Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

De 24u van Paul van Ostaijen

Live vanuit de woonkamer van de familie Van Ostaijen

Herbekijk hier de marathonuitzending:

 

Van 22:00u tot 02:00u

Van 02:00u tot 06:00u

Van 06:00u tot 10:00u

Van 10:00u tot 14:00u

Van 14:00u tot 18:00u

Van 18:00u tot 19:30u

Van 19:30 tot 22:00


Persaanvragen voor tijdens de marathon? Contacteer Michèle Meermans via +32 476 68 50 09.

In 2021 is het 125 jaar geleden dat Paul van Ostaijen geboren werd en vieren we 100 jaar Bezette Stad, zijn wereldvermaarde bundel. Dat jubileumjaar trappen we af met de 24u van Paul van Ostaijen. 

 

De marathonuitzending

 

Vanuit het geboortehuis van Paul van Ostaijen zenden Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek vanaf zondagavond 24u lang uit met maar één vraag die als een rode draad de uren aan elkaar rijgt: wie was die avant-gardedichter eigenlijk? Ze nodigen tal van gasten uit in hun studio, ontrafelen Van Ostaijens Bezette Stad gedicht per gedicht, strooien met feitjes en ontkrachten mythes, bellen experten uit hun bed en laten zien hoe kunstenaars de bundel vertaalden naar de Besmette Stad waarin we vandaag leven. 

 

Een nacht en een dag lang krijg je de kans de veelheid die Paul van Ostaijen in zich draagt te leren kennen: van zijn poëzie over zijn diepste zielenroerselen tot zijn handel en wandel. En het is een marathon: er vallen dus ook prijzen te winnen!

 

 

Een kleine vooruitblik: 

 

  • Gasten op zondagavond: Michaël Vandebril, Gustaaf Peek, Gaea Schoeters, Michaël Brijs, Tom Van Bauwel, Stan van Herpen en Peter Holvoet-Hanssen 
  • Nachtelijke gesprekken: met Marc Reynebeau, Filip De Ceuster, Benno Barnard, Geert Buelens en Dieter Vandenbroucke
  • Maandagochtend: We bellen Louis van der Waal & Mauro uit hun bed, uitgeefster Julie Verhaert brengt de boeken Boem Paukeslag en Besmette Stad, familie van Van Ostaijen komt met mooie verhalen, achternichten van Emmeke vertellen over Van Ostaijens grote liefde, we bellen met Paul Hermans van Literatuur Vlaanderen, en leerlingen Irene Wildhagen, Sara Benmoussa en Ouidad El Bouazizi uit Roosendaal doen de literair-kritische speurtocht door Besmette Stad van De Reactor
  • Middagprogramma: René Franken van Demian, Chris Van Vliet en Kris Humbeeck, Nele Hendrickx van het Letterenhuis en Philip Heylen
  • Maandagnamiddag: Ilja Leonard Pfeijffer 'zoomt' in vanuit Genua, Bart Govaert vanuit de Brakke Grond in Amsterdam, Shamisa Debroey, Tsead Bruinja, Annelies Verbeke en Kati Heck bellen we op en Kris Landuyt komt langs met een cadeautje voor Paul van Ostaijens 125ste verjaardag!

 

De finale 

 

Deze marathonuitzending mondt op maandag 22 februari 2021 om 19:30 uit in Boem Paukeslag! een grote parallelle finale vanuit Amsterdam (De Brakke Grond) en Antwerpen (Elckerlyc).

 

Tijdens deze liveshow brengen Spinvis, Saartje Van Camp, Fulco, Jaouad Alloul, Gustaaf Peek, Willy Organ, Sanneke van Hassel, Aafke Romeijn, Lucky Fonz III, Anke Verschueren, Iduna Paalman, Shamisa Debroey, Lisette Ma Neza, Maja-Ajmia Zellama, Hannah van Binsbergen, Mira en Alex Deforce hedendaagse reacties op Bezette Stad, de bundel die we tijdens deze coronacrisis omvormden tot Besmette Stad, een multimediaal kunstwerk waaraan meer dan 100 kunstenaars meewerkten. Tom Van Bauwel wekt de oorspronkelijke gedichten uit Bezette Stad tot leven, zodat de Bezette en Besmette stad op één podium samenkomen.

 

Lies Steppe leidt de dans in Antwerpen, Kila van der Starre verwelkomt alle gasten in Amsterdam. 

 

 

Twee boekpresentaties

 

Verder stellen we tijdens de finale ook twee nieuwe publicaties voor:  Boem Paukeslag: op strooptocht door Paul van Ostaijens Bezette Stad en een stevige bloemlezing uit Besmette Stad met meer dan 65 teksten en tekeningen van deelnemende kunstenaars. Deze boeken geven het antwoord op twee pertinente vragen: wat staat er eigenlijk in die grensverleggende bundel, en wat hebben we daar vandaag nog aan?

 

Deze marathonuitzending kwam tot stand met de medewerking van:

De marathonuitzending begint op zondagavond om 22:00u en is te volgen via de Facebookpagina en website van deBuren. 

Meer over de curatoren

@Koen Broos

Matthijs De Ridder

Matthijs De Ridder is schrijver en literatuurcriticus, steeds op zoek naar creatieve invalshoeken om het verhaal van onze tijd te vertellen. Sinds 2009 zet hij zich samen met het Paul van Ostaijengenootschap in voor de studie en de promotie van het werk van Paul van Ostaijen. Hij cureerde samen met Willem Bongers-Dek het multimediale project Besmette Stad, waarvoor hij ook leesateliers gaf bij elk gedicht uit Bezette Stad. Op dit moment werkt hij aan de biografie van Van Ostaijen die in het najaar van 2021 verschijnt.

© Marianne Hommersom

Willem Bongers-Dek

Willem Bongers-Dek is directeur van Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Hij stond aan de basis van gezichtsbepalende projecten als de schrijfresidentie en citybooks, en adviseerde zowel het Nederlands Letterenfonds als Literatuur Vlaanderen, als lector en commissievoorzitter. Hij is voorzitter van het Overleg Literaire Organisatoren (OLO) en van theatergezelschap De Nwe Tijd. Samen met Matthijs de Ridder cureerde hij het multimediale project Besmette Stad

Besmette Stad
Literatuur & taal

Dit evenement vond plaats van zondag 21 februari 2021 t/m maandag 22 februari 2021

Via Facebook Live, ONLINE

Vertel het verder:
NAAR DE LIVESTREAM OP FACEBOOK zondag 21 februari 2021 22:00 - 22:00