerkt haar liefde voor koken regelmatig in haar teksten. Zoals ze experimenteert in de keuken, even onderzoekend is zij als maker. Ze hoopt naast een dichtbundel ook ooit een (literair) kookboek te publiceren. Ze liep onder meer stage bij productiehuis SLAA, werkte als PR assistent voor Read My World en studeert sinds 2017 Creative Writing aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten.

© Marianne Hommersom

Arno Boey

Arno Boey (1996) is maker. Zijn werk wrikt zich los van vorm of genre, maar begint steeds op dezelfde plek: bij de taal. Hij is medeoprichter van schrijverscollectief en literair tijdschrift ZINK. In 2019 nam hij deel aan de internationale schrijfresidentie van deBuren in Parijs. Hij publiceerde onder andere in Kluger Hans, DW B en Sampler 2020 van uitgeverij Das Mag. Met partner-in-crime Yelena Schmitz werkt hij aan 1020stories.be, een meertalige verhalenkaart van Bockstael, een wijk in zijn thuisstad Brussel. Zijn literaire werk overlapt met zijn interesse voor het fysieke, de beweging, de dans. In die overlapping gaan de dingen leven. In 2019 maakte hij de documentaire dansvoorstelling We are close (at 22 pm).

© Marianne Hommersom

Anne-Goaitske Breteler 

Anne-Goaitske Breteler (1996) groeide op aan de voet van de zeedijk in Friesland. Na de studies Culturele Antropologie en Publieksgeschiedenis in Amsterdam verhuisde ze kortgeleden terug naar haar geboortegrond. In al haar werk staat de relatie tussen stad en platteland centraal. In 2018 verscheen haar non-fictie debuut De traanjagers (Uitgeverij AUP) en in 2020 haar Friese kinderboek In nuvere nacht. Ze schrijft columns en redactionele bijdragen, maakt tentoonstellingen en geeft lezingen voor jong en oud. 

Organisatie: deBuren
Spelbrekers
Filosofie & religie

Dit evenement vond plaats op dinsdag 2 februari 2021

Via Zoom, ONLINE

Vertel het verder:
IK KOOP MIJN TICKET! dinsdag 2 februari 2021 20:00 - 21:00